Index Vakbarát Hírportál

Rangnick ezért mondott igent az MU-nak, és ezért nem a Chelsea-nek

2021. december 3., péntek 13:08

Hivatalosan is kezdetét vette a Ralf Rangnick-éra a Manchester Unitednél, a „vörös ördögök” új szakvezetője beszélt arról, miért nem fogadta el nemrégiben a Chelsea ajánlatát, miközben a lehetséges átigazolások is reflektorfénybe kerültek a klubnál. 

Az együttes csütörtök este még Michael Carrick megbízott edző irányítása mellett arattak 3–2-es sikert a régi rivális Arsenal felett, a hétvégén viszont már a 63 éves német tréner irányítja a gárdát. 

Talán kevesen tudják, de amikor az év elején gyengén ment a Chelsea-nek, akkor Frank Lampard egyik lehetséges utódjának épp Rangnickot látták a londoniak, aki azonban akkor nem akart átmeneti edzői állást, a többi pedig már történelem, a „kékek” Thomas Tuchelék irányításával Bajnokok Ligáját nyertek, a mostani bajnokságot pedig vezetik 14 fordulót követően.

Első sajtótájékoztatóján Rangnick kifejtette a különbséget aközött, amit a Chelsea és a Manchester United ajánlott neki.

Abban az időben, amikor a Chelsea megkeresett, csak arról az opcióról beszéltek, hogy átmeneti edző legyek négy hónapig. A Manchester Unitednél hat hónapról beszélünk, és van további két év tanácsadói szerepkör is

– erősítette meg a korábbi híreket a tréner.

Ha a Manchester United felveszi veled a kapcsolatot, hogy egy ilyen szerepkört ajánljon neked, akkor nem utasíthatod el. Ez a világ egyik, ha nem a legnagyobb klubja, nagy kihívás, de több mint elégedett vagyok ezzel a játékoskerettel

– tette hozzá Rangnick, aki korábban arról is beszélt, hogy azért nem vállalta el a londoni megkeresést, mert a média és a játékosok szemében csak egy „négy hónapos menedzser” lett volna, emiatt pedig az első naptól kezdve megpecsételődött volna a sorsa.

Az együttes vasárnap a Crystal Palace-szal néz szembe a Premier League-ben Rangnick debütálása során, de a brit lapokat már az átigazolási időszak is foglalkoztatja.

Helyi sajtóhírek szerint hat játékos is távozhat, köztük Edinson Cavani, aki a The Times szerint a Barcelonához szeretne szerződni az idény végén. Mellette Paul Pogba, Jesse Lingard, Diogo Dalot, Anthony Martial és Donny van de Beek is elhagyhatja a „vörös ördögöket”.

A lehetséges érkezőkkel kapcsolatban minden valamirevaló topcsapatnál rendre felbukkan Erling Haaland neve. A Dortmund fiatal norvég csatára – aki a német szakember közbenjárásával érkezett anno a Moldétól a Red Bull Salzburghoz – ugyanakkor aligha érkezik, Rangnick jelenleg bőven elégedett a mostani kerettel.

Nem beszéltünk új játékosok érkezéséről. Most annak van itt az ideje, hogy megismerjük mélységében a mostani keretet, amely határozottan nem szűk. Elég játékosunk van. Talán karácsony után lesz egy kis idő a lehetséges téli átigazolásokról beszélni, de tapasztalataim szerint nem a januári időszak az, amelyek során a legjobban lehet erősíteni. Haaland fantasztikus csatár, ezt magam is nagyon jól tudom, hiszen ott voltam a Salzburgnál a szerződtetése idején, azóta pedig az egész világ megbizonyosodhatott róla, milyen szenzációs játékos. Két évvel ezelőtt még csak kevesen hittek benne. Bőven boldog vagyok a mostani felhozatallal, rengeteg topjátékos van a támadószekciónkban, nincs szükség más csatárokról beszélgetni

Fontos feladatnak tartja az együttes védekezésének stabilizálását, de természetesen nem ment el szó nélkül a 36 évesen is tarthatatlan Cristiano Ronaldo formája mellett sem.

A fő célom, hogy kiegyensúlyozottabbá tegyem a csapatot. Tegnap két gólt kaptunk, és ha megnézzük az össztermést, láthatjuk, hogy átlagban két gólt kapunk, ami rengeteg. Szeretnénk a lehető legjobb szezont zárni, de realistának kell lennünk, a különbség köztünk és a top három között most nagy, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Mindig a rendelkezésre álló játékosokhoz kell alakítani a játékot és a stílusod, nem pedig fordítva. Látva Cristiano Ronaldo tegnapi második félidejét, 36 évesen... Csodálatos, egy igazi top profi. Soha nem láttam még senkit, aki az ő korában ilyen fizikai állapotban lenne, olyan játékos, aki még mindig könnyedén megteremtheti a különbséget a csapatod javára. Ez ugyanakkor arról szól, hogy az egész csapatot fejlesszük, nem csak Cristianót. A világ legerősebb bajnokságában játszunk, úgy erre szükségünk is van. Amit láttunk tegnap tőle, abból látható, hogy hajlandó arra, hogy mindent beleadjon a csapatért, és a többiektől is pontosan erre lesz szükség

– vélekedett Rangnick.

PREMIER LEAGUE

14. FORDULÓ

Manchester United–Arsenal 3–2 (B. Fernandes 44., C. Ronaldo 52., 70. – a másodikat 11-esből, ill. Smith Rowe 13., Ödegaard 54.)

Az állás: 1. Chelsea 33 pont (33–6), 2. Manchester City 32 (29–8), 3. Liverpool 31 (43–12), 4. West Ham United 24 (25–17), 5. Arsenal 23 (17–20), 6. Tottenham 22 (13–17, 13 meccs), 7. Manchester United 21 (24–24)

(Borítókép: Ash Donelon/Manchester United via Getty Images)

Rovatok