Index Vakbarát Hírportál

Leáll a Bajnokok Ligája és az Európa Liga

2020. március 13., péntek 11:23

Az UEFA, az Európai Labdarúgó Szövetség elhalasztotta a Bajnokok Ligája és az Európa Liga jövő heti mérkőzéseit, és azok sorsolását is.

Az UEFA pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti legfontosabb nemzetközi sorozata, a Bajnokok Ligája jövő heti meccseit, és ugyanez a helyzet az Európa Ligával is. A két sorozat negyeddöntős sorsolásait sem tartják meg, és a rendelkezés vonatkozik az ifjúsági Bajnokok Ligájára is Az UEFA indoklása szerint a sorozatban érintett országok koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott korlátozó intézkedései miatt kellett meghozni a döntést. 

Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor folytatódhatnak a sorozatok, de jövő keddre egy nagyobb egyeztetést hívott össze az UEFA, ott dönthetnek ezek sorsáról, ahogy az Európa-bajnokságról is. 

Tarthatatlanná vált a helyzet

Szerdán Olaszországban meglett az első olyan topbajnokságban játszó futballista, akinek pozitív a koronavírustesztje: a Juventus védője, Daniele Rugani vírushordozó. A klub megtette a szükséges lépéseket, játékosai karanténban vonultak, és léptek az Internél is, amely vasárnap játszott a Juventusszal olasz bajnokit. 

Csütörtökön a Real Madrid is karanténba vonult, miután kiderült, hogy a klub egyik kosárlabdázója is elkapta a koronavírust.

A kosarasok közös létesítményt használnak a futballistákkal, ezért karantént rendeltek el. Nem sokkal később a spanyol futballszövetség bejelentette: legalább két hétre felfüggesztik a bajnokságot. Pénteken indult volna a 28. forduló, de már nem kezdik el. A Serie A-t, az olasz első osztályú futballbajnokságot már a hét elején felfüggesztették, április 3-ig így biztosan nem játszanak még zárt kapus meccseket sem.

Az UEFA viszont az utolsó pillanatig kitartott, Rugani pozitív esete után sem azonnal fújta le a jövő heti Juventus-Lyon Bajnokok Ligája-meccset. Aztán csütörtök este végül arról határoztak, hogy a Manchester City-Real Madrid és a Lyon-Juventus-mérkőzéseket halasztják. Ezt követte pénteken a teljes program halasztása a BL-ben és az EL-ben. 

A Valencia-Atalantát és a PSG-Borussia Dortmundot már zárt kapuk mögött játszották, Párizsban az újságírók sem mehettek be a meccsre. Az viszont kiderült, hogy a drukkerek kizárásának mekkora visszaszorító ereje van a koronavírusra: Valenciában ezrek gyűltek össze az utcákon, csak hogy láthassák csapatuk stadionba tartó buszát, Párizsban a győzelem után a stadion környékén összeverődött  ultrákkal együtt ugrált  a csapat egyik játékosa. Egyértelmű, a fertőzésveszély nem tántorítja el a szurkolókat a mérkőzésektől, illetve attól, hogy tömegesen gyülekezzenek, és kövessék a meccseket.

Az UEFA intézkedése előtt a már említett Olaszország és Spanyolország mellett Svájcban is leállították a bajnokságot. Angliában a szerdai Manchester City-Arsenal-bajnokit halasztották el, mert az Arsenal korábban azzal az Olimpiakosszal játszott az Európa Ligában, amelynek elnöke elkapta a koronavírust. Az Olimpiakosz minden tagjánál elvégezték ezek után a koronavírustesztet, és mivel mindenki negatív lett, így úgy döntött az UEFA, lejátszhatják csütörtökön a Wolverhampton-Olimpiakosz EL-nyolcaddöntőt, elsőre nem vették figyelembe az angol klub halasztási kérelmét.

Ezzel szemben az EL-ben a Getafe nem utazott el Olaszországba, az Inter elleni meccsére, míg Spanyolországba nem engedték be az AS Roma játékosait, így a Sevilla-Romát sem tudták lejátszani. Ezek még a nyolcaddöntő első mérkőzései lettek volna. Lebonyolították ugyan, de zárt kapuk mögött a LASK Linz-Manchester United és a Frankfurt-Basel találkozókat.

És mi lesz az Európa-bajnoksággal?

A BL és az EL felfüggesztése után a nagy kérdés, hogy mi lesz a nyári Európa-bajnoksággal? Az UEFA pár napja még kötötte az ebet a karóhoz, állítva, hogy az Eb-t a tervek szerint megtartják, még csak átszervezni sem kell meccseket. Annak ellenére, hogy Rómában, ahol június 12-én az olasz-török-nyitómeccs lenne, jelenleg nem is játszhatnak mérkőzéseket.

Az Eb helyzetét ráadásul bonyolítja, hogy nem egy ország rendezné, hanem 12 európai város, többek között Budapest is kapott négy meccset. Sajtóértesülések szerint több résztvevő ország szövetsége már kérte az UEFA-t, halassza el a tornát. 

(Borítókép: Koronavírus tájékoztató a Bajnokok Ligája 16. fordulójának mérkőzésén az Olympique Lyon - Juventus mérkőzésen 2020. február 26-án. Fotó: Catherine Ivill / Getty Images Hungary)

Rovatok