Index Vakbarát Hírportál

Három évvel a katasztrófa után kiesett az élvonalból a Chapecoense

2019. november 28., csütörtök 11:20 | aznap frissítve

Egy nappal a 2016-os  repülőgép-szerencsétlenség harmadik évfordulója előtt kiesett a brazil első osztályból a Chapecoense futballcsapata. Szerdán a Botafogotól kaptak ki 1-0-ra, ezzel eldőlt, hogy az utolsó három forduló eredményétől függetlenül 6 év után búcsúznak az élvonaltól. 

2016 november 28-án a Copa Sudamerica döntőjére utazott a csapat, amikor elfogyott a repülőgép üzemanyaga és lezuhant. A balesetben 19 játékos halt meg, összesen 71 áldozata volt a szerencsétlenségnek. 

A repülőgépen tartózkodó 22 játékosból mindössze hárman élték túl a légikatasztrófát; egyikük, Alan Ruschel pályára lépett a Barcelona elleni barátságos meccsen, amit a brazil klub tiszteletére rendeztek 2017-ben. Ruschel akkor játszott először a baleset óta, Lionel Messi cserélt vele mezt. 

Az 1973-ban alapított klub 2009-ben még a Serie D-ben játszott, majd gyorsan elindult felfelé: 2012-ben jött a harmadosztály, vagyis a Serie C, onnan harmadikként ment a Serie B-be, majd második helyezettként jutott fel a Serie A-ba, ahonnan most esett ki.

A balesetben életét vesztette az edző, Caio Junior is, aki egyszer az angol Leicester City-hez hasonlította a brazil kiscsapat felemelkedését. 

A csapatom sokszor emlékeztet a Leicesterre: egy nem túl felkapott városból származó kiscsapatra, ami megnyert egy nagyon fontos címet. Szeretnék idén nagy dolgokat elérni ennél a klubnál, ezekkel a játékosokkal

Rovatok