Index Vakbarát Hírportál

94 éve nem kapott ki ennyire hazai pályán az angol válogatott

2022. június 15., szerda 12:05

Amikor azt mondjuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott történelmi vereséget mért Angliára, nem holmi ócska közhelyeket pufogtatunk. Alább összegyűjtöttük, hogy milyen – akár közel egy évszázados – rekordok dőltek meg a győzelemmel.

94 éve nem kapott ki hazai pályán négy góllal az angol labdarúgó-válogatott. Az angolok hazai pályán nagyon stabil csapatnak számítanak, ritkán szenvednek vereséget, ilyen súlyosat meg pláne nem. Legutóbb 1928 márciusában a skótok 5:1-re verték az angolokat a Wembley-ben, már-már úgy tűnt, ez a vereség marad a legnagyobb hazai szégyenfoltja az angol válogatottnak. Ám a június 14-ei 4–0-s, magyarok elleni vereség új sort nyitott a háromoroszlánosok történelemkönyvében. 

A keddi mérkőzés nem az első, amikor álmatlan éjszakákat okozott a magyar válogatott a szigetország lakóinak. Ugyanis az angol válogatott első hazai vereségét a brit szigeteken kívüli csapattól épp az Aranycsapat ellen szenvedte el 1953. november 25-én. Talán kitalálták már, a legendás 6:3-ról van szó.

Azóta sem tudott egy csapat sem négyet rúgni az angoloknak brit földön. 

Az angol nemzeti tizenegy egészen kedd estig sosem kapott legalább négy gólt hazai pályán úgy, hogy közben nem szerzett egyet sem. Pedig cifra történelmük van ám a háromoroszlánosoknak is, a brit szigetek más népeitől történetének első nyolcvan évében rendre vereséget szenvedett. 

A magyar válogatott legutóbb 1962-ben győzte le Angliát, a világbajnokságon (2:1). Azóta eltelt 60 év és 15 mérkőzés – melyből csupán 3 döntetlen született –, ahol a magyar csapat nem tudta legyőzni az angolokat. Egészen 2022. június 4-éig kellett várnunk a széria megszakítására, amikor hazai pályán a Puskás Arénában 1–0-ra a mieink örülhettek. 

Az angol válogatott közel két éve nem kapott ki hazai pályán, legutóbb 2020 októberében, szintén a Nemzetek Ligájában Dánia nyert 1–0-ra. Négy gólt sem most kaptak legutóbb, közel 12 éve, 2010. június 28-án Németország játszott 4–1-et Angliával.

Sallai Roland impozáns névsorban kapott helyet az angolok elleni duplájával.

Ő az első játékos a világon Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor óta, aki angol földön egy mérkőzésen két gólt tudott lőni a válogatottnak.

Puskás Öcsi” kettőt, az „Öreg” pedig három gólt szerzett a Wembley-ben az Évszázad Mérkőzésén 1953-ban. Sallai egyébként az elmúlt négy válogatottban lőtt gólját az Egyesült Királyságban szerezte. 

A magyar válogatott legutóbb ekkora győzelmet idegenben közel tíz éve aratott: 2012. szeptember 7-én vb-selejtezőn 5–0-ra vertük Andorrát. A mai csapatból csak Szalai Ádám volt ott azon a meccsen (gólt is szerzett), ám a kezdőben volt Laczkó Zsolt is, aki jelenleg Marco Rossi szövetségi kapitány egyik segítője. 

(Borítókép: Adrian Dennis / AFP)

Rovatok