Index Vakbarát Hírportál

Nyolc év után van újra afrikai csapat a vb-nyolcaddöntőben

2022. november 29., kedd 17:58

A katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának záró fordulójában Szenegál 2–1-re legyőzte Ecuadort, ezzel pedig a házigazdát felülmúló Hollandia mögött másodikként bejutott a legjobb 16 közé. Afrika 2014 után képviselteti magát ismét a kieséses szakaszban.

Szenegál az első fordulóban elszúrta a hollandok elleni végjátékot (a 84. és a 99. percben kapott gólt), Katart pedig ugyanúgy két találattal verte meg, mint az európai válogatottal ikszelő Ecuador, így a dél-amerikaiak azzal a tudattal készülhettek, hogy ha nem kapnak ki, akkor bejutnak a legjobb 16 közé.

Azt már a házigazda elleni ütközeten is megfigyelhettük, hogy a szenegáli szurkolók energiája kifogyhatatlan, így hiába volt talán létszámfölényben a dél-amerikai szurkolótábor, szinte csak az afrikai dobolást hallottuk, de azt megállás nélkül!

Az Afrikai Nemzetek Kupáját megnyerő kedvencek pedig igyekeztek is felnőni a drukkerekhez, és már a 8. percre két nagy lehetőséget dolgoztak ki: előbb Idrissa Gueye fordult le, és lőtt kevéssel a kapu bal oldala mellé, majd Boualaye Dia tévesztette el a jobb felsőt.

A mezőnyben kiegyenlített játékot láthattunk, de továbbra is az erősorrendünkben hajszállal előrébb záró szenegáliak maradtak veszélyesebbek, és a félidő derekán Ismaila Sarr erőszakos betörése után egy védőnek is bele kellett érnie, hogy ne a bal felsőben kössön ki a labda.

Nem sokkal később Iliman Ndiaye tette próbára Hernán Galíndezt, a hajrában pedig Pathe Ciss fejese hullott a háló tetejére, mielőtt Youssouf Sabaly nagy helyzeténél jól léptek közbe a védők.

A 44. percben aztán meg is szerezte a vezetést az afrikai együttes: Piero Hincapié szabálytalansága után büntetőhöz jutott Szenegál, Ismaila Sarr pedig rendkívül higgadtan gurított a bal alsóba (0–1).

A fordulásra kettős cserével érkeztek a dél-amerikaiak, José Cifuentes pedig gyorsan le is tette névjegyét, Édouard Mendy azért könnyedén védte a 16-oson belül leadott lövését.

Ecuadornak mennie kellett előre az egyenlítésért, ezt pedig őrületes, 84 százalékos labdabirtoklási fölénnyel jelezte is az első negyedórában, más kérdés, hogy igazán nagy átütőerő nélkül.

A játékrész közepén aztán már megjött az áttörés, Félix Torres szöglete után a megcsúsztatott labdát a Real Madrid állítólagos kiszemeltje, Moisés Caicedo vágta a kapuba (1–1).

Nem sokáig tarthatott a dél-amerikai öröm, ugyanis két perccel később már megint Szenegál állt továbbjutásra: ezt a találatot is pontrúgás előzte meg, Kalidou Koulibaly lőtte a hosszú felsőbe az elé pattanó labdát (1–2).

Az ecuadoriak Gonzalo Plata révén próbáltak felelni, de Sarr, Boulaye Dia és Pape Gueye lehetőségénél is közelebb volt a gólszerzés, végül ez már egyik csapatnak sem jött össze – a szenegáliak persze ezt cseppet sem bánták, hiszen ezzel a győzelemmel bejutottak a nyolcaddöntőbe, márpedig az afrikai kontinenst legutóbb 2014-ben láthattuk a kieséses szakaszban.

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
A CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ecuador–Szenegál 1–2 (Caicedo 68., ill. Sarr 44. – 11-esből, K. Koulibaly 70.)
Hollandia–Katar 2–0 (Gakpo 26., F. de Jong 49.)
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 7 pont (5–1), 2. Szenegál 6 (5–4), 3. Ecuador 4 (4–3), 4. Katar 0 (1–7)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

Rovatok