Index Vakbarát Hírportál

Portugálok? Csak nehogy megnyerjék ezt is

2018. június 5., kedd 15:52

Két éve Portugália váratlanul nyerte meg az Európa-bajnokságot, mert ugyan van egy extraklasszisa, Cristiano Ronaldo, körülötte viszont ügyes futballisták, de nem sztárok játszottak.

A Real-sztár már 33 éves, de 44 szezongóljából ítélve nem igazán lassít, aminek pedig nagyon örülhet: minőségi embereket termelt ki mellé a portugál utánpótlás.

ron

Két nevet kell kiemelnünk, akik a klubfutballban már bizonyítottak, de a csak vb- és Eb-követő drukkerek most fogják őket megismerni:

Goncalo Guedes és Bernardo Silva.

Kezdjük utóbbival, aki Pep Guardiola futballistája a Manchester Cityben, így immár angol bajnok. Mivel inkább csak csere volt a Cityben, a Monacóból emlékezhetnek rá egy szezonnal korábbról, amikor megnyerték a francia bajnokságot a PSG ellen, a BL-ben pedig az elődöntőig mentek.

Bernardo a jobb szélen, illetve a középpálya jobb oldalán érzi legjobban magát - mivel ballábas -, és nagyon jóban van a labdával. De tud irányítani is, így középen is használható. Remekül rúgja a szabadokat.

Guedes nagyjából a tükörképe, de ő közelebb van a szélsőhöz, mint a középpályáshoz. A Valencia negyedik lett a bajnokságban és mehet a BL-be, nagy részt neki köszönhetően. Ő jobblábas, így a bal oldalt szereti, nem ijed meg - ahogy Bernardo sem - ha meg kell csinálnia egy-egy cselt. A PSG tulajdona, csak Neymar miatt kölcsönadták Spanyolországba.

gued

Guedes 21, Bernardo Silva 23 éves, és bár alig voltak még válogatottak, kezdeniük kell a vb-n. Tegyék fel középre Cristiano Ronaldót, a baljára Guedest, a jobbjára Bernardót, és olyan támadóhármast kapnak, amivel a Real, a PSG és a Barca volt triója versenyezhet.

Bernardónál említettük, hogy irányítani is tud, így lehet, hogy a pályán elé még befér a régi ismerős, a külsőkirály Ricardo Quaresma, esetleg az új érkező, a sportingos Gelson Martins, de ez a hatásosságukat nem igen csökkenti.

bern

Nem volt két éve a fiatal 9-es - középcsatár - André Silva sem, őt is betehetjük előre, Ronaldót kimozdítva valamelyik szélre, de játszhatnak akár együtt is, 4-4-2-ben. Mivel a középpályára ott van a szűrő, William Carvalho, a klasszikus középpályás, a leicesteres Adrien Silva, a régi motoros Joao Moutinho és a már Európa-bajnok Joao Mario, ebből egy egészen klassz csapat jöhet ki.

Kevésbé tűnnek erősnek védekezésben, de ne írjuk le a hátsó embereket sem. Középen még mindig ott van a Realból jól ismert Pepe, a Premier League-ben a Sotonnál és a West Hamnél bizonyított José Fonte vagy a már nagyon öreg, épp a Rangersben játszó Bruno Alves.

Szélsőhátvédnek meg Raphael Guerreiro a BVB-ből - ő már az Eb-n is volt - , Ricardo Pereira, egy új ember, szintén a Leicesterből vagy Cedric Soares a Southamptonból.

A kapuban Rui Patricio, az Eb legjobb kapusa fix, de ha valami történne vele, a Lyon-kapus, Anthony Lopes állhatna a helyére.

por

Amint látjuk, Fernando Santos kapitány válogathat a kezdőcsapatok, még úgy is, hogy két Barcelona-játékost, André Gomest és Nelson Semedót, otthon hagyott. (Nem ok nélkül, Gomes gyengén játszott, Semedo meg még nem illeszkedett be igazán a Barcába.)

És itt jön be a Ronaldo-faktor, az, hogy könnyen lehet, neki ez az utolsó vébéje, de legalábbis az utolsó olyan, amikor még topformában: 33 éves. Biztosak lehetünk benne, nagyon oda fogja tenni magát, hogy az Eb-cím mellé meglegyen a legnagyobb válogatott trófea is.

Két éve a hasonló csapatprofilunkban azt írtuk, a portugálok akár meg is nyerhetik az Eb-t, most ezt arra módosítanánk, hogy olyan titkos esélyessé léptek elő, akikkel valószínűleg kevesen számolnak. Pedig remek keretük van, ami - Európa után - most a világot lepheti meg.

Borítókép: Portugália az Egyiptom elleni meccsen 2018. március 23-án. Fotó: Erwin Spek / Soccrates / Getty Images Hungary.

Rovatok