Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a defibrillátorok iránti kereslet Eriksen esete után

2021. június 18., péntek 16:49

Nagy-Britanniában Christian Eriksen szívmegállását követően hirtelen megnőtt a defibrillátorok iránti kereslet – írja a BBC. A dán válogatott játékosa a finnek elleni Eb-meccsen esett össze, megállt a szíve, és újra kellett éleszteni.

Korábbi cikkeinkben írtunk a defibrillátorokról: ha a szív elektromos tevékenysége rendezetlenné válik, vagyis kamrafibrilláció alakul ki, akkor szükséges defibrillátort használni – a szívmegállásos esetek mintegy nyolcvan százalékában erre szüksége is van a betegnek.

A BBC cikkében kiemeli, Eriksen esete után

egészségügyi szolgáltatók arról számoltak be, hogy megugrottak az eladások, és az érdeklődések száma is jelentősen nőtt a defibrillátorok iránt.

Egy cégvezető például úgy nyilatkozott, hogy miután látta a tévében összeesni a dánok játékosát, egyből megnézte, hol van a közelben elérhető defibrillátor. „Tudtam, hogy van egy a közelben, így elmentem megnézni, és ekkor esett le, hogy ez egy tízperces út volt oda-vissza” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy ezután úgy döntött, vásárol egyet az utcájukba: igaz, drága eszközről van szó,

de mi az ára egy defibrillátornak, ha az megmenti valakinek az életét?

A brit portálnak több cég is megszólalt. Egyiküknél ötszáz százalékkal nőttek az eladások, míg a másik már alkatrészhiányról számolt be, úgy megugrott az érdeklődés.

Rovatok