Index Vakbarát Hírportál

Iráni dráma Katarban, fél lábbal már a repülőtéren vannak Bale-ék

2022. november 25., péntek 13:12

A 2022-es katari világbajnokság második fordulójában Irán a ráadásban szerzett két góljával 2–0-ra legyőzte Walest, ezzel pedig hajszálnyira került a továbbjutástól.

Már a második fordulóban komoly tétje volt a B csoportban a Wales–Irán-találkozónak, ugyanis tisztán látszott a mérkőzés előtt, bármelyik csapat is veszít, nagyon nehéz helyzetbe kerül a zárókör előtt – olyannyira, hogy egy iráni vereséggel elszállnak az ázsiai csapat továbbjutási esélyei. Ennek ellenére a döntetlen talán a walesi csapatnak lenne fájóbb, hiszen Gareth Bale-ék a csoportot Anglia ellen zárják, ahol finoman szólva sem ők lesznek az esélyesek.

Így várták a csapatok a találkozót

Ha már Gareth Bale, a walesi csapatkapitány Irán ellen válogatottsági rekordot döntött, a mai volt a 110. alkalom, hogy pályára lépett hazája színeiben, ezzel a képzeletbeli dobogó legfelső fokáról Chris Guntert taszította le, de állítása szerint ez egyáltalán nem érdekli őt, csak a győzelemre tud gondolni.

Őszintén szólva nem igazán figyeltem arra, mikor kerülök a válogatottsági ranglista első helyére. Kizárólag a játékra próbálok fókuszálni. Természetesen óriási megtiszteltetés számomra, hogy ennyiszer képviselhetem a hazámat, de sokkal fontosabb, hogy legyőzzük a soron következő ellenfelünket

– nyilatkozta a mérkőzést megelőzően a volt madridi szélső.

Az iráni csapatnak sem telt tétlenül a torna első néhány napja, az Anglia elleni mérkőzés előtt a játékosok megtagadták a himnuszéneklést. Ezzel a gesztussal álltak ki a hazájukban zajló kormányellenes tiltakozások mellett. A futballisták súlyos árat fizethetnek ezért, hazatérésük után börtönre vagy akár halálbüntetésre is számíthatnak.

Emellett néhány órával a mérkőzés előtt az iráni csapat egyik legjobbjátVoria Gafurit – akit nem válogattak be a katari vébékeretbe – letartóztatták, mert felszólította a kormányt, hogy ne gyilkoljon kurdokat. A letartóztatott játékost államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják.

Wales az Egyesült Államok elleni 1–1-es döntetlennel, Irán pedig az Anglia elleni 6–2

-es vereséggel hangolt erre a találkozóra.

Walesi mezőnyfölény, iráni lesgól

Az első komoly helyzetre a 12. percig kellett várni, ekkor a walesi center, Moore kapott remek labdát, de közeli lövését Hosszeini reflexmozdulattal tudta kiütni. Úgy nézett ki, hogy a kihagyott helyzet megbosszulja magát, pár perccel később egy hátul eladott labdára villámgyorsan lecsaptak az irániak, majd néhány egyérintős passzal eljutottak helyzetig, ám az akció meghalt a szépségben. Golizadeh lesen kapta a labdát, így hiába passzolt az üres kapuba, a VAR érvénytelenítette a szépségdíjas találatot. 

A folytatásban a walesiek megszilárdították labdabirtoklási fölényüket, ez azonban helyzetekben nem igazán mutatkozott meg. Az első és a félidő egyedüli szögletére egészen a 43. percig kellett várnunk, az iráni kapus viszont könnyedén húzta le. Már a hosszabbításban jártunk, amikor Rodon csúnya szabálytalansága után az első sárga lap is kimászott a bíró zsebéből, a gól azonban továbbra sem jött, a félidőre gól nélküli döntetlennel vonultak el a csapatok.

Irán felnőtt a feladathoz

Álmoskásan kezdte a második félidőt Wales, Sardar Azmun lábában volt az iráni vezetés, egy remek indítás után léphetett ki teljesen üresen, a rövid oldalt vette célba, lövése azonban a bal kapufán csattant, de nem szabadult még fel a walesi kapu. A kipattanó Golizadeh elé került, aki egy 20 méteres tekeréssel próbálkozott, ezúttal a jobb kapufa mentette meg Hennessey-t.

Wales a folytatásban is labdatartásra rendezkedett be, a helyzetek azonban Irán előtt adódtak, akik gyors kontrákkal tudtak átszaladni Ben Davieséken. A 70. percben már a negyedik iráni szöglet következhetett, hasonló hatékonysággal, mint a túloldalon. 

A 84. percben nagy lehetőség adódott Wales előtt, Davies 16 méterről lőtt, de Hosszeini a léc fölé tudta paskolni a labdát. Ismét egy iráni kontra következett, amire Hennessey rosszul jött ki, durva mozdulattal állította meg Taremit. A játékvezető először csak sárga lapot adott a kapusnak, a videózás után viszont megváltoztatta döntését, 

ezzel pedig megszületett a világbajnokság első kiállítása.

Ramsey helyére a cserekapus Ward érkezett a hátralévő percekre. A kiállítás után teljesen visszaállt Wales, Irán pedig magasabb fokozatra kapcsolt, nagy lehetőség kapujába kerültek. A mérkőzés végére teljesen elszabadultak az indulatok, Irán fél perc alatt kapott két sárgát.

A dráma a 98. percben jött, egy újabb iráni kontra végén Cesmi 22 méteres lövése utat talált a kapuba a bal kapufa mellett, 1–0-ra vezet Irán!

A 101. percben Irán eldöntötte a mérkőzést, négy a kettő ellen támadhattak, majd Rezajan elé került a labda, aki 12-13 méterről a kifutó kapus és a becsúszni igyekvő Davies mellett a kapuba passzolta, 2–0-ra győzött Irán!

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
B CSOPORT, 2. FORDULÓ
Wales–Irán 0–2 (Cesmi 90+8., Rezajan 90+11.)

B CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 3 pont
2. Irán 3 pont 
3. Egyesült Államok 1 pont 
4. Wales 1 pont

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép: Adrian Dennis / AFP)

Rovatok