Index Vakbarát Hírportál

Öt ok, amiért legyőzhetjük a németeket

2021. június 23., szerda 08:32

A magyar labdarúgó-válogatott ma este 21 órakor abban a tudatban léphet pályára az Eb utolsó csoportmeccsén, hogy ha legyőzi a németeket a müncheni Allianz Arenában, biztosan továbbjut a torna egyenes kieséses szakaszába. Nem lesz egyszerű feladata Marco Rossi csapatának, mi mégis összeszedtünk öt okot, hogy miért lehet esély egy újabb világraszóló bravúrra.

Azért újabb, mert a világbajnoki címvédő franciák ellen elért döntetlen is abszolút ebbe a kategóriába tartozott, mondhatnánk úgyis, hogy 1–1-re nyertünk a kontinensviadal abszolút favoritja ellen.

A németek vereséggel kezdték a tornát, a regnáló Európa-bajnokot viszont 4–2-re verték a csoportkör második fordulójában, így kedvező helyzetből várhatják a magyarok elleni összecsapást. Íme az Index érvei amellett, hogy miért tehetünk mégis csodát Münchenben:

1. Ez az utóbbi évtizedek legjobb válogatottja

Ezzel az állítással aligha lehet vitatkozni, az Eb-re 11 meccses veretlenségi sorozat után érkezett Marco Rossi alakulata – erre 20 éve nem volt példa, akkor Bicskei Bertalan irányítása alatt 2000. március 29. és 2001. április 25. között 12 meccsen nem kapott ki a nemzeti csapatunk.

De térjünk vissza a mostani szövetségi kapitányra, hiszen az olasz mesternek döntő érdemei vannak a nagyszerű eredményekben. 

A papíron a magyarnál gyengébb válogatottak ellen most már borítékolhatóak a kötelező győzelmek és a nálunk magasabban jegyzett csapatok dolgát is rendre megnehezítjük.

Így volt ez a portugálok elleni Eb-nyitányon is, ahol a 84. percig tökéletesen álltuk Cristiano Ronaldóék rohamait, és bár a meccs hajrája nem sikerült, a 3–0-s vereség ellenére úgy ünnepelte a közönség a játékosokat, mintha pontot szereztek volna a címvédő ellen. Erre azonban nem kellett sokat várni, Franciaország ellen ugyanis a hősies küzdelemnek és a bátor játéknak döntetlen lett a jutalma.

A német csapat jelenleg 12. a világranglistán – a franciák a 2., a portugálok az 5. helyen állnak –, így elvileg a három ellenfél közül ők a „leggyengébbek”. Ettől függetlenül persze sztárjátékosokkal van tele az ő keretük is, de azért bizakodhatunk, mert…

2. A németeknél vannak gondok

Ez már az Európa-bajnokság előtt kiderült, hiszen a Nemzetek Ligájában Svájccal döntetlent játszottak, a spanyoloktól pedig 6–0-s (!) megsemmisítő vereséget szenvedtek. De felkészülési meccsen a törökökkel (3–3) és a dánokkal (1–1) sem bírtak, a mélypont viszont az Észak-Macedónia elleni márciusi vb-selejtező volt, 2–1-re nyert a kiscsapat Duisburgban.

Az első csoportmeccsen a franciák elleni 0–1 is Joachim Löw alakulatára nézve volt hízelgő, Mats Hummels öngólján kívül több gólt is szerezhetett volna a világbajnok, ám két találatot les miatt érvénytelenítettek, több ziccernél pedig csak a szerencse vagy Manuel Neuer mentette meg a németeket.

A Portugália elleni, meglepő 4–2-es győzelem visszaadta a hitet, így önbizalomtól telve léphet pályára a Nationalelf, amelynek dolgát azonban több sérülés is nehezíti. Thomas Müller biztosan nem játszhat szerdán este, de a hétfői edzést Hummels, Ilkay Gündogan és Lukas Klostermann is kihagyta, Toni Kroos pedig csak egyéni gyakorlatokat végzett.

Ha már Löw szóba került, az is bizonyos, hogy a leghosszabb ideje munkában lévő európai szövetségi kapitány a torna végén elköszön a csapattól, helyét a Bayernnel mindent megnyerő Hansi Flick veszi majd át. Hogy ez a helyzet összességében pozitívan vagy negatívan érinti majd a csapatot, arra csak a torna után lehet egyértelmű választ adni. 

Bódog Tamás, az Index szakértője:

„Reménykedni mindig kell, láttunk már csodát, és szerencsére nem is kell olyan messzire visszatekinteni. A franciák elleni pontszerzés fantasztikus, a németek legyőzése pedig aligha lenne felfogható. A futballban egy mérkőzésen viszont bármi megtörténhet: kiállítás, tizenegyes, öngól. Persze ahhoz nagy szerencse kellene, hogy ezúttal még nagyobb ünneplés kövesse a mérkőzést. A magyar válogatott Franciaország ellen megmutatta, hogy megfelelő hozzáállással van keresnivalója bármilyen ellenféllel szemben, azt pedig biztosra veszem, hogy ezzel a németek ellen sem lesz probléma; más kérdés, hogy most nem lesz ott a csapat mögött csaknem hetvenezer szurkoló a stadionban. Németországnak figyelmeztető jel lehet a franciák budapesti döntetlenje, tudják, a magyarok egy kisebb megingást is képesek kihasználni. Joachim Löw legénysége lesz a kezdeményezőbb, és minél feljebb tolják a védelmüket, annál több lehetőségünk lesz. Ráadásul ha kitámadnak a németek, Mats Hummelst középen meg is lehet futni, de egyébként nem igazán van más gyenge pontjuk. Erősségből annál több. Gyorsak, agresszívek, technikásak, kevés érintéssel játszanak, ha pedig mélységet hagyunk a védelem mögött, könyörtelenül ki tudják használni. Timo Werner, Kai Havertz, Serge Gnabry és Leroy Sané is rendkívül gyors, ráadásul remekül játszanak egy érintéssel: leteszik a labdát, és már mennek is az üres területbe, ahol tűpontos indítást kapnak. Nagyon nehéz lesz, de ha úgy védekezünk, mint a franciák ellen, kellemetlenkedünk, agresszívan odalépünk, rájuk tapadunk, az biztosan nem tetszik majd a németeknek sem. Thomas Müller hiánya is az előnyünkre válhat, és nemcsak azért, mert jó a kapu előtt, hanem azért is, mert a csapat egyik legfontosabb játékosa, a jelenléte elképesztő hatással van a társak moráljára.”

3. A magyar szurkolók is ott lesznek Münchenben

Sajnos nem akkora létszámmal, mint Budapesten, de talán mondani sem kell, mekkora pluszt jelent Marco Rossiéknak a drukkerek biztatása. Az Allianz Arenában a német vírushelyzet miatt nem lehet telt ház, 13 ezer néző tekintheti meg a helyszínen a találkozót, ebből a hírek szerint kétezren lesznek magyarok. 

Ismerve viszont a fanatikus drukkereinket, biztosan túlkiabálják majd a hazaiakat, ráadásul ahogyan azt Sallai Roland hétfőn, Telkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta

a Puskás Arénában rendezett meccseken tapasztalt euforikus hangulat akkora élményt jelentett a futballisták számára, hogy abból Németországban is biztosan tudnak majd meríteni. 

4. Gulácsiék jól ismerik a Bundesliga-játékosokat

A magyar keretben a legtöbb, külföldön játszó labdarúgó éppen a német élvonalban futballozik, Gulácsi Péter és Willi Orbán a Leizpiget, Sallai Roland a Freiburgot, Szalai Ádám pedig a Mainzot erősíti.

Tekintve, hogy Joachim Löw alakulata éppen a bundesligás játékosokra épül – a 26 fős keretből 17-en fociznak Németországban –, legtöbbjükkel már találkoztak az imént említett magyar játékosok, tisztában vannak az erősségeikkel, adott esetben pedig a gyengeségeikkel is. Különösen igaz lehet mindez a csapattársakra, a lipcsei Marcel Halstenbergre és Lukas Klostermannra, valamint a freiburgi Christian Günterre

5. Nincs veszítenivalónk

Sokan már akkor temették a magyar válogatottat, amikor kiderült, hogy az Európa-bajnokság halálcsoportjába került. A negatív hangoktól és a „károgóktól” volt hangos a közösségi média kommentszekciója is, mondván a Rossi-csapat szerzett pont és rúgott gól nélkül végez majd a 24 együttest felvonultató kontinensviadal utolsó helyén.

Nos, nagy bánatukra ezek közül már egyik sem következhet be, hiszen bár a portugálok ellen csak meg nem adott gólig, a franciák ellen már érvényes találatig jutottunk Fiola Attila révén, a döntetlennek köszönhetően pedig a pont nélkül kiesett Törökországot és Észak-Macedóniát biztosan megelőzzük. 

Ám a mutatott teljesítmény miatt bármi is történik Münchenben, egészen biztosan emelt fővel hagyhatják majd el a pályát a magyar játékosok, akik azzal, hogy az utolsó csoportmeccsre úgy utazhatnak ki, hogy még van esélyük a továbbjutásra, minden előzetes várakozást felülmúltak.

A teher így sokkal inkább Németországon van, amely a legutóbbi világeseményen, a 2018-as vb-n szégyenszemre utolsóként búcsúzott a csoportkör után, a nem túl acélos svéd–mexikói–dél-koreai hármas mögött.

A találkozó 21.00-kor kezdődik, az Indexen természetesen élő közvetítést és helyszíni összefoglalót is olvashatnak majd az összecsapásról.

(Borítókép: Alex Livesey / Getty Images Hungary)

Rovatok