Index Vakbarát Hírportál

Pezsgőzést, sokkot és drámát hozott az MLSZ döntése

2020. május 9., szombat 17:52

Az MLSZ az NB I. kivételével az összes bajnokságot lezárta, ennek egyik legnagyobb nyertese az NB II. második helyén álló Budafok, ami 74 után szerepelhet az élvonalban. A Vasast viszont sokkolta a döntés, mivel második próbálkozásra sem sikerült a visszajutás az első osztályba. A Haladás megmenekült az NB III.-tól, ahol drámaian alakult a bajnokságok lezárása. Az egyik feljutó már jelezte, hogy nem vállalja az NB II.-t, így az is megtörténhet, hogy a kieső Tiszakécske marad a másodosztályban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfői döntésének értelmében lezárult a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt NB II. és az NB III., nem pótolják az elmaradt meccseket, a bajnokság aktuális állása szerint határozzák meg a feljutókat és a kiesőket. Ugyanez vonatkozik a megyei bajnokságokra is. Nem példa nélküli ez az eljárás, a holland bajnokság hasonló módon ért véget. 

Ahogy az ilyen helyzetekben lenni szokott, a döntésnek vannak nyertesei és vesztesei; voltak csapatok, ahol ünnepeltek, míg máshol szomorúan törődtek bele a bajnokság lezárásába. 

Nem ajándékba kapták a feljutást

Előbbiek közé tartozik az NB II.-es Budafok, ahol pezsgőzéssel ünnepelték, hogy 74 év után újra az NB I.-ben szerepelhet a fővárosi klub. Erre utoljára az 1945-1946-os szezonban volt példa. Érthető, hogy a csapatnál úgy gondolják, optimális döntést hozott a szövetség, amikor lefújta a bajnokságot. 

A Budafok a pályán nyújtott teljesítménye alapján is megérdemelte a feljutást: 27 forduló után 54 pontjuk volt, öt ponttal voltak lemaradva az első helyen álló MTK-tól.

A 27 forduló alatt többet voltunk az első helyen, mint a harmadikon, ezért hangsúlyoztam, egyetlen futballistánknak a fejében sem szabad annak megfordulnia, hogy a feljutás nem megérdemelt

– nyilatkozta Csizmadia Csaba, a Budafok vezetőedzője. A harmadik Vasas messzebb (7 pontra) volt a Budafoktól, mint a Budafok az MTK-tól, tehát nem lehet azt mondani, hogy ajándékba kapták az NB I.-et érő második helyet.

A Budafok feljutása azért is nagy szó, mert 2015-ben még a budapesti bajnokság I. osztályában szerepelt. Bélteky Róbert tulajdonos megjelenésével indult meg fölfelé a klub, a következő évben már az NB III.-ban játszottak. 2017-ben jutottak fel az NB II.-be, miután megnyerték a harmadosztályú bajnokságot. A 2016-2017-es szezonban egészen az elődöntőig jutottak a Magyar Kupában a, a Ferencváros állította meg őket. Első NB II.-es évében 14. lett a Budafok, tavaly pedig 16. helyen zártak.

Sokkolta a Vasast a döntés

A Vasas az egyik nagy vesztese az NB II. lezárásának, a budapesti klub második NB II.-es szezonjában sem tudott visszajutni az élvonalba, ahonnan 2018-ban esett ki. A Vasas megszorongathatta volna a Budafokot, volt még egy meccsük egymás ellen. A bajnokság felfüggesztésekor a formájuk is rendben volt, utolsó tíz meccsükből hetet megnyertek. 

A Vasasnál arra készültek, hogy a pályán dől el a bajnokság, a mezőnyből elsőként kezdték meg a kiscsoportos edzéseket. 

Tán érthető, az MLSZ döntése miatt most csalódottak vagyunk, de nem dőlt össze a világ

– mondta a 24.hu-nak Nagy Miklós sportigazgató, a 2020-as költségvetésükben is számoltak azzal, hogy nem jutnak fel idén. Úgy tudja, az NB II.-es csapatok többsége ellenezte a folytatást, talán a tesztelés többlet költségei miatt. A játékosokat sokkolta a döntés, a Vasas 12-szeres válogatott csatára, a 34 éves Feczesin Róbert is megdöbbent a hír hallatán.

Az, hogy a két profi ligát kétféleképpen fejezik be mindenkit megdöbbentett. Ilyen helyzetre azonban nem volt példa még a világban, és bár csalódottak vagyunk, együtt kell élnünk, el kell fogadnunk a határozatot.

Már nem láthatja az NB II.-t az új stadion

Értelemszerűen a kiesők sem örültek a szövetség határozatának, hiszen abban bíztak, hogy a hátralévő 11 meccsen képesek lesznek kiharcolni a bentmaradást. Erre a 19. helyen álló Vácnak kevés esélye lett volna, tekintve, hogy a még bentmaradó 17. Haladáshoz képest behozhatatlannak tűnő, 18 pontos lemaradásban voltak.  

Ennek ellenére csalódottan vették tudomásul a döntést, abban bíztak, hogy a járvány miatt lefújt bajnokságban nem lesznek kiesők, ugyanazok a csapatok szerepelhetnek jövőre az NB II.-ben, mint idén. 

Április harmincadikán egyébként arról volt szó, hogy futballozni kell, mi arra is készültünk, hogy lejátsszuk a bajnokság hátralévő meccseit; igaz, sok értelmét nem láttuk volna. Semmi nem szivárgott ki arról, hogy nem lesz folytatás.

– mondta Belák Gyula ügyvezető. A váciaknak azért is lehet fájdalmas a kiesés, mert 2016 óta máshol kénytelenek lejátszani meccseiket, nyárra készül el az új stadionjuk. A váci közönségnek egy ideig be kell érnie az NB III.-mal. 

Megmenekült a feltámadó Haladás

A másik kieső, a 18. Tiszakécske viszont szoros csatában volt a Haladással, a Szolnokkal a Békéscsabával a bennmaradásért, a négy csapat hat ponton belül volt. (A Balmazújvárost korábban kizárták, ezért nem vettük ide.) Az ország egyik leggazdagabb emberének, Szíjj Lászlónak az érdekeltségébe tartozó Tiszakécske négy pontra volt a Haladástól, a következő fordulóban pont egymás ellen játszottak volna. Az anyagi gondokkal küzdő Haladás bennmaradása még így is kisebb csoda, mivel a szezon nagy részében úgy tűnt, hogy az NB II.-ből is simán kizúgnak. Aztán megtáltosodtak a szombathelyiek, utolsó tíz meccsükön 15 pontot szereztek, míg a Tiszakécske csak ötöt.

A Tiszakécske második szezonját töltötte az NB II.-ben, 2017-ben még a Bács-Kiskun megyei első osztályú bajnokságban szerepeltek. Nyilas Elek, a klub szakmai igazgatója a Nemzeti Sportnak azt mondta, hogy a Váchoz hasonlóan ők is a bajnokság folytatására készültek, ezért elkezdték szervezni az edzéseket és az egész csapatot letesztelték koronavírusra. A klub honlapján megjelent nyilatkozatban Elek arról is beszélt, hogy még nem tudják, melyik bajnokságban indulhatnak jövőre, de remélik, hogy az NB II.-ben. 

Egyelőre minden képlékeny. Az biztos, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a játékosaink minél jobb állapotban vághassanak neki a következő szezonnak

A Tiszakécskénél valószínűleg abban bíznak, hogy valamelyik NB III.-as feljutó nem vállalja az NB II.-es szereplést és az azzal járó költségeket. Mindjárt kitérünk, hogy erre mennyi esély van. 

Dráma keleten

Az NB III. három csoportjából egy-egy csapat juthat fel a másodosztályba. A lezárult bajnokságok állása alapján ezek azok a csapatok:

A Keleti csoportban kisebb drámával ért véget az idény: úgy lett feljutó a DEAC, hogy a Füzesgyarmati SK azonos pontszámmal, de eggyel kevesebb lejátszott meccsel állt a második helyen, amikor félbeszakadt a bajnokság. Végül a jobb gólkülönbség döntött a DEAC javára. 

Ha az utolsó lejátszott fordulóban legalább egy pontot szerzett volna a Füzesgyarmat a 11. Eger ellen, akkor most ők örülhetnének. 

A DEAC-nál nem lepődtek meg az MLSZ döntésén, Schön László vezetőedző szerint „benne volt a pakliban”, hogy ez lesz. Szerették volna a pályán befejezni a bajnokságot, hogy bebizonyítsák, a DEAC a legjobb a mezőnyben, de így is boldogok. A Debreceni Egyetem futballcsapata 100 éves története során először szerepelhet az NB II.-ben DEAC néven. 

Egy évnyi munkánkat dobtuk a kukába.

így értékelte az MLSZ döntését az M4 Sportnak Boros Tibor, a Füzesgyarmat elnöke. Számára egyértelmű volt, hogy nem fog folytatódni az NB III., mivel már az NB II.-es csapatok sem vállalták az újrakezdést a tesztelések többmilliós költsége miatt. A történtek ellenére óriási sikernek tartja, hogy dobogón végeztek a harmadosztályú bajnokságban. A sorsdöntőnek bizonyuló Eger ellen meccsről azt mondta, tudták a játékosok, hogy jó eséllyel az utolsó meccs a szezonban, mégis csődöt mondtak az óriási lehetőség kapujában. „A sors úgy akarta, hogy nekünk most ne jöjjön össze a feljutás. Persze, amikor átvettem a csapatot, még megye kettes volt, tehát ahonnan jöttünk, ahhoz képest ez is egy óriási siker, a hivatalos célkitűzésünket teljesítettük, hiszen az első háromban szerettünk volna végezni. De hát evés közben jön meg az étvágy, így persze van miért szomorkodni is.” Ugyanabban bízhatnak, mint a Tiszakécske, hogy a feljutók közül többen visszamondják a másodosztályú szereplést. 

A kiesők kilétében nem volt ekkora izgalom, a Hatvan és a DVTK II. messze volt a bentmaradástól, az Ózdot pedig már korábban kizárták

Ki akar elindulni az NB II.-ben?

A Középső csoportban simábban alakult a bajnokság, 19 forduló után a Pécs kényelmes, négypontos előnnyel vezetett a Szentlőrinc előtt. Elégtétel lehet ez a Pécsnek: 2018-ban egy hajszállal csúsztak le az NB II.-ről, pont a most kieső Tiszakécske előzte meg őket az utolsó fordulókban. A Dabas elleni végzetes meccsen a feldühödött pécsi szurkolók még a bírót is megkergették. 

A Pécs feljutása tiszta sor, de még a Szentlőrinc is feljuthat, mivel a Nyugati csoportot megnyerő Érd hivatalos közleményben jelezte, hogy nem vállalja az NB II.-t. Sem a pálya világítása, sem az öltözőrendszer nem alkalmas az NB II.-re, fejlesztésre vagy stadionbérlésre pedig nincs pénze a klubnak. 

A szabályok szerint ilyenkor az NB III. legjobb második helyezettje lép a feljutó helyére, ez pedig a Szentlőrinc. De még az sem biztos, hogy a Baranya megyei csapat elindul a másodosztályban. Licenckérelmüket már beadták a szövetséghez, de ha el is fogadják, megfelelő anyagi háttér nélkül nem vágnak bele az NB II.-be, vázolta a helyzetet Kovácsevics Csaba, a Szentlőrinc szakosztályvezetője a csakfoci.hu-nak.

Ha az Érd után a Szentlőrinc is visszamondja az indulást, akkor a legjobb NB II.-es kieső, azaz a Tiszakécske indulhat a másodosztályban.

A helyzet legnagyobb vesztese a III. Kerület TVE, amely mindössze egy ponttal zárt az Érd mögött. A bajnokságból még 11 meccs lett volna hátra. Az óbudai csapat közleményében azt írta, készen állnak az NB II.-re, szakmailag is megértek az osztályváltásra, mivel a Magyar Kupában a Vasast és a Nyíregyházát is kiütötték. 

Létesítményünkben az elmúlt években a Monor és a Vác NBII-es csapata is megfordult bérlőként, így az megfelelhet a következő évi infrastruktúra követelményeknek. Hazai mérkőzéseinken rendre teltház fogadja a csapatokat. Rendezett, tiszta viszonyok jellemzik a klub életét.

A Nyugati csoport szorosságát mutatja, hogy a harmadik Lipót Pékség SE is csak két pontra volt a III. Kerülettől, az Érdet pedig egyszer legyőzték.

A megyei bajnokságokban is alakultak ki szoros végeredmények. A budapesti bajnokságban a BVSC csak gólaránnyal előzte meg a Csepelt és jutott fel az NB III.-ban, a Tolna megyei bajnokságban és a Győr-Moson-Sopron Majosi SE, illetve a Sopron szintén a jobb gólkülönbségnek köszönhetően válthat osztályt. Utóbbi feljutása még nem biztos, egyeztetniük kell az önkormányzattal és a támogatókkal, hogy tudják-e vállalni anyagilag az NB III.-at. 

Borítókép: Az Ózdi Stadion bejárata Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Rovatok