Index Vakbarát Hírportál

A Puskás Arénában rendezik az Európai Szuperkupát

2020. június 17., szerda 15:46

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán bejelentette, hogy Budapesten, a Puskás Arénában rendezik meg az idei európai Szuperkupa-döntőt. A Bajnokok Ligája-győztes és az Európa Liga-győztes mérkőzését szeptember 24-én rendezik. Nem történt tehát meglepetés, már kedden kiszivárogtak a hírek. Az eredeti helyszín Porto lett volna, de a koronavírus-járvány miatt borult az egész európai futballnaptár. 

Az UEFA döntése azt jelenti, hogy a 2019-es női Bajnokok Ligája döntője után ismét komoly UEFA-rendezvény érkezik Magyarországra. Az MLSZ-elnök Csányi Sándor úgy kommentálta a fejleményeket a szövetség honlapján, hogy az UEFA a magyar futball fejlődését ismerte el a határozatával. 

Az UEFA döntött arról is, hogy a Bajnokok Ligája hátralévő szakaszát augusztus 7 és 23. között lezavarják. Négy klub már bejutott a nyolc közé, a Leipzig, az Atletico Madrid, az Atalanta és a PSG már biztosította a helyét a negyeddöntőben. Négy párban a visszavágókat a koronavírus-járvány miatt már nem tudták megrendezni.

A lebonyolítás úgy fog kinézni, hogy a hátralévő nyolcaddöntős meccseket augusztus 7-én és 8-án rendezik. Ezután hátralévő meccseket egyenes kieséses rendszerben rendezik majd, vagyis egyetlen mérkőzés dönt majd a továbbjutásról, ez így megy egészen a döntőig. A meccseket három-négy naponta rendezik augusztus 12. és 23. között két lisszaboni stadionban, vagyis elég sűrű lesz a program, leginkább egy minitornaként lehet elképzelni. 

Ugyanez a helyzet az Európa Ligával is.  Az Európa Ligában a nyolcaddöntőknél tartanak, de két párharcot el sem kezdtek. Négy német város: Düsseldorf, Gelsenkirchen, Duisburg és Köln lesz a házigazdája a hátralévő meccseknek. Augusztus 10 és 21. között rendezik meg a meccseket. Az átalakított rendszer érinti a korábban kijelölt döntős helyszíneket is: a budapesti EL-döntő csúszik egy évet, 2022 helyett 2023-ban rendezik meg a Puskás Arénában. 

Az UEFA egyelőre úgy számol, hogy a BL-ben és EL-ben zárt kapuk mögött kezdik meg a mérkőzéseket, de ez a döntés még változhat az aktuális helyzettől függően. 

Válogatott meccsek októberben és novemberben 

Döntöttek az Eb-pótselejtezőkről is, melyekben a magyar válogatott is érintett. A döntés értelmében a magyar válogatott október 8-án játssza le szófiai Eb-pótselejezőjét Bulgária ellen. Ha nyerni tud, akkor a november 12-én hazai pályán játszhat az Eb-részvételért.

Az Európa-bajnokságot 2021 nyarára halasztották, Budapest is az egyik helyszín lesz. Ráadásul ha a magyar válogatott kijutna, akkor két csoportmeccset biztosan hazai közönség előtt, a Puskás Arénában játszhatna le. 

Az is világossá vált mostanra, hogy az eredetileg 2020-ra tervezett Európa-bajnokság rendező városai maradnak 2021-re is: tehát az eredeti terveknek megfelelően tizenkét európai városban bonyolítják le a mérkőzéseket jövőre. 

A 2021-es, magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Eb-nek az elhalasztott felnőtt Európa-bajnokság miatt szintén új időpontot kellett találni: a tornát két részletben bonyolítják le: a csoportkör március 24. és 31. lesz, a kieséses szakasz pedig május 31. és június 6. között. 

Változik a BL-, EL-selejtezők lebonyolítása

Nagy kérdés volt, hogyan oldják majd meg a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezők lebonyolítását, hogy ne torlódjon fel túlságosan a futballnaptár.

A dolgot úgy oldották meg, hogy a selejtezőköröket szintén egyenes kieséses rendszerben rendezik meg az eddigi oda-vissza vágós rendszer helyett egyetlen mérkőzés dönt a továbbjutásról. Arról, hogy melyik csapat stadionjában rendezik a párharc mérkőzését, a sorsolás dönt majd.  Kivétel lesz a csoportkörbe jutásról döntő kör, ott marad az eddigi rendszer.

Az UEFA honlapja szerint a BL-ben például már augusztus 18-án és 19-én megrendeznék a selejtezők első fordulóját, mialatt még menni fog az előző idény minitornája Portugáliában. 

Borítókép: Huszti István / Index -  A Puskás Aréna nyitó mérkőzése 2019. november 15-én

Rovatok