Index Vakbarát Hírportál

Útjára indult a labda, elkezdődött a világbajnokság

A katari labdarúgó-világbajnokság első napjának legfontosabb történései egy helyen

- kti -
- szm -
2022.11.20. 20:49
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink megtisztelő figyelmét, világbajnoki percről percre tudósításunk ma véget ért. Holnap három mérkőzéssel (14.00: Anglia–Irán; 17.00: Szenegál–Hollandia; 20.00: USA–Wales) folytatódik a torna, maradjanak velünk, reggel folytatjuk élő hírfolyamunkat! 

  • A nyitómeccsen egy olyan rigmust is skandáltak, amelyre az eddigi világbajnokságok alatt nem gyakran volt példa... 

    Sört akarunk! 

    – kiabálták az ecuadori szurkolók a lelátón.

    A történet előzménye, hogy két nappal a világbajnokság kezdete előtt kiderült: a szurkolók – a korábbi ígéretek ellenére – nem vehetnek és fogyaszthatnak sört a stadionokban vagy azok környékén. Kivéve a VIP-vendégeknek fenntartott bokszokban, ott borsos áron hozzá lehet jutni a nedűhöz (e helyekre a legolcsóbb jegy 950, a legdrágább 34 ezer dollárba kerül). 

  • Vége a nyitómérkőzésnek, Ecuador 2–0-ra legyőzte Katart. Helyszíni tudósításunkat ide kattintva olvashatja el.

  • Bede Ferenc korábbi NB I-es játékvezető segítségét kértük, magyarázza el, miért nem szerezte meg Ecuador a vezetést már a harmadik percben. 

    Bővebben itt!

  • Véget ért a nyitómeccs első félideje, az ecuadori válogatott Enner Valencia két góljával 2–0-ra vezet. A katariaknak eddig helyzetük sem nagyon volt.

    Percről percre tudósításunk itt!

  • Percről percre tudósításunkat ide kattintva találja! 

  • A sérült Sadio Mané helyére hívott Ismail Jakobs sem játszhat a vb-n, így az utolsó pillanatban újabb játékost, Moussa Ndiayét hívták meg a szenegáli válogatottba, aki történetesen az esküvőjén kapta meg a meghívót.

    Jakobs Németországban született, szenegáli apa és német anya gyermeke, a német U21-es válogatottban pedig kilenc mérkőzésen lépett pályára. A 23 éves balszélső ugyan két barátságos meccsen már játszott a szenegáli nemzeti tizenegyben, ám a szenegáli wiwsport információi szerint a FIFA-nál még nem fejeződött be a honosítási folyamat, így pedig a világbajnokságon sem léphet pályára. 

    Jakobs helyére már meg is hívták Moussa Ndiayét, aki a belga élvonalbeli RSC Anderlecht labdarúgója. Ndiaye még sosem játszott a felnőttcsapatban, és épp szombat este, az esküvője napján értesítették, hogy számítanak rá Katarban. Erről videó is készült, ahogyan többen együtt ünneplik a válogatott meghívót – ennél jobb nászajándék aligha létezik egy labdarúgónak. 

  • Fél órán belül elkezdődik a 22. világbajnokság első mérkőzése. A megnyitón már túl vagyunk, még egy szellem is megjelent az al-Bajt Stadionban.

  • A nyitómérkőzést és az azt megelőző hivatalos ünnepséget is percről percre követjük. Maradjanak velünk!

  • A nyitómeccs helyszínén, az al-Bajt Stadionban minden készen áll, a szurkolókat pedig az alábbi ajándékcsomag várja.

  • Lenyugvóban a nap, egy órán belül kezdődik a nyitóünnepség. 

  • Borbély László kollegánk már a helyszínen. Szombat kora reggel frankfurti átszállással utazott, ennek következtében pedig gyakorlatilag minden évszakot láthatott egy nap leforgása alatt, hiszen a hűvöskés hazai időből a kifejezetten hideg németországi állapotok – masszív havazás közepette mínusz 2 fokos hőérzettel kecsegtetett a helyszíni időjárás – után helyi idő szerint este 11-kor Dohában még 26 fokban szállt le. 

    A bővebb helyszíni beszámolót ide kattintva olvashatja. 

  • A stadion előterében először tevék, majd lovak láthatók. A háttérben az al-Bajt Stadion sátorszerű épülete látszik. A sivatagi nomád népek jellegzetes sátra ihlette, belülről pedig a régióra jellemző sadu szövésmintával pingált falak fogadják a látogatókat.

  • A 70 perces buszút még úgy is tartható volt, hogy már a városban sikerült háromszor is eltévedni (még azért mindenkinek fel kell vennie a ritmust a szervezőknél is a jelek szerint, de egy kis tolatás, más helyeken egy y-ozás, és máris mehettünk tovább).

    Megérkeztünk a stadion előterébe, ahol tevék, lovak és egy stadion látható amúgy nagyjából a semmi közepén. Ez kicsit érződött is, volt egy minimális homokátfúvás, de szerencsére semmi extra.

  • Kik a legnagyobb favoritok? Lehet-e vb-t nyerni 38 éves középhátvéddel a kezdőben? Esetleg Lionel Messi él az utolsó nagy esélyével? Miért antipatikusak az angolok idehaza, ha a nemzetközi közvélemény szerint minimum a négy között lenne a helyük? Kocsmár-Tóth István kollégánk Borbély Lászlóval, az Index katari tudósítójával és Ilku Miklóssal, az Index főszerkesztő-helyettesével, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság tudósítójával beszélgetett a vb-rajt előtt. 

    A Sportcast Vb Extra első epizódjában megpróbáljuk megvilágítani, miért ugyanolyan visszás sörgyártóként azzal kampányolni, hogy a világbajnokság antiszponzorai vagyunk, mint alkoholos italgyártóként a katari törvényekre fittyet hányni és elvárni, hogy elég pénzért cserébe reklámozhassunk a helyszínen.

    Beszélünk még arról is...

    • Előny vagy hátrány az idény közepére időzített vb-rajt? A felkészülés hiánya szemben a viszonylagos kipihentséggel?   
    • Visszaüthet-e a tavaszi BL-idényben, ha valaki sikeres lesz Katarban?
    • Játékosabb vébénk lehet-e így, hogy 30 és nem 60 meccs van a futballisták lábában a startkor?
    • Melyik meccsért adnánk a karunkat is, csak láthassuk a helyszínen?
    • Miért érdekesebb a Ghána–Dél-Korea-meccs, mint egy spanyol–német?
  • BBC szerint nem javult eleget Romelu Lukaku állapota, így az Internazionale csatára kihagyja majd az első két mérkőzést. A 29 éves labdarúgó nem vett részt a vörös ördögök első katari edzésén sem, és csapatában is csak kétszer lépett pályára ebben a szezonban. 

    Belgium szerdán kezdi meg szereplését a világbajnokságon az F csoportban. Kanada lesz az első ellenfél, ezt követően Marokkó ellen lép pályára, végül pedig december elsején zárja a csoportkört Horvátország ellen. Ez utóbbi találkozón már ott lehet Lukaku, ha minden a belgák tervei szerint halad. 

  • Három és fél hónap kerékpározás után megérkezett Katarba Laurens Jagt, a holland labdarúgó-válogatott szurkolója. Augusztus elsején indult Amszterdamból, állítása szerint „éppen időben” érkezett szombaton. A 34 éves holland az egész túráját egy jótékonysági akcióra húzta fel, amivel menedékkérő gyerekek sportolására gyűjt pénzt. 

    Jagt ráadásul egy focilabdát is magával vitt a 6 ezer kilométeren, amit Louis van Gaalnak szeretne odaadni. A labdával egyébként arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a sport mindenkit összeköt. 

    Különböző országokon át simán összekötött a helyiekkel a foci. Sok ismeretlennel leálltam egy kicsit játszani, rengeteg imádni való embert ismertem meg az utam során

    – taglalta a Hart van Nederlandnak. Aki kíváncsi az út megörökítésére, az Jagt Instagram-oldalán sok érdekességet találhat. 

  • Szombat este a Francia Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy Karim Benzema sérülés miatt nem lesz kerettag a világbajnokságon. Bár többen találgattak, Didier Deschamps a Téléfootnak elmondta, nem hív meg senkit a válogatottba az aranylabdás csatár helyére, 25 játékossal vág neki a vb-nek a francia labdarúgó-válogatott. 

    Nagyon csalódott vagyok Karim miatt, neki a világbajnokság volt a legfontosabb, hónapok óta erre készült. Ennek ellenére bízom a csapatomban, mindent megteszünk annak érdekében, hogy átlépjünk az előttünk álló akadályokon 

    – osztotta meg gondolatait a válogatott szövetségi kapitánya Benzema kieséséről.

  • A dohai médiaközpontból könnyen megközelíthető mind a nyolc stadion. Van, ahová 20 percet kell utazni, de 70 percnél többet egy helyszínre sem. Az önkéntesekkel együtt körülbelül 700 ember segíti a média munkáját a világbajnokságon.

  • Sadio Mané után újabb fontos játékost veszíthet el a szenegáli válogatott, ugyanis az AS Monacóban futballozó Ismail Jakobs honosításával nem stimmel minden. 

    Jakobs Németországban született, szenegáli apa és német anya gyermeke, a német U21-es válogatottban pedig kilenc mérkőzésen lépett pályára. A 23 éves balszélső ugyan két barátságos meccsen már játszott a szenegáli nemzeti tizenegyben, ám a szenegáli wiwsport információi szerint a FIFA-nál még nem fejeződött be a honosítási folyamat, így pedig a világbajnokságon sem léphet pályára. 

    Az oldal úgy tudja, Jakobs helyére már meg is hívták Moussa N'Diayét, aki a belga élvonalbeli RSC Anderlecht labdarúgója. N'Diaye még sosem játszott a felnőtt csapatban, és épp szombat este, az esküvője napján értesítették, hogy számítanak rá Katarban. Erről videó is készült, ahogyan többen együtt ünneplik a válogatott meghívót – ennél jobb nászajándék aligha létezik egy labdarúgónak. 

  • Érdekes videó fut óriásit a Reddit labdarúgás-szekciójában. A felvételen horvát szurkolók láthatók, akik a tradicionális arab disdását díszítették a Horvátország címerében látható jellegzetes piros mezőkkel. A szurkolók magukat videózva, énekelve vonulnak Katarban.

    A felvétel azért szürreális, mert a napokban több olyan videó látott napvilágot, melyeken sokak szerint „kamu” szurkolókat látni, akik többnyire valamelyik válogatott mezében állnak, de nem beszélik az adott nyelvet, és sokszor külsőre sem hasonlítanak az általuk eljátszott nemzet fanatikusaira. 

  • A Bild úgy tudja, a Német Labdarúgó-szövetség attól tart, hogy nemcsak pénzbüntetés, hanem komolyabb szankció várhat arra, aki szivárványos karszalagot visel a katari világbajnokságon.

    Németország és további nyolc európai válogatott szeretne szivárványos karszalagot viselni Katarban. A FIFA-nak nem tetszik az akció, mindeközben a DFB elnöke, Bernd Neuendorf úgy fogalmazott, kész elfogadni a nemzetközi szövetség által kirótt pénzbüntetést. 

    Igen ám, de most nagyon úgy tűnik, hogy ennél többről lehet szó. A Bild úgy tudja, hogy a játékvezetőnek nagyon komolyan kell vennie a felszerelési szabályzatot. Mindez azt jelenti, ha például Manuel Neuer felveszi a szivárványos csapatkapitányi karszalagot, sárga lapot kaphat. Ha pedig a negyeddöntőig még egyszer besárgul, egy meccsre szóló eltiltást kap a szabályok értelmében. 

    A német lap információi szerint a DFB jelenleg belső vizsgálatot folytat az ügyben. 

  • Minden csoporthoz külön beharangozót készítettünk, utolsóként az A csoport négy csapatáról szóló cikkünket publikáltuk. Olvassa el ide kattintva!

  • Napjaink egyik leghallgatottabb előadója, a kolumbiai Maluma (a Spotify statisztikái alapján a 47. legtöbbet streamelt előadó, ezzel megelőzi a Linkin Parkot vagy a Red Hot Chili Pepperst) egy izraeli televíziónak adott élő interjút. A riporter rákérdezett az énekesnél, hogy nem érez-e problémát azzal kapcsolatban, hogy egy olyan országot népszerűsít, melyben az emberi jogokat bizonyítottan nem tartják be. 

    Az énekes erre hebegett-habogott, aztán nagy nehezen próbálta terelni a szót, hogy ő az életet meg a labdarúgást jött élvezni, most erről szól minden, ez egy fociünnep. Ám a riportert nem lehetett ilyen könnyen lerázni, a visszakérdezést követően pedig az énekes egyszerűen megkérdezte a stábot, hogy tényleg válaszolnia kell-e erre a kérdésre, majd megsértődött, felállt az asztaltól és otthagyta a stúdiót. 

  • Ön szerint ki nyeri a 2022-es világbajnokság nyitómérkőzését?

    • 4054
      Ecuador
    • 1483
      Katar
    • 1288
      Döntetlen lesz
  • Napindító jegyzetünket itt olvashatja el!

  • Az aranylabdás futballista a válogatott szombati edzésén dőlt ki a sorból, de október óta kisebb combsérüléssel bajlódott, a legutóbbi négy meccsen nem lépett pályára a Real Madridban sem. 

    Az egész életem során soha nem adtam fel, de ma gondolnom kell a csapatra, és az észszerűség azt súgja, hogy át kell adnom a helyem valaki másnak, aki segíthet a csapatunknak egy szép világbajnoki eredmény elérésében. Köszönöm mindenkinek a támogatást 

    – írja legfrissebb Instagram-posztjában az aranylabdás csatár. 

    Le Parisien információi szerint a Francia Labdarúgó-szövetség még nem döntött arról, kit hívna be Benzema helyére. A lap úgy tudja, a döntés vasárnap este születhet meg. A lehetséges nevek között szerepel Wissam Ben Yedder a Monacóból, Martin Terrier a Rennesből, Anthony Martial a Manchester Unitedból, vagy Moussa Diaby a Leverkusenből.

  • Egyre nagyobb a tumultus a dohai médiaközpontban, ahova egyre több újságíró érkezik. Az országban minden a világbajnokságról szól, erről tanúskodnak a kihelyezett plakátok is. A Katar–Ecuador nyitómérkőzés magyar idő szerint 17 órakor kezdődik al-Horban, a Dohától 50 kilométerre fekvő városban. 

  • Végre eljött a nap, elrajtol a 22. labdarúgó-világbajnokság Katarban! Mint azt már nyilván mindenki tudja, ez lesz az első torna, amelyet télen rendeznek meg, és talán az is ismert lehet, hogy az utolsó, amelyet 32 csapat részvételével. De mennyit tud a labdarúgás legfontosabb eseményéről? Tesztelje tudását!

    Kvízünk itt!

  • Elérhető lapunk világbajnoki melléklete, itt minden fontos információt megtalál egy helyen! 

Rovatok