Index Vakbarát Hírportál

13 csapat már készülhet a vb-re, a legutóbbi két Európa-bajnok még nem

2021. november 17., szerda 07:52

Véget ért a világbajnoki selejtezősorozat európai csoportköre, tíz UEFA-tagállam már készülhet a 2022-es, katari tornára, összesen pedig már 13 együttes kvalifikálta magát. Cikkünkben összeszedtük, hogyan fest a kijutók mezőnye, és arra is kitérünk, honnan, hányan és hogyan vívhatják ki a szereplési jogot.

Az úti cél: Katar

A 22. világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között Katarban rendezik meg. Ez lesz az első torna, amelyet az arab világban tartanak, és a 2002-es dél-koreai és japán közös rendezésű világbajnokság után a második, amelyre Ázsiában kerül sor. A rendkívül magas nyári hőmérséklet miatt kell a késő őszi, kora téli időpontban rendezni, ez lesz az első mundial, amelyet nem májusban, júniusban vagy júliusban játszanak le.

Utoljára 32 csapattal

Az első, 1930-as tornán még csak 13 csapat vett részt, 1934-ben már 16, ez a létszám pedig két kivételtől eltekintve egészen az 1978-as, argentínai viadalig állandósult is. Négy évvel később, a spanyolországi rendezvényen először képviseltette magát 24 nemzet, ez a formátum csupán négy kiírást élt meg, 1998-tól kezdve 32 válogatott mérhette össze erejét.

A SZEREPLŐKET NYOLC NÉGYCSAPATOS CSOPORTBA SORSOLJÁK, AZ ELSŐ ÉS A MÁSODIK HELYEZETTEK JUTNAK A KIESÉSES SZAKASZBA, AHOL NÉGY PÁRHARCOT KELL SIKERESEN MEGVÍVNIA A VÉGSŐ GYŐZTESNEK.

A 2022-es sorozat lesz az utolsó, amelyet ezzel a mennyiséggel rendeznek meg, hiszen 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó már 48 gárdát láthat vendégül.

Európából 13-an jutnak ki

Ami a földrészek megoszlását illeti, a mi kontinensünk viszi a prímet, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó nemzetekből 13 jut ki Katarba, Afrikából (CAF) öt, Ázsiából (AFC) és Dél-Amerikából (CONMEBOL) négy, Észak- és Közép-Amerikából, valamint a karibi térségből (CONCACAF) három csapat mondhatja el magáról biztosan, hogy szerepelhet a világbajnokságon. Ez eddig 29 ország, ehhez jön két együttes az interkontinentális pótselejtezőből (ide kerül az óceániai térségben (OFC) elsőként végző együttes mellett egy-egy csapat az AFC, a CONCACAF és a CONMEBOL régiójából), a 32. gárda pedig a rendező, amely ezúttal az ázsiai csapatok létszámát gyarapító Katar lesz.

A világbajnoki résztvevők területi megoszlása

Az utóbbi négy szövetség automatikusan nem kvalifikáló egy-egy együttese bejut az interkontinentális pótselejtezőbe, ahonnan két csapat jut ki a világbajnokságra.

Hogyan alakul ki az európai 13?

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó 55 válogatottból 13 szerepelhet jövőre a viadalon, a tíz csoportelső automatikusan kijutott Katarba, a maradék három helyért pótselejtezőt vívnak a csapatok.

Ide a tíz csoportmásodik mellett a maradék két helyre a Nemzetek Ligájából érkezik az a két legjobb csoportgyőztes, amely saját selejtezős csoportjában nem került be az első kettőbe – tehát sem egyenes ágon nem tudott kijutni csoportelsőként, sem a pótselejtezőre nem kvalifikálta magát másodikként.

A pótselejtező lebonyolítása megegyezik az Európa-bajnokság előtt már megtapasztalt formulával.

Az elődöntőket 2022. március 24-én és 25-én rendezik meg, a döntőket 28-án és 29-én.

Kik jutottak ki eddig?

Katar rendezőként már a kiválasztása pillanatában kvalifikálta magát a 2022-es viadalra, az októberi selejtezőkön pedig Németország és Dánia is biztosította már a helyét.

Időrendben negyedikként a dél-amerikai térségből Brazília jutott ki, az öt aranyérmével rekorder együttes az első 12 meccséből 11-et megnyert, és csak a kolumbiai 0–0 rontotta a hibátlan mérlegét, így már múlt pénteken eldőlt, hogy ott lesznek a tornán.

A nagy rivális argentinok szerda hajnalban csatlakoztak, a brazilok elleni 0–0 után 12 pont az előnyük a 4. és 5. helyen álló Kolumbiával és Peruval szemben, az egyaránt négy meccset játszó riválisok viszont még egymással is megmérkőznek, így mindketten már biztosan nem előzhetnek.

A kettő között Európából újabb nyolc csapat biztosította be az elsőségét, és kialakult a pótselejtezők 12-es mezőnye is.

Már biztosan készülhet a világbajnokságra (a kijutás biztosítása szerint rendezve)

  1. Katar (rendező, első vb-jére készülhet)
  2. Németország (a J csoport győztese, négyszeres világbajnok)
  3. Dánia (az F csoport győztese, 1998-as negyeddöntős)
  4. Brazília (az első négyben zár Dél-Amerikában, ötszörös világbajnok)
  5. Franciaország (a D csoport győztese, kétszeres világbajnok, címvédő)
  6. Belgium (az E csoport győztese, 2018-as bronzérmes)
  7. Horvátország (a H csoport győztese, 2018-as döntős)
  8. Spanyolország (a B csoport győztese, 2010-es világbajnok)
  9. Szerbia (az A csoport győztese, Jugoszlávia néven kétszeres negyedik helyezett)
  10. Anglia (az I csoport győztese, 1966-os világbajnok)
  11. Svájc (a C csoport győztese, háromszoros negyeddöntős)
  12. Hollandia (az G csoport győztese, háromszoros döntős)
  13. Argentína (az első négyben zár Dél-Amerikában, kétszeres világbajnok)

Kik jutottak be a pótselejtezőbe?

A legutóbbi két Európa-bajnokságot megnyerő portugál–olasz kettős egyaránt drámai végjátékban bukta el az egyenes ági kvalifikációt, Cristiano Ronaldóék a 90. percben kapott góllal maradtak alul a szerbekkel szemben hazai pályán, Roberto Mancini együttese pedig Észak-Írországban ikszelt, így a bolgárokat a második félidőben kiütő svájciak örülhettek.

A két együttes annyit legalább a szereplésével biztosított, hogy egyaránt kiemeltként várhatja a jövő pénteki (november 26., 17 óra), zürichi sorsolást – azonos ágra ettől még persze kerülhetnek.

A hat kiemeltet a húzás sorrendjében rendelik a hat elődöntőbe házigazdaként, a hat nem kiemeltet pedig a húzás sorrendjében vendégként. Az ágak maradnak, az első és második elődöntő győztese találkozik az A jelű útvonal döntőjében, a harmadik és a negyedik a B útvonal fináléjában, az ötödik és a hatodik párosítás nyertese pedig a C jelűében. Az A, B és C útvonal döntőjének házigazdáját sorsolással határozzák meg. 

A Nemzetek Ligája csoportgyőztesei közül az előre fix volt, hogy az E csoport egyik résztvevője kerül ide (lévén Belgium, Wales és Csehország is egy selejtezős csoportba került, közülük pedig természetesen csak ketten végezhettek az első két helyen), a másik pedig Ausztria lett, így a magyar válogatott pont lecsúszott erről a lehetőségről.

A pótselejtező mezőnye

csoportmásodikak

  1. Portugália 17 pont (17–6)
  2. Skócia 17 (14–7)
  3. Olaszország 16 (13–2)
  4. Oroszország 16 (14–5)
  5. Svédország 15 (12–6)
  6. Wales 15 (14–9)
  7. Törökország 15 (18–16)
  8. Lengyelország 14 (18–10)
  9. Észak-Macedónia 12 (14–11)
  10. Ukrajna 12 (11–8)

NL-csoportgyőztesek

  1. Ausztria
  2. Csehország

Mi a helyzet a többi helyen?

Afrika (CAF) – 5 hely

Itt egyszerű a helyzet, az első selejtezőkörben 28 csapat volt érdekelt, ebből 14 kétmeccses párharcra osztották a résztvevőket, a győztesek pedig bejutottak a 26 kiemelt gárda mellé a csoportkörbe. Az így kialakult 40-es mezőnyt tíz kvartettre osztották fel, minden csoportgyőztes bekerült a harmadik körbe (erre márciusban kerül sor), ahol az öt párharc győztese kijut a világbajnokságra.

A harmadik selejtezőkörbe jutó csapatok

Ázsia (AFC) – 4/5 hely (+ a házigazda Katar)

Egy fokkal komplikáltabb, itt az első körben 12 csapat érintett, a hat párharc győztese csatlakozik a 34 kiemelt gárdához a csoportkörben. A 40-es mezőnyt itt nyolc kvintettre szedik szét, ahonnan alapesetben a nyolc csoportgyőztes és a négy legjobb második kerülne a harmadik fordulóba, de mivel a rendezőként már automatikusan kijutó Katar megnyerte a csoportját, így az ötödik legjobb második is továbbjutott.

Ezt a 12 együttest két hatosra bontották le, ahonnan az első két-két helyezett jut majd ki a világbajnokságra, a két harmadik pótselejtezőt játszik egymással.

Eredetileg kétmeccses párharcra került volna sor november 11-én és 16-án, de a koronavírus-járvány miatt csúszott az egész selejtező, és a szövetség javaslatára 2022 májusában van júniusában egy meccsen dől el a továbbjutó kiléte (a rendezést sorsolják), a győztes a júniusi interkontinentális pótselejtezőbe jut.

A négy résztvevőt párba sorsolják, a kétmeccses csata két győztese pedig kijut a vb-re. A párharcokban a jobb gólkülönbség számít, ha ez megegyezik, akkor az idegenben lőtt találatok száma dönt, ha ez is egál, akkor hosszabbítás jön, amelynél szintén számítanak az idegenben szerzett gólok, vagyis ha a kétszer 15 perc során mindkét csapat ugyanannyi alkalommal talál be, a vendég jut tovább. Ha nem születik itt gól, akkor büntetőpárbaj határoz a továbbjutó kérdéséről. 

Eddig hat kört játszottak le a csapatok a tízből, a januári folytatás előtt Irán és Dél-Korea, valamint Szaúd-Arábia és Japán jutna ki egyenes ágon, az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália pedig készülhetne az egymeccses pótselejtezőre, hogy az interkontinentális playoffba jusson.

Dél-Amerika (CONMEBOL) – 4/5 hely

Itt lényegesen egyszerűbb a helyzet: a 10 tagállam egy csoportkörben vesz részt, mindenki játszik kétszer mindenkivel, az első négy helyezett kijut a világbajnokságra, az ötödik az interkontinentális pótselejtezőre jut.

Brazília és Argentína már kiharcolta a katari szereplés jogát, 14 fordulót követően pedig Ecuador és Kolumbia áll továbbjutó helyen, Peru mehetne az interkontinentális selejtezőre, de még az utolsó előtti Paraguay hátránya is csak négy pont utóbbi kettővel szemben, szóval itt még lehet változás a középmezőnyben gazdagon.

Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség (CONCACAF) – 3/4 hely

Ebben a régióban alaposan átírta a kvalifikációt a koronavírus-járvány, hiszen eredetileg lett volna egy erősebb hatos, amely tagjai körmeccset játszanak egymással, az első három hely vb-t, a negyedik helyi pótselejtezőt ért volna az alacsonyabb rangsorolású gárdák csoport- és kieséses meccseket követő győztesével.

Ehelyett viszont végül az első öt helyezettet emelték ki, amely automatikusan a harmadik körbe jutott, a többieket csoportokba rendezték, ahonnan csak az elsők jutottak tovább (Guatemala veretlenül és 14–0-s gólkülönbséggel maradt le a folytatásról az ugyancsak három győzelemmel és egy iksszel, de 15–1-es gólkülönbséggel végző Curacaóval szemben!), a hat gárdát három párharcra szedték szét, ezek oda-vissza játszottak egymással, innen Salvador, Kanada és Panama került a Mexikó, Egyesült Államok, Costa Rica, Jamaica, Honduras ötöshöz.

A nyolc csapat újabb csoportkörben vesz részt, mindenki játszik kétszer mindenkivel, az első három helyezett mehet Katarba (nyolc kör után Kanada, Egyesült Államok, Mexikó), a negyedik (Panama) pedig az interkontinentális pótselejtezőre. Itt is sűrű a mezőny, az első és a negyedik között csupán két pont a differencia.

Óceániai térség (OFC) – 0/1 hely

Az európai zónában már csak a pótselejtezők vannak hátra, Óceániában viszont még el sem kezdődött a móka. A tervek szerint a 11 tagállamot két csoportra bontják majd szét, ennek első két helyezettje bejut az elődöntőbe, amely ugyanúgy kétmeccses párharc, mint a finálé. Aki ezt megnyeri, mehet az interkontinentális pótselejtezőre, mivel ebből a térségben nincs automatikus kvalifikációt érő hely. Jelen állás szerint az sem elképzelhetetlen, hogy márciusban Katarban kerül sor a selejtezőkre.

(Borítókép: Az olaszok pótselejtezőn harcolhatják ki a továbbjutást – David Fitzgerald/Sportsfile via Getty Images)

Rovatok