Index Vakbarát Hírportál

Özilt kitörölték egy videójáték kínai kiadásából

2019. december 19., csütörtök 15:39

Továbbra sem csillapodik a Mesüt Özil és Kína között kitört botrány, aminek legújabb fejezete, hogy a Pro Evolution Soccer (PES) videójáték 2020-as kínai kiadásából az Arsenal világbajnok középpályását egyszerűen kitörlik, írja a BBC.

A focis játék kínai kiadója, a NetEase egy közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy Özil extrém kijelentéseket tett Kínára a közösségi médiában, amivel a kínai rajongók érzéseit, és a sport szellemét is megsértette.

Özil korábban a Kínában élő muszlim vallású ujgur kisebbség elnyomása miatt szólalt fel. Klubja, az Arsenal egyből el is határolódott a játékosa kijelentésétől, ez azonban nem volt elég Kínának, ami az utóbbi időben különösen érzékeny bármilyen, a sport világából érkező kritikára.

Válaszként előbb az Arsenal-Manchester City-meccs közvetítését törölték a műsorból, majd a kínai szurkolók már Özil-mezeket égettek. A helyzet azzal eszkalálódott tovább, hogy a kínai külügyminisztérium meghívta Özilt Hszincsiang tartományba, hogy a saját szemével győződjön meg arról, hogy az ujgurok egyáltalán nem élnek elnyomás alatt. Az ügyben megszólaló minisztériumi szóvivő szerint Özilt álhírekkel és hamis tanúvallomásokkal „teljesen megtévesztették“.

Rovatok