Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski a megdönthetetlennek hitt Gerd Müller-gólrekordra tör

2019. október 22., kedd 15:17

A Bundesliga 8. fordulójában a címvédő Bayern München az Augsburggal találkozott. A Bayern pocsék formája a válogatott szünet után is folytatódott, az előző fordulóban a Hoffenheimtől kaptak ki hazai pályán, Augsburgban pedig már félperc után hátrányban voltak.

A Bayern a 2019/20-as szezonban eddig teljesen kétemberes csapat, a gólokat és gólpasszokat leginkább Robert Lewandowskitól, és Serge Gnabry-tól lehet várni, míg a többi Bayern-játékos a tudása alatt teljesít. És ez az Augsburg ellen sem volt másként. A 14. percben Gnabry a jobb szélről tekerte középre a labdát, amit a lendületből érkező Lewandowski fejjel a kapu felé csúsztatott. A Bundesliga legrosszabb kapusa, Tomáš Koubek egy kicsit a labda mellé nyúlt, amit így csak a hálóba tudott ütni.

Lewandowskinak ez már a 12. gólja volt a szezonban, és mind a nyolc bajnokiján betalált. Később Gnabry góljával még fordított a Bayern, de az Augsburg egy utolsó másodperces góllal keretbe foglalta a meccset, és megrédemelten szerzett egy pontot.

A Bundesliga 1963 óta íródó történetében eddig még egy játékos sem tudott ilyen sok gólt szerezni nyolc forduló alatt. A 2015/16-os szezoban a Borussia Dortmund akkori támadója, Pierre-Emerick Aubameyang is hasonlóan kezdett, de ő csak tíz gólig jutott az első nyolc meccsén. Lewandowski történelmi sorozatát látva egyre gyakrabban merül fel az, amit korábban mindenki elképzelhetetlennek tartott:

valaki megközelítheti Gerd Müller megdönthetetlennek hitt, 40 gólos Bundesliga-rekordját az 1971-72-es szezonból.

Ráadásul a nemzet bombázója 1971-ben közel sem kezdte ilyen kirobbanó formában a szezont, a Bayern első nyolc bajnokiján mindössze három gólt szerzett akkor. Utána viszont nagyon beindult, a tizedik fordulótól kezdve 1,48 volt a meccsenkénti gólátlaga. Ha Lewandowski a szezon végégig tartani tudná a jelenlegi, 1,5-ös meccsenkénti gólátlagát, akkor 51 góllal fejezné be a bajnokságot.

stat1

Lewandowski 214 góllal jelenleg negyedik a Bundesliga örök góllövőlistáján, csak Jupp Heynckes, Klaus Fischer és Gerd Müller előzik őt meg. Heynckes-t valószínűleg még ebben a szezonban utoléri, ehhez már csak hat gólra van szüksége. Lewandowski nem csak a német, de a másik négy topligát figyelembe véve is a legtöbb gólt szerezte:

stat2

Lewandowski-függő a Bayern

Lewandowski nem csak a bajnokságban, hanem minden más sorozatban is sorra lövi a gólokat. Az augusztus 3-án, a Borussia Dortmund ellen 2-0-ra elbukott Német Szuperkupa-meccs volt az utolsó bayernes tétmeccse, ahol nem talált az ellenfél kapujába. Azóta nem volt Bayen-meccs Lewandowski gól nélkül. A Német Kupában egy, a Bajnokok Ligájában még két gólja van, így összesen már 16 Bayern-gólt szerzett a szezonban.

A kedd esti, Olympiakosz Pireusz elleni BL-meccs lehet sorozatban a 13. mérkőzése, amelyen gólt szerez.

Ez több, mint a csapata idei góljainak 45 százaléka, Serge Gnabry találtaiaval együtt a Bayern góljainak 63 százalékáért ők ketten felelnek. És ez a szám még magasabb is lehetne. Az ötödik fordulóban 4-0-val ütötték ki a Kölnt, Lewandowski már két gólt szerzett, amikor a játékvezető büntetőt ítélt a Bayernnek. Lewandowski a saját mesterhármasa helyett inkább Coutinhónak adta át a lehetőséget, hogy a brazil megszerezhessen első gólját új csapatában.

Spontán döntés volt, hogy hagytam neki, hogy elvégezze a büntetőt, és megszerezze az első gólját, ráadásul hazai pályán. Ez fontos az önbizalma szempontjából

- nyilatkozta a meccs után Lewandowski.

Amekkora szerencse Niko Kovac vezetőedzőnek, hogy Lewandowski és Gnabry olyan formában van, hogy amibe csak belerúgnak, abból gól lesz, legalább akkora kockázatot is jelent. A Bayern keretében pillanatnyilag nincs olyan játékos, aki sérülés esetén többé-kevésbé pótolni tudná Lewandowskit.

Az elmúlt hónapokban teljesen mellőzött, ezért formán kívüli Thomas Müller más stílusú játékos, ő Lewandowski árnyékában tudna igazán hatékonyan játszani. Gnabry inkább szélső, mintsem igazi befejező csatár. A nyáron a Hamburgtól igazolt 19 éves csatár, Jann-Fiete Arp egyelőre még a meccskeretbe sem került be Kovac-nál, csak a harmadosztályban szereplő második csapatnál számolnak vele.

Ami viszont ennél is nagyobb gond a Bayernnek, hogy ha Lewandowskit még sikerül is valahogy pótolni a pályán, a góljait viszont már aligha. A Bayern taktikája a szezon eddigi részében nagyrészt kimerül a beadásparádéban, és hogy majd Lewandowski valahogy megoldja a kapu előtt. Góljai jelentős részét (a két büntetőt leszámítva) nem gondosan kidolgozott akciók végén szerzi, hanem gyakran a semmiből termet magának gólhelyzetet.

Az elmúlt hetek megmutatták, hogy Lewandowski egyéni villanásai a szervezetten játszó, és jól védekező kis- és középcsapatok ellen sem feltétlenül elég a győzelemhez, mivel szinte nincs olyan meccs, amit a Bayern megúszna kapott gól nélkül. Az idei bajnokságban 8 forduló után már 10 kapott gólnál tartanak, ezzel szemben a teljes 2015/16-os szezonban összesen, 34 meccsen engedtek 17 gólt az ellenfeleknek.

Mindemelett hiába Lewandowski lenyűgöző gólátlaga és statisztikái, ha az elmúlt években a tavaszi BL-meccseken már elmaradtak tőle a fontos gólok. Legutóbb 2018 februárjában, a Besiktas elleni nyolcaddöntő első mérkőzésén lőtt gólt a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában. Azóta a Sevilla, a Real Madrid és a Liverpool elleni párharcokban sem tudott gólt szerezni.

Rovatok