Index Vakbarát Hírportál

Hatot cserélt az egyik edző a Premier League-ben, mégsem kell büntetéstől félnie

2022. október 31., hétfő 10:29

Nem, nem a matektudással volt gond a Newcastle United–Aston Villa-összecsapáson az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétközi fordulójában. Bár a mérkőzést 4–0-ra megnyert hazai együttes valóban hatot cserélt, nem arról volt szó, hogy Eddie Howe és stábja elkalkulálta magát, emiatt pedig a fölényes siker sincs veszélyben. De akkor hogyan lehetséges, ha alapesetben a Premier League-ben öt csere engedélyezett meccsenként?

A legtöbb olvasónk aligha követte élőben a Newcastle és az Aston Villa összecsapásának fejleményeit – már csak amiatt sem, mert idehaza egyik sportcsatorna kínálatába sem fért be az immár a dobogós helyeket ostromló „szarkák” meccse az idényben csak szenvedő birminghamiekkel.

Az a különböző eredménykövetőknek köszönhetően már annál többeknek feltűnhetett, hogy a meccs második játékrészében a hazai együttes hatot cserélt, Howe menedzser három játékmegszakítás alatt előbb Willockot és Boltmant, majd Schärt és Bruno Giumaraest, végül Almirónt és Wilsont is lehozta a pályáról.

Mindezt teljesen szabályosan!

Utóbbi kijelentést azért is fontos hangsúlyoznunk, mert a SportBible nevű nemzetközi fociportál beszámolója szerint a közösségi oldalakon sokan megdöbbentek, mikor a találkozón két gólt szerző és egy gólpasszt is kiosztó Callum Wilson helyén pályára lépett a hórihorgas cserecsatár, Chris Wood. Sokan pedig azonnal büntetésért kiáltottak – ha más nem, amiatt, mert a Newcastle, mióta szaúdi kézbe került, sok minden, csak épp nem országos népszerűségnek örvendő szimpatikus klub a britek szemében.

A hat cserét a Premier League idén bevezetett szabálya teszi lehetővé különleges esetekben. Az igazat megvallva a rendszert már egy éve tesztelik a szigetországban, ennek lényege, hogy fejsérülés esetén a felesleges kockázatot elkerülendő – agyrázkódásgyanús ember inkább ne legyen a pályán – a szabályalkotók lehetővé tették, hogy akár a vizsgálat idejére, akár hosszabb távon beálljon egy másik futballista a sérült csapattárs helyére.

A szabály a próbaidőszak alatt sokat finomodott, a jelenlegi verzió szerint ha valakit fejsérülés miatt le kell hozni – miként az a meccs 35. percében a vendégkapus Emi Martínezzel is történt –, akkor mindkét együttes kap egy plusz-cserelehetőséget. A szabály lényege egyik oldalról az, hogy az óvatosság és a taktikai kérdések esetleges ellentéte ne okozzon dilemmát a sérült játékos menedzserének, másfelől pedig az, hogy indokolatlanul azért mégse kezdjen mindenki kapuscserékbe, például egy szoros meccs végjátékában, hiszen azzal kompenzációból az ellenfélnek is biztosítana egy plusz-cserelehetőséget, például egy friss támadó behozatalára.

A Newcastle–Aston Villa-meccs igazi érdekessége tehát nem is az, hogy a hazaiak hatot cseréltek, sokkal inkább az, hogy a vendégek megmaradtak az öt változtatási lehetőségnél, holott lett volna lehetősége a megbízott edzőként a vendég kispadon ülő Aaron Danksnek hatodszor is frissíteni a csapatán.

Ám a birminghami klub ezzel nem élt, a Newcaslte meg igen, így a „szarkákból” lett a Premier League történetének első olyan klubja, amely egy bajnokin hatszor cserélt – teljesen szabályosan.

Eddie Howe együttese amúgy is az egyesület történetének eddigi legfontosabb időszakát éli: a csapat 13 forduló után 24 ponttal a negyedik helyen áll a tabellán, s remek rajtjának köszönhetően minden esélye megvan rá, hogy a szaúdi befektetők megjelenését követő első teljes idényben a Bajnokok Ligája-indulást is kiharcolja.

(Borítókép: Az egyik csere a hatból, Shlevey jön épp Schär helyére a Newcastle-be. Fotó: Stu Forster/Getty Images)

Rovatok