Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: A győzni akarás és az áldozatvállalás diadala volt ez Anglia ellen

2022. június 4., szombat 21:35

Marco Rossi szerint a győzni akarás és az áldozatvállalás volt a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni Nemzetek Ligája-sikerének kulcsa. Kiemelte a meccs egyetlen gólját szerző Szoboszlai Dominik teljesítményét, és „sajnálatát” fejezte ki a mieink ellen szurkolók számára. Gareth Southgate nem a játékvezetői döntésben kereste a hibát, hanem együttese nem elég jó játékában, hozzátéve, hogy a magyar válogatott ellen borzasztóan nehéz futballozni, és ha nem teljesít jól egy gárda, akkor az nem fog tudni nyerni.

A magyar csapat játékban már az első félidőben is minimum egyenrangú fele volt az Eb-döntősnek, a második játékrészben pedig Szoboszlai Dominik büntetőjével a három pontot érő gólt is megszerezte a Puskás Arénában.

Marco Rossi a lefújást követően érthetően elégedetten értékelt, kiemelve, hogy már az első félidőben is pariban voltunk a riválissal, és majdnem végig sikerült is tartani a tökéletes meccset.

A meccs előtt azt mondtam, hogy majdnem tökéletes meccsre van szükség a bravúrhoz, az utolsó 20 percben jelentkezett kicsit a fáradtság, addig kellően magasan tudtunk védekezni. Ahogy mondtam pénteken, a lehető legjobban kell a saját játékot lehozni, és remélni, hogy az ellenfél nem a legjobb napját hozza. Mindenképpen gratulációval tartozom a srácoknak a mai meccs miatt. Az eredmények nem véletlenül hullanak az ölünkbe, a mai napon a győzni akarás és az áldozatvállalás diadala volt. A fiúk csapatként játszottak, ahogyan a múltban is, még akkor is, amikor ennek ellenére veszítettünk. A magyar válogatott most már végképp CSAPAT lett. Lehet, hogy nem a legerősebb csapat, de olyan, amelyik a végsőkig tud küzdeni

– mondta Rossi a sajtótájékoztató elején.

A lelátón helyet foglaló gyereksereggel kapcsolatban hozzátette, nagyon örülnek, hogy sikert ajándékozhattak a fiataloknak, hiszen ők jelentik a jövőt, és reméli, hogy a szívükbe zárják a győzelmet. Ezzel kapcsolatban Szalai Ádám a meccs után azt mondta a televízió kamerája előtt, hogy arról beszéltek az öltözőben, hogy itt, ennyi gyerek előtt, akik számára a válogatott játékosai egyfajta példaképek, kutya kötelességük jól teljesíteni egy olyan erős csapat ellen, mint az angoloké.

Kíváncsiak voltunk, hogy Rossi mivel motiválta a szünetben a játékosait, hiszen az első félidőkben a vb-selejtezőkön is remekül játszottak a mieink, most pedig a fordulást követően még emeltek egy szintet a játékukon.

Taktikai támpontokról volt szó, néhány korrekció, ami az első félidőben nem ment, ezeket láttam, hogy utána működtek. Hangsúlyoztam, hogy higgyenek benne, hogy lehet győzni. Voltak olyan epizódok, amik hozzájárultak a sikerhez, de nem hiszem, hogy az én beszédem lett volna. Ők a maximumot nyújtották a saját részükről, elégedett vagyok velük. Ez egy újabb gyöngyszem, amit felfűzhetünk arra a láncra, amit eddig építettünk. Sajnálom, hogy néha olyanokat olvasok a neten, akik leszólják a csapatot, azok nem igazi magyarok. Támogatni kell a csapatot, ha magyar vagy. Van olyan, hogy kritikával kell illetni, ennek megvan a helye, nagyon sok ilyen szurkoló van Magyarországon. De van egy kis hányada, amely a vereséget várja. Sajnálom őket, most nem jött be 

– szúrt oda kicsit az elégedetlenkedőknek az olasz szakember.

Rossi hozzátette, hogy voltak olyan pillanatok, amelyekben tartott attól, hogy kapunk egy gólt, mert ilyen minőségű és sebességű játékosokkal szemben mindig benne van, hogy egy villanással döntenek.

Ez a csapat nem fél megméretni magát. Tudjuk, hogy papíron nem mi vagyunk az esélyesebbek, a stábtagokat és a játékosokat sem lehet a riválisokéhoz mérni. Ez tény. De nem szabad félnünk attól, hogy megmérkőzzünk velük. Ki kell menni, a maximumot adni, aztán ha kikapunk, akkor kezet nyújtani a jobbnak

– vélekedett.

Kiemelte Szalai Ádám fontosságát, akinek köszönhetően három-négy kontrát tudtunk vezetni az első félidőben, megemlítette Schäfer András nagy helyzetét, amivel megszerezhettük volna második gólunkat is, és külön beszélt Szoboszlai Dominikról is.

Dominik minden labdáért megharcolt, futott. Ma annyit futott, és olyan intenzíven, ahogyan még soha. A srác fejlődik, minden szempontból, nemcsak a személyiségét illetően, hanem a vezetői képességeket tekintve is. Megértette, hogy fel kell nőnie, példaképpé kell válnia, nagyszerű eredményeket érhet el a válogatottban és a klubcsapatban is

– zárta mondandóját.

A meccset követően Gareth Southgate, az angolok kapitánya csalódottan nyilatkozott a vereség után.

Tudtuk, hogy nehéz lesz, korábban is megszenvedtünk a magyar válogatottal, ahogyan sok másik nagy nemzet is. A hosszú szezon és a hőség sem segített, ahogyan az sem, hogy három hónapja nem játszottak együtt a játékosok. Csalódottak vagyunk, olyan csapat szeretnénk lenni, amely a nagy tornák végjátékában is ott van

– mondta az angolok kapitánya, aki újságírói kérdésre röviden kitért a térdelésnél pfujoló gyerekekre, a tolerancia fontosságára, és hogy jó példát mutassunk a fiataloknak, de gyorsan visszaterelte a játékra a szót.

„A magyarok betömörültek, jól állták a sarat a letámadásunkkal szemben, sokszor sikerült szerelniük. Nem volt meg a megfelelő terület és pozíció, hogy áthaladjunk a védelmen. Sokszor könnyelműen adtuk el, amiből kontrázhattak. Összességében igazságosabb lett volna talán a döntetlen, de nem volt elég helyzetünk ahhoz, hogy megnyerjük a mérkőzést.”

Southgate-et természetesen a könnyű síppal befújt büntetőről is faggatták, de ő sportszerűen nem emelte ezt ki a vereség okaként, hiszen nem hiszi, hogy bárhova vezetne, ha a játékvezetőt hibáztatná, és csak olyan érzés lenne, mintha savanyú lenne a szőlő a vereség után. Hozzátette, jobban kell játszaniuk a folytatásban.

Szerettünk volna kipróbálni néhány új játékost, voltak páran, aki mostanában nem játszottak sokat, főleg a védelemből. Tudtuk, hogy lesznek hiányzóink, úgy kellett sakkozni, hogy kapják meg a játékperceket, ugyanakkor rutin is legyen. Az ilyen meccsek új tapasztalatot tudnak adni. Magyarország nincs a világ top 7-8 csapatában, de nagyon nehéz ellene játszani, és ha nem játszunk elég jól, akkor nem tudunk nyerni

– tette hozzá.

Southgate elmondta, hogy barátságos meccsek már nincsenek a világbajnokságig, így ezeken a találkozókon kell kísérletezgetniük a katari torna előtt. Jó dolognak tartja ugyanakkor, hogy így tét mellett próbálhatja ki a futballistákat. A csalódottságot és a leszűrhető tapasztalatokat illetően egyensúlyt kell találni, és biztosította az angol újságírókat, hogy a következő mérkőzésen mindenki komolyan veszi majd a dolgát.

NEMZETEK LIGÁJA

A LIGA, 3. CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ANGLIA 1–0 (0–0)

Puskás Aréna, zárt kapuk mögött, 35 000 néző. V: Dias (portugál)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles, 82.), Szoboszlai (Fiola, 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 88.) – Sallai (Kleinheisler, 71.), Szalai Á. (Ádám M., 88.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ANGLIA: Pickford – Walker (Stones, 62.), Coady (K. Phillips, 79.), Maguire – Alexander-Arnold (James, 62.), Bellingham, Rice, Justin (Saka, a szünetben) – Bowen, Kane, Mount (Grealish, 62.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: Szoboszlai (66. – 11-esből)

Olaszország–Németország 1–1

A TOVÁBBI MENETREND

2. FORDULÓ (június 7., kedd)

20.45: Olaszország–Magyarország

20.45: Németország–Anglia

3. FORDULÓ (június 11., szombat)

20.45: Magyarország–Németország

20.45: Anglia–Olaszország

4. FORDULÓ (június 14., kedd)

20.45: Anglia–Magyarország

20.45: Németország–Olaszország

5. FORDULÓ (szeptember 23.)

20.45: Németország–Magyarország

20.45: Olaszország–Anglia

6. FORDULÓ (szeptember 26.)

20.45: Magyarország–Olaszország

20.45: Anglia–Németország

(Borítókép: Gareth Southgate és Marco Rossi a Magyarország–Anglia-mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. június 4-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok