Index Vakbarát Hírportál

Szenzációs bravúr: 60 év után ismét legyőztük az angol fociválogatottat!

2022. június 4., szombat 19:54

A magyar labdarúgó-válogatott óriási bravúrt végrehajtva hazai pályán 1–0-ra legyőzte az Eb-döntős Angliát a Nemzetek Ligája A divíziójának nyitó fordulójában. A találkozó győztes gólját Szoboszlai Dominik szerezte, büntetőből.

Először az elitben a mieink – rögvest a világ legértékesebb kerete ellen 

A Nemzetek Ligája első kiírását még a C ligában kezdte a magyar válogatott, Finnország mögött csoportmásodikként feljutott a B-be, ahonnan Oroszországot, Szerbiát és Törökországot megelőzve jutott fel Marco Rossi együttese a legjobbak közé.

Az Eb-döntős angolok állnak a legelőkelőbb helyen a Transfermarkt.de rangsorában, a teljes keret összértékét 1,3 milliárd euróra teszik, miközben a mieinké alig 110,25 millió euró (ráadásul Botka Endre sérülés, Gazdag Dániel pozitív koronavírusteszt miatt nem léphet pályára), ami a világ 40. helyére jó.

Összefoglaló

A találkozó előtt Marco Rossi szövetségi kapitány arról beszélt, hogy bár papíron minden ellenfelünk lényegesen erősebb mind a kereteket, mind a szakmai stábokat illetően, minden meccsre félelem nélkül kell érkezni, és pontosan így is kezdtek a mieink, akik már a harmadik percben veszélyeztettek Sallai Roland távoli lövésével.

Itt jegyeznénk meg, hogy bár a találkozó papíron zárt kapus összecsapás volt, a kilátogató mintegy 30 ezer gyerek elképesztő hangorkánt varázsolt a Puskás Arénába!

Az angolok persze gyorsan reagáltak, és Harry Kane, valamint Jarrod Bowen révén lehetőségek sorát alakították ki az első tíz perc során.

Szerencsére a mieink nem csüggedtek az egyre nagyobb angol nyomás ellenére sem, egy remek ellenakció végén pedig Loic Nego remek centerezése után Szoboszlai Dominik próbálkozása már Jordan Pickfordon is túljutott, de a lelassuló labdát a védők ki tudták húzni a gólvonal elől.

A folytatás is hasonlóképpen alakult, fölényben játszott az Eb-döntős, de valódi átütő erő nélkül, a magyar ellentámadásokban pedig azért benne volt a lehetőség, mint például fél óra játékhoz érve Nagy Zsolt előtt, akinek a löketét Pickford szögletre tenyerelte.

Percekkel később Szalai Ádám gondolta úgy, hogy meglepi a félpályáról a kint álló Pickfordot, utóbbi szerencséjére távoli tekerése végül a jobb oldali kapufa mellé csavarodott.

Az első játékrészben még egy veszélyesnek induló Nego–Szoboszlai összjátékot jegyezhettünk fel (utóbbi a hosszún érkezve nem tudta már a levegőbe felugorva jól visszatenni a labdát), illetve azt, hogy

bő 45 perc játék alapján bőven pariban voltunk a világbajnokság egyik favoritjával.

Igen ám, de ugyanez megvolt tavaly ősszel a vb-selejtezőkön is, aztán a második félidőben négyet rúgtak az angolok Budapesten, viszont Londonban tudtuk tartani az 1–1-et, így az volt a kérdés, melyik arcát mutatja ezúttal a magyar csapat a szünet után.

A kezdés mindenesetre ígéretes volt, hiszen előbb Nego szökött meg a jobb oldalon, majd Nagy Zsolt tüzelt kevéssel a bal alsó mellé – más kérdés, hogy Sallai már lesről fejelte elé a labdát.

A kezdeti lelkesedést kis híján letörte a szünetben beálló Bukayo Saka, aki az egész védelmet lefutotta, mielőtt kiszorított helyzetből a hosszú alsóba lőtt volna, Gulácsi Péter viszont ezúttal is a helyén volt.

Örömteli volt látni, hogy ezt leszámítva a mieink akarata érvényesült, és Szalai Ádám, valamint Nagy Zsolt is megtörhette volna a jeget – ezekben a percekben pont az első félidő ellentétét láthattuk, a magyar csapat irányított, az angolok kontrákkal veszélyeztettek.

A 66. percben pedig tulajdonképpen teljesen megérdemelten szereztünk vezetést! Nagy Zsolt harcolt ki – kissé talán könnyű síppal befújt – büntetőt az épp beálló Reece James mellett, Szoboszlai Dominik pedig a jobb alsóba lőtt (1–0).

A kapott gól után felpörögtek a fáradtan mozgó angolok, Bowen kapáslövése nem okozott gondot Gulácsinak, majd a védelem együttes erővel akadályozta meg Jude Bellingham egyenlítési lehetőségét.

A hajrá kezdetén Conor Coady szabadrúgás utáni fejese kerülte el centikkel a kapu jobb oldalát, de így is a mieink kerültek meccslabdához: a csereként beálló Kleinheisler László lövését csak kiütni tudta Pickford, a labda ajtó-ablak helyzetben találta Schäfer Andrást, aki az ötös elől fölélőtt.

Az angolok még Kane kiszorított helyzetével és Jack Grealish oldalhálóban kikötő lövésével próbálkoztak, ezen a napon viszont nem lehetett bevenni Gulácsi Péter kapuját, így a szigetországiak 22 meccs után ismét kikaptak!

A magyar válogatott az 1962-es világbajnokság (május 31.) óta először vertE meg Angliát!

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ANGLIA 1–0 (0–0)

Puskás Aréna, zárt kapuk mögött, 35 000 néző. V: Dias (portugál)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles, 82.), Szoboszlai (Fiola, 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 88.) – Sallai (Kleinheisler, 71.), Szalai Á. (Ádám M., 88.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ANGLIA: Pickford – Walker (Stones, 62.), Coady (K. Phillips, 79.), Maguire – Alexander-Arnold (James, 62.), Bellingham, Rice, Justin (Saka, a szünetben) – Bowen, Kane, Mount (Grealish, 62.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: Szoboszlai (66. – 11-esből)

Olaszország–Németország 1–1  

A TOVÁBBI MENETREND

2. FORDULÓ (június 7., kedd)

20.45: Olaszország–Magyarország

20.45: Németország–Anglia

3. FORDULÓ (június 11., szombat)

20.45: Magyarország–Németország

20.45: Anglia–Olaszország

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

20.45: Anglia–Magyarország

20.45: Németország–Olaszország

5. FORDULÓ (szeptember 23.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Olaszország–Anglia

6. FORDULÓ (szeptember 26.)

20.45: Magyarország–Olaszország

20.45: Anglia–Németország

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok