Index Vakbarát Hírportál

Csoda lenne, ha június végéig be tudnák fejezni az NB I.-et

2020. április 6., hétfő 11:31 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) március 16-án leállította az NB I.-et, még nem tudni, mikor folytatódhat a magyar futballbajnokság. Róka Géza, az MLSZ NB I.-es bizottságának elnöke és a Debrecen ügyvezetője az MTI-nek azt mondta: május 10-én kellene elkezdődnie a csapatszintű edzéseknek ahhoz, hogy szerda-szombati ritmusban június 30-ig be tudják fejezni a bajnokságot és a Magyar Kupát.

Ugyanakkor erre Róka szerint egyre kevesebb az esély, csoda lenne, ha mégis sikerülne. 

Pillanatnyilag arra várnak, hogy a kormány milyen intézkedéseket rendel el az április 11. utáni időszakra. Róka szerint további csúszások esetén is körülbelül 45-50 napnak kell majd eltelnie az edzések újrakezdése és a bajnokság utolsó fordulója között.

Próbálják tartani magukat az európai szövetség (UEFA) ajánlásához, miszerint a bajnoki cím, a helyezések és a kiesés sorsa lehetőleg a pályán dőljön el. Belgiumban már lezárták a felfüggesztett bajnokságot, az elmaradt meccsek pótlása nélkül hirdettek bajnokot.

Az MLSZ-ben még nem merült fel komolyabban, hogy hasonló módon zárják az idei szezont. Az NB I.-es klubok megfogalmaznak majd egy ajánlást a folytatásról, de a végső döntést az MLSZ elnöksége hozza meg. 

Az NB I. idei kiírásából még 8 teljes forduló van hátra, a korábban elmaradt meccsekkel együtt 50 meccs van hátra. A Magyar Kupában a két oda-visszavágós elődöntőt és a döntőt kell még lejátszani.

Róka beszélt a járvány gazdasági hatásairól is. Az NB I.-es csapatok közül először a Debrecen vette fel a játékosok és az edzők fizetésének csökkentését, volt egy egységes javaslatuk a klubok felé, de azt elvetették a többiek. A DVSC vezetője szerint fel kell készülniük, hogy a jövőben gyakrabban fordulnak elő a mostanihoz hasonló krízisek. A versenykiírásnak és a szabályzatnak is rugalmasabbnak kell lenniük, hogy reagálni tudjanak ezekre a helyzetekre. 

Hétfőre újabb 11 fertőzöttel 744-re emelkedett hazánkban azok száma, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek lettek. A népegészségügyi központ hétfő reggel közölt adatai szerint a járványnak újabb 4 halottja van, a halottak száma 38-ra nőtt.

(Borítókép: A debreceni Nagyerdei Stadion Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok