Index Vakbarát Hírportál

Büntetett az UEFA a lézeres botrány miatt

2021. július 10., szombat 14:34

Több szempontból is nagy vihart kavart a szerdai Anglia–Dánia Európai-bajnoki elődöntő. Az egyik legvitatottabb eset a mérkőzés 104. percében megítélt angol büntető és az utána következő események voltak. Egyrészt azért, mert az angol továbbjutást eredményező tizenegyes jogossága finoman szólva is megkérdőjelezhető volt, de azok az angol szurkolók sem viselkedtek túl sportszerűen, akik a büntető előtt lézerrel zavarták meg a dán kapust. Kasper Schmeichel ennek ellenére hárította Harry Kane büntetőjét, azonban a kipattanóból gólt szerzett a Tottenham csatára, aminek köszönhetően Anglia történelme első Európa-bajnoki fináléjába jutott.

Az UEFA az utóbbi események után szabott ki büntetést az Angol Labdarúgó-szövetségre. Az Európai Labdarúgó-szövetség a lézeres incidens miatt 30 ezer eurónyi bírságra kötelezte az angolokat, ami átszámítva 11 millió forint büntetést jelent. Ezenkívül más szankciókkal nem büntetik az angol szövetséget.

Nem ez volt a napokban az első eset, hogy az UEFA büntetett. Péntek este Magyarországot is megbírságolták, miután a magyar válogatott következő kettő hazai mérkőzését köteles zárt kapuk mögött játszani. Az UEFA ezzel szankcionálja, hogy a magyar válogatott szurkolói a nemzeti csapat Portugália, Franciaország és Németország elleni Európa-bajnoki mérkőzésén is huhogtak, rasszista bekiabálásokkal és homofób transzparensekkel zavarták meg a találkozót. 

(Borítókép:  Laurence Griffiths / Getty Images)

Rovatok