Index Vakbarát Hírportál

Igaza van Pelének Messivel kapcsolatban?

2018. december 25., kedd 19:20

Az argentin Lionel Messi a világ valaha volt egyik legnagyszerűbb futballistája, akinek a teljesítményét és kvalitásait csak a legnagyobbakéhoz lehet hasonlítani. A brazil Pelé – aki szereti magát a valaha volt legnagyobb futballistának beállítani – ugyanakkor nem ért ezzel egyet. Nemrég részletesebben is elemezte a 21. század legjobbját.

Az emberek állandóan azt kérdezik tőlem, mikor születik meg az új Pelé? Soha! Apám és anyám bezárta a gyárat. Ha Messi 1283 gólt lő és nyer három világbajnokságot, akkor majd beszélhetünk róla

mondta Pelé még 2012-ben. Előtte és azóta is folyamatosan piszkálja az argentint, pár hete például azt nyilatkozta,

hogyan lehetne egy egylábas, egy cselt ismerő, gyengén fejelő játékost összehasonlítani valakivel, aki jól fejel és mindkét lábával jól lő? Ha valakit Peléhez hasonlítunk, annak mindkét lábával jó kell lőnie és gólt kell fejelnie.

Objektív szempontok alapján természetesen lehetetlen eldönteni, melyik játékos a jobb, már csak azért sem, mert két teljesen különböző korban játszottak. Mi sem próbáljuk meg eldönteni a Pelé vs. Messi vitát. De árnyalni azért lehet a kérdés körül kialakult képet.

Pelé 1283 gólja: minden benne van

Pelé vitathatatlanul minden idők egyik legjobb támadója, és bizonyos számítások szerint valóban 1283 gólt szerzett karrierje során. A probléma ezzel csak az, hogy 526 találat nem hivatalos, hanem barátságos- és haknimeccseken született, sokadosztályú vagy teljesen amatőr csapatok ellen.

hivatalosan 812 meccsen 757 gólt lőtt (más számítások szerint 831 meccsen 767-et).

Ez is lenyűgöző a maga nemében, de a meccsenkénti 0,93-as gólaránya nem jobb, mint például

Messinek tehát 757-767 gólt kellene szereznie, hogy egy szinten legyen Pelével, és egyelőre nagyon jól halad. 2004-ben mutatkozott be a Barcelona felnőtt csapatában, azóta 657 tétmeccsen 572 gólt szerzett, a válogatottban pedig 2005 óta 65 gólnál tart 128 mérkőzés után.

Vagyis 785 meccsen 637 találatot szerzett (0,81-es átlag), 120 gólra van a brazil legendától. 

A 31 éves argentin ráadásul az elmúlt kilenc évben mindig szerzett legalább 50 gólt. 

A fejjáték nem fontos, de az is megy

Ha már Messinél tartunk, akkor térjünk ki a két állítólagos hiányosságára: a fejjátékra és a jobb lábára. Mindkettő leginkább negatív sztereotípia.

A Barcelona futballja a rövidpasszos játékra épül, az ívelgetésnek és a fejjátéknak nem sok szerepe van benne. Ennek ellenére, ha Messinek fejelnie kellett, akkor a 170 centije ellenére is jól megoldotta a feladatot.

24 FEJESGÓLJA A LEGTÖBB A BARCELONÁBAN AZ ELMÚLT BŐ 10 ÉVBEN, A MÁSODIK GERARD PIQUE-NEK 19 VAN.

Ahogy a jobb lábára sem lehet panasz, kifejezetten jól használja, ha kell. 350 ballal lőtt gólja mellé 75 jobbos jutott karrierje során a Barcelonában, ami egy teljesen korrekt arány (van jó pár gólja, amit a transfermarkt.de nem kategorizált). 

Persze ő sem tökéletes, a büntetőket kifejezetten pocsékul rúgja, ami miatt tényleg jogosan lehetne kritizálni. A sors fintora , hogy maga Pelé sem volt soha nagy tizenegyeslövő. 

Ami a cseleket illeti: lehet, hogy csak egyet ismer, de Neymar mellett még így is ő Európa legjobban cselező játékosa, meccsenként 4,3-szor csapja be az ellenfél védőit. Egyébként pedig Pelé sem volt akkor cselgép, amennyire szereti magát beállítani.

Pelének nagy szerencséje volt a válogatottal

Nehéz lenne azt állítani, hogy Messi válogatottbeli karrierje sikeres lenne, ami vélhetően örökre rányomja majd a bélyegét a pályafutására. Ugyanakkor Pelé sem hagyott olyan legendásan mély nyomot, mint amennyire a nosztalgia mondatja vele.

Pelé első világbajnoksága 1958-ban volt, ahol 17 éves létére egész válogatottbeli karrierje legjobbját nyújtotta. Hat gólt szerzett, mindet a kieséses szakaszban, ráadásul a svédek ellen 5-2-re megnyert döntőben is volt két gólja, nem is akármilyenek.

Máig ő a legfiatalabb, aki vb-döntőn gólt szerzett, illetve rajta kívül csak a francia Kylian Mbappé (2018) mondhatja el magáról, hogy 20 éves kora alatt betalált a fináléban .

A későbbiekben ugyanakkor messze nem tudta ezt a formát hozni. Az 1962-es vb-n korán lesérült, egyetlen gólt szerzett, a kieséses szakaszban nem is játszott, a brazil válogatott nélküle jutott fel a csúcsra. 

Négy évvel később szintén egy találatig jutott, Brazília pedig a csoportkörben kiesett (a magyar válogatottól például 3-1-re kapott ki). 1970-ben már jobban ment, négy gólt is szerzett, egyet ráadásul az olaszok ellen 4-1-re megnyert döntőben. A brazil válogatott igazi sztárja azonban a hét gólig jutó Jairzinho volt,

A német Gerd Müller pedig 10 góllal zárta a tornát.

Pelé tehát egy vb-címből vette ki nagyon dominánsan a részét és még egyben volt nélkülözhetetlen láncszem. A harmadikat egyszerűen megnyerték neki. Három döntőből kettőn játszott, ahogy egyébként három vb-döntőt játszott Ronaldóval is a brazil válogatott:

Ronaldónak ráadásul 15 vb-gólja van, hárommal több mint Pelének, miközben csak három vb-n szerepelt: 1994-ben, 17 évesen egy percre sem cserélték be. Igaz, Ronaldo 19, míg Pelé 14 vb-meccsen játszott.

Pelénél felmerülhet még az is, hogy soha nem futballozott európai klubban – ellenben például Diego Maradonával –, pedig a világ legjobb csapatai és legerősebb bajnokságai az ő korában is Európában voltak. Messi ugyanakkor az összes klubmérkőzését a Barcelonában játszotta.

Látszik, el lehet filozofálgatni azon, Pelé volt-e minden idők legjobbja – amint azt ő és még nagyon sokan tartják róla. Az viszont egyértelműnek tűnik, hogy a Messi képességeivel és teljesítményével kapcsolatos állításai nem feltétlenül fedik a valóságot.

Rovatok