Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért van ennyi hosszabbítás a mérkőzéseken

2022. november 22., kedd 09:28

A szokásosnál hosszabb, és sok esetben indokolatlannak tűnő hosszabbításokat a legtöbb szurkoló nem tudja hova tenni, pedig egyszerűbb a megoldás, mint hinnénk. Minden elvesztegetett időt szeretnének visszaadni a csapatoknak a játékvezetők, hogy tisztán, csak a focié legyen a szerep.

Még csak két nap telt el a 2022-es katari világbajnokságból, de egy furcsaság már most szemet szúrhatott a nézőknek, azonfelül, ami a pályán kívül történik. Nevezetesen, hogy az eddig lejátszott négy mérkőzésen a szokásosnál jóval többet hosszabbítottak a játékvezetők, összeadva majdnem egy órát húztak rá a csapatok – írja a Marca.

Az első négy meccs hosszabbításai:

Miért van erre szükség?

Sokan azt gondolhatnák, hogy a VAR miatt volt erre szükség, de az eddigi találkozók tanúsága alapján nem ez indokolta a szurkolói szemmel szükségtelenül soknak tűnő extra játékidőt. Az abszolút őrület az Anglia–Irán-mérkőzésen volt, ahol az első félidőben 14 perc ráadás volt, a második játékrészben pedig 10 lett volna, de az iráni büntető miatt végül a 104. percben fújták le az összecsapást. Ezen a mérkőzésen indokolt volt a szokásosnál több hosszabbítás, hiszen két sérülés is volt, illetve a büntető előtti szituációt is vissza kellett nézni, de az összesen közel félórás ráadást talán ez sem magyarázza meg. Akkor mégis mi az oka?

Arra kértük a játékvezetőket, hogy legyenek nagyon szigorúak, és adjanak hozzá mindent a hosszabbításhoz, ami időt vett el a játéktól

– mondta el Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének vezetője.

Úgy néz ki, ebbe az irányba mozdulhat el a futball, hiszen számtalan bajnokságban mára már bevett szokássá vált, hogy egyre többet hosszabbítanak a játékvezetők.

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti az összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Anglia–Irán-mérkőzés a dohai Halífa Nemzetközi Stadionban 2022. november 21-én.  Giuseppe CACACE/AFP)

Rovatok