Index Vakbarát Hírportál

Egy helyen minden, amit a 2021-es Eb-ről tudni érdemes

2021. június 11., péntek 10:45

Június 11-én kezdetét veszi az eredetileg 2020-ra kiírt Európa-bajnokság, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott bitangerős csoportban mutathatja meg magát a világnak. Ennek kapcsán most összegyűjtöttünk mindent, amit a részben budapesti rendezésű viadalról tudni érdemes.

Növekvő létszám, sosem látott rendezői mennyiség

Ez lesz a 16. kontinensviadal, eddig háromszor, 2000-ben (Belgium, Hollandia), 2008-ban (Ausztria, Svájc) és 2012-ben (Lengyelország, Ukrajna) fordult elő, hogy egynél több ország rendezzen, most viszont óriásit lépett előre az európai szövetség: 11 tagország 11 városában lesznek mérkőzések – és ez még csak nem is éri el az eredeti tervek szerinti (13/13) mennyiséget vagy az első változtatás utáni 12/12-t, amit áprilisban kellett módosítani.

Az 1960 és 1976 között fennálló négycsapatos formátum után a következő négy kiírásban nyolc, 1996 és 2012 között pedig már 16 gárda képviselhette magát. A 2016-os franciaországi rendezvényen jött a következő újítás, ekkor már 24-re bővült a mezőny, ennek egyik haszonélvezőjeként a magyar válogatott 1972 után először jutott ki az Európa-bajnokságra – és jutott a végső győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként a nyolcaddöntőig.

Négy meccs a Puskás Arénában, londoni végjáték

Hét város és hat ország debütál rendezőként, a spanyoloknál Sevillában nem volt mérkőzés az 1964-es viadalon, Azerbajdzsán (Baku), Dánia (Koppenhága), Magyarország (Budapest), Oroszország (Szentpétervár), Románia (Bukarest) és Skócia (Glasgow) pedig még egyáltalán nem volt házigazda kontinensviadalon.

A június 11-i nyitó mérkőzést a római Stadio Olimpicóban Olaszország és Törökország játssza le, az első Eb hatvanadik évfordulójára tervezett viadal végjátékának, az elődöntőnek és a döntőnek a londoni Wembley ad helyszínt, ahogyan az 1996-os rendezvény során is.

Londonban Brüsszel visszaléptetése miatt az eredetileg három belgiumi csoportmeccset és egy nyolcaddöntős összecsapást is megrendezik, valamint a dublini visszalépés miatt még egy nyolcaddöntőt, így pedig összesen nyolc találkozót vívnak meg Angliában.

A másik haszonélvezője a váltásoknak Szentpétervár lett, ahol az eredetileg dublini három csoportmeccset is megrendezik a saját hárommal, illetve az egyik negyeddöntővel, így összesen hét találkozót rendeznek az orosz városban. A belgiumi helyszínt a stadion készületeinek csúszása miatt kellett törölni, az írországit pedig azért, mert nem tudták garantálni, hogy nézők előtt játszhassanak a csapatok.

Volt még egy váltás áprilisban, Bilbaóban ugyancsak nem garantálni, hogy nem zárt kapuk mögött rendeznének, így Spanyolországon belül végül – ahogy fentebb már említettük – Sevillában játszanak meccseket.

A budapesti Puskás Arénában – amely 67 215 fős befogadóképességével a hatodik legnagyobb létesítmény – három csoportmeccset, a Magyarország–Portugália-, a Magyarország–Franciaország- és a Portugália–Franciaország-ütközetet, valamint az egyik nyolcaddöntőt (a hollandokat tartalmazó C csoport győztesének és a D/E/F csoportok valamelyik harmadik helyezettjének összecsapását) tartják meg. Az F jelű négyesnek ugyancsak otthont adó Münchenben rendezik a németek összes csoportmeccsét, így a Németország–Magyarország-találkozót is.

Minden helyszínen legalább három csoportmeccset és egy nyolcad/negyeddöntőt rendeznek meg, az eddig említetteken kívül még Amszterdamban szerepelnek az együttesek.

Budapesten lehetnek a legtöbben?

A legfrissebb adatok szerint a különböző helyeken az alábbi nézőszámmal lehet számolni mérkőzésenként – ezek a számok persze még változhatnak a vírusjárványtól függően.

Halasztás – szűkítés?

A viadalt eredetileg 2020 nyarán rendezték volna meg – az elnevezése továbbra is Euro 2020 –, de a kontinensen tavaly márciusban berobbanó koronavírus-járvány miatt végül el kellett halasztani.

A harmadik hullám elérkezése miatt felvetődött az újabb halasztás, sőt a rendezői létszám szűkítése is, Boris Johnson brit miniszterelnök felajánlotta azt is, hogy a BL tavalyi befejezésének mintájára Londonban tartsák meg a rendezvényt, de végül az áprilisi határozat megerősítette a június 11. és július 11. közötti időpontot és a többországos rendezést, és csak Írországnak kellett végül lemondania a hazai találkozókról.

Videobíró

Ahogyan az egyre több helyen megszokott, az idei Európa-bajnokság során is alkalmazzák a videoasszisztensi rendszert, a VAR-t, ez lesz az első kontinensviadal, ahol visszanézés után megváltoztathatják a pályán hozott ítéleteket.

Új szabályok

Március végén az UEFA végrehajtó bizottsága arról határozott, hogy öt játékos becserélésére lesz lehetőség a kontinensviadalon a rendes játékidőben, a kétszer 15 perces hosszabbításba torkolló ütközeteknél egy hatodik játékos is beállhat a kispadról. Fontos, hogy viszont továbbra is csak háromszor lehet megszakítani cserékkel a játékot – így nem lehet azzal játszani, hogy a végjátékban percenként cserél valaki egyet, hogy húzza az időt. 

Keretek

Itt is változás történt, eredetileg 23 fős kereteket kellett volna kialakítani a kezdés előtt tíz nappal, végül a járvány hatásai és a játékosok egészségének megőrzése érdekében ezt huszonhatra növelték, igaz, egy találkozóra továbbra is csak 23 futballistát lehet benevezni. A csapatok első meccse után lehetőség van arra, hogy kapust cseréljenek a keretben fizikai alkalmatlanságra hivatkozva még akkor is, ha a többi kapuvédő bevethető a keretből.

Speciális rendelkezések

Sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni a koronavírus okozta problémákat sem. Erre külön szabályozást hoztak létre.

Továbbjutás

A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan a 24 csapatot hat darab négyes csoportba osztották, innen 16 gárda jut be a kieséses szakaszba. Az első két helyen záró együttes automatikusan készülhet a következő fázisra, a hat csoportharmadik közül pedig a legjobb négy csatlakozik a mezőnyhöz.

Pontazonosság esetén az alábbi szempontrendszer rangsorol a csapatok között:

  1. az egymás elleni mérkőzés(ek)en szerzett pontok száma;
  2. az egymás elleni mérkőzés(ek) gólkülönbsége;
  3. az egymás elleni mérkőzés(ek)en szerzett gólok száma;
  4. a csoportmérkőzések során elért összesített gólkülönbség;
  5. a csoportmérkőzések során szerzett gólok száma;
  6. a csoportmérkőzések során szerzett győzelmek száma;
  7. ha az utolsó körben alakul ki teljes holtverseny két egymással játszó csapat között, tizenegyesrúgásokra kerül sor (ez viszont csak akkor, ha csak két együttesnél van totális holtverseny, hármas vagy négyes holtversenynél nem kerül ilyenre sor);
  8. a csoportmérkőzések során szerzett kevesebb büntetőpont (a sárga lapok egy pontot érnek, a két sárga után járó piros lapok hármat, az egyből pirosak hármat, ha pedig valaki sárga lap után kap egyből pirosat, az négyet kap);
  9. ha ezen a ponton sincs döntés a két csapat között, az Európa-bajnoki selejtezősorozat végeredményében elfoglalt sorrend határoz. 

A csoportok beosztása

Hát azt nem lehetne állítani, hogy a magyar válogatott kapta volna a legegyszerűbb csoportot, hiszen a mieink négyesében helyezkedik el a legutóbbi két világbajnok (2018: Franciaország, 2014: Németország) és az Európa-bajnoki címvédő, valamint a Nemzetek Ligája-győztes (Portugália), és akkor említsük meg, hogy a 2016-os Eb-n a franciák voltak a másik döntősök... 

Időpontok

A csoportmeccsek első fordulóját június 11. és 15. között rendezik meg, a második kört 16. és 19. között, a zárást 20. és 23. között. A nyolcaddöntőt 26. és 29. között, majd két újabb pihenőnap után a negyeddöntőt július 2-án és 3-án játsszák le. Újabb két nap szünet után 6-án és 7-én következik a londoni elődöntő, és 11-én 21 órakor csap össze egymással a két finalista.

Pénzdíjak

Az Európa-bajnokságra kijutó 24 szövetség 9,25 millió eurót (3,36 milliárd forintot) kap, a csoportban 1,5 millió eurót ér egy győzelem, 750 ezret egy döntetlen, 2 milliót a továbbjutás. A negyeddöntőbe kerülés 3,25 millió eurót, az elődöntőbe jutás 5 milliót, a győzelem 10 millió eurót hozhat a számlára (az ezüstérmes 7 milliót kap), így a végső győztes maximum (hibátlan csoportkörös szerepléssel) 34 millió eurót (12,36 milliárd forint) szerezhet meg.

A labda

The official Euro 2020 tournament ball, the @adidas Uniforia, has been unveiled. It features the GPS coordinates of each of the 12 host cities in its design, and is made of unique 'Hi-White' material, making it more visible on the pitch. What do you make of the Uniforia? pic.twitter.com/a0l2ZJlLgg

— MUNDIAL (@MundialMag) November 6, 2019


A kabalafigura

A hivatalos dal

A világhírű holland DJ és producer, Martin Garrix a legendás Bonóval közösen szerezte a torna hivatalos dalát, a We Are the People (Mi vagyunk az[ok az] emberek, akik...) című slágert.

Közvetítés

Magyarországon az MTVA-é a közvetítési jog, így a közmédia csatornáin lehet majd figyelemmel követni az összecsapásokat.

Jegyek, karszalagok

Az UEFA visszatartott valamennyi jegyet, hogy azokat a pótselejtezők után értékesítse. A meccsek rendezése csúszott a koronavírus-járvány miatt, a jegyeket így május 5-én lehetett újra megvásárolni, és már ezen a napon villámgyorsan el is kelt minden tikett

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) hivatalos honlapján tette közzé, mikor és hol lehet átvenni a karszalagokat az Európa-bajnokság meccseire, amelyekhez védettségi igazolvány kell. Bővebben itt olvashat a teendőkről!

A mieink menetrendje

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F CSOPORT
1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24862
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Szentpéterváron már számolják a perceket a rajtig – Sergei Mikhailichenko / SOPA Images / LightRocket via Getty Images)

Rovatok