Index Vakbarát Hírportál

Új mezben és vészhelyzetben van a fociválogatott

2019. november 11., hétfő 15:03

Vadonatúj szerelést és stadiont is kap a magyar labdarúgó-válogatott, Dzsudzsák Balázs nem győzte dicsérni mindkettőt. A válogatott összeállítása viszont nem ad okot az örömre, Marco Rossi őszintén beszélt a kényszer diktálta döntéseiről.

Hétfőn mutatták be a magyar futballválogatott új mezét a Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatón, amely 11. hó 11-én 11 óra 11 percre lett meghirdetve, és ezt nagyjából tartották is a szervezők. (11-es rúgás viszont nem volt.)

Nem lehet képeken átadni a Puskás Arénát

Kiderült, nem volt kamu a korábban kiszivárgott kép: az új mezen keresztben piros hullámok húzódnak, az oldalán pedig három fehér csík látható. A hullámok a Dunára és ezáltal Budapestre, a jövő évi Európa-bajnokság egyik helyszínére utalnak. Egyedi mezről van szó, egyetlen másik válogatottéhoz sem hasonlít.

Két évig fog ebben játszani a válogatott, azaz ha kijut a jövő évi Európa-bajnokságra, akkor azon a tornán is a hullámos trikóban láthatjuk majd a magyar játékosokat.

Az új mez a pénteki nyitómeccsen debütál majd, a magyar válogatott Uruguay ellen avatja fel a 67 ezres stadiont. (Az új idegenbeli mezt tavasszal mutatják be, így Walesben még nem abban játszik a csapat.) Ez lesz Gera Zoltán búcsúmeccse is, de ő maga nem fog pályára lépni, mert több mint egy éve játszott utoljára, nem tudott volna felkészülni rendesen.

A szerelést Szoboszlai Dominik és Dzsudzsák Balázs mutatta be, de az új stadionról több szó esett, mint a dresszről. Utóbbi szerint „nagyon stílusosan, extrán néz ki” az  aréna, a sajtótájékoztató előtt volt alkalma bejárni.

Üresen is tele van energiával, hatása van.

Az év meccse lesz a Wales elleni

A Salzburg légiósa, Szoboszlai Dominik arról beszélt, hogy mindig a következő meccsre fókuszálnak, de azért ott van a fejükben, hogy a jövő keddi, Wales elleni selejtező sorsdöntő lesz, senki sem akar megsérülni. „Ettől függetlenül úgy fogunk játszani pénteken, hogy megmutassuk, mit is tudunk valójában.” Egyszerű a képlet: ha a válogatott legyőzi Walest, azonnal kijut az Eb-re, minden más esetben jöhet a számolgatás és a Nemzetek Ligája mint vigaszág.

A Liverpool elleni BL-csoportmeccsen 55 ezren voltak a helyszínen, vagyis Szoboszlainak is a pénteki meccs lesz a csúcs ebből a szempontból. Csapattársai is mondták neki, mennyire rendben van az új Puskás.

Dzsudzsák ehhez kapcsolódva elmondta, hogy szerint világhíre van, hogy ilyen stadionja lett a magyar válogatottnak. Az olaszok 3-1-es legyőzése volt számára a legemlékezetesebb pillanat a régi Puskásból. Mivel Szoboszlai még csak 19 éves, nem is játszhatott abban. A walesi selejtezőt az év meccsének nevezte Dzsudzsák; úgy érzi, felkészültek, kijavították a horvátok elleni 3-0-ás meccsen látott hibákat.

Kényszerből hívott be újoncokat Rossi

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a keddi és a pénteki meccs is fontos, de más-más szempontból. Nem szabad elfelejteni, hogy Uruguay ötödik a világranglistán, minden poszton világklasszisaik vannak, mondta. Óriási érdemnek érzi, hogy Óscar Tábarez, a világ egyik legjobb edzője ellen meccselhet. „Nem véletlen, hogy hazájában professzornak nevezik.” Beszélgetett magyar szurkolókkal; szeretné, ha nemcsak az új stadion, hanem a magyar válogatott teljesítménye miatt is büszkék lehetnének.

Rossi megerősítette: bár Kádár Tamás felépült sérüléséből, nem lesz a keret tagja a walesi selejtezőn, nem játszott eleget ehhez. Elismerte, hogy nem állnak jól védők szempontjából, kényszerből hívott be újoncokat. A 28 játékos közé két új ember került be: a Debrecen védője, Pávkovics Bence és a felcsúti Puskás Akadémia védője, Nagy Zsolt.

Korhut Mihály eltiltás miatt nem léphet pályára, és Rossi pesszimista az ügyben, hogy keddig rendbe jön Willi Orbán térde. Ugyanakkor ez nem lehet kifogás, a horvátoktól sem azért kaptak ki, mert nem volt elég összeszokott a középpálya, hanem mert túl sok egyéni hibát követtek el.

Vészhelyzet van, a kényszer diktálta a döntéseimet, de bízom az új emberekben. Sohasem siránkozom, nem keresem a kifogásokat.

Szóba került az is, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök korábban elmondta, akkor is számítanak Rossi munkájára, ha a válogatott nem jut ki az Eb-re. Szerződése hivatalosan november 30-án jár le, de az olasz edzőt jelenleg nem izgatja a jövője, arra koncentrál, hogy meglegyen a kijutás. Szerinte erre minden esély megvan még.

  • 3334
    Mindegy, miben játszanak, csak jussanak ki az Eb-re
  • 969
    Nekem bejön
  • 943
    A kínai piacon szebbet veszek

Ne maradjon le semmiről!

(Borítókép: Huszti István/ Index) 

Rovatok