Index Vakbarát Hírportál

Lewandowskiék megmenekültek, Messiék kezdhetik hűteni a pezsgőt?

2022. november 30., szerda 22:00

Az argentin válogatott 2–0-ra legyőzte Lengyelországot a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának zárófordulójában, ezzel első helyen jutott a legjobb 16 közé, ahol az ellenfele Ausztrália lesz. A második helyről drámai csata döntött, végül az európai együttes a 95. perces szaúdi góllal lélegezhetett fel.

A dél-amerikai együttes a vb legnagyobb meglepetésére kikapott a nyitányon Szaúd-Arábiától, de Mexikó magabiztos elintézésével kezébe vette a sorsát, míg a lengyelek négy ponttal, csoportelsőként várták a rangadót. 

Brutális fölényben voltak az argentinok a lelátón, a bemutatásnál a lengyelek füttyszót (a legnagyobbat természetesen Robert Lewandowski), a kedvencek üdvrivalgást kaptak, aligha meglepő módon Lionel Messié volt a legnagyobb őrjöngés.

Az Emiliano Martínez – Acuna, Romero, Otamendi, Molina – De Paul, Mac Allister, Enzo Fernández – Julián Álvarez, Messi, Di María kezdő tizeneggyel felálló Copa América-győztes rögvest a meccs elején támadólag lépett fel, ennek ellenére Krystian Bielik blokkolt lövésével a lengyelek veszélyeztettek először, amire Lionel Messi jobb alsó felé guruló labdája volt a válasz, Wojciech Szczesny védésével. 

A világbajnokság előtti erősorrendünk egyik favoritja a 10. percben dolgozta ki az első ziccerét, Messi cselezte magát lövőhelyzetbe, de a lengyel kapus ezúttal is jól avatkozott közbe, és szögletre mentett. 

Maradtak támadásban a dél-amerikaiak, és bár Ángel Di María Messinek szánt kiugratása még hosszú lett, Marcos Acuna rövid idő alatt kétszer is helyzetbe került, előbb jobbal nem talált kaput, majd fejesét hárította a lengyelek kapusa.

Az európai együttes a félidő derekán pontrúgásokkal igyekezett válaszolni, de Kamil Glik labdába kapása sem okozott túl nagy riadalmat Emiliano Martíneznek.

A 29. percben két újabb nagy lehetőséget jegyezhettünk fel Argentína neve mellé, előbb Julián Álvarez lövését blokkolták a védők, majd Acuna bal oldali ismét les után zúgott el a labda a bal oldali kapufa mellett. Nem sokkal később Ángel Di María próbálta meglepni juventusos klubtársát, de Szczesny a kapura tekert szögletnél végül hárítani tudott.

A jelenetsor mindenesetre elnyerte a szurkolók tetszését, ahogyan Julián Álvarez újabb veszélyes lövése – az már kevésbé, amikor az ezt követő beadás után Messi nem kapott büntetőt. Hanem aztán amikor a videózás után megadták a tizenegyest! Szczesny valóban eltalálta a labdát mellé fejelő argentint az eset után, de addigra már rég véget ért az akció.

A labda mögé a sértett állt, Messi BALRA célzott lövését viszont Szczesny hárította, így maradt a 0–0!

A játékrész hajrájában Julián Álvarez előtt adódott újabb lehetőség, de a lengyel kapusnak ebben a félidőben nem lehetett gólt lőni – hiába volt 14 argentin lövés, amelyből kilenc el is találta a kaput.

A fordulást követően aztán rögvest megtört a jég, Nahuel Molina jobb oldali beadását Alexis Mac Allister pörgette a hosszú alsóba – megérdemelten szereztek vezetést az argentinok (0–1).

Az eddig is parádés hangulat ezután vált csak igazán karneválivá a lelátón!

A lengyelek Glik fejesével próbálták bepöccinteni motorjukat, de pillanatokkal később örülhettek, hogy Messi remek szólója után nem kerültek kétgólos hátrányba – miközben Mexikó villámgyorsan ellépett kettővel a másik pályán...

Julián Álvarez befordulása, valamint Mac Allister és Messi újabb lövése is magában hordozta az újabb találat lehetőségét, de ezek még kimaradtak.

A játékrész közepén viszont már megszületett az újabb argentin találat: Enzo Fernández labdájával Julián Álvarez került újra ziccerbe, ezt pedig már a bal felsőbe lőtte (0–2).

Nem sokkal később Messi sokadik próbálkozását hárította Szczesny, aztán Julián Álvarez oldalról is célba vette a bal felsőt, de ez nem ért argentin gólt.

A végjátékra érkezett Lautaro Martínez is, aki még lelkes volt, és kis híján a jobb alsóba lőtt, majd a szintén csere Nico Tagliafico ziccerét hárította Szczesny, de ezzel együtt is maradt a 0–2 – és az izgulás a lengyeleknek. 

Ezen a ponton mexikónak a több sárga lapja miatt mindenképpen kellett még egy gól, hogy az egyaránt 4 ponttal és 2–2-vel álló csapatok közül jobban jöjjön ki, ezt azonban nem sikerült megszerezni, sőt, a 95. percben még kapott is egyet.

Argentína így a pocsék kezdés ellenére csoportelsőként jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol a dánokat megtréfáló Ausztráliával találkozik.  

Ez pedig akár jó előjel is lehet Lionel Messiék számára, hiszen a „kenguruk” eddig egyszer jutottak be a legjobb 16 közé, 2006-ban a végső győztes Olaszország ejtette ki őket a nyolcaddöntőben...

A lengyelek a franciákkal játszanak a legjobb 16 között. 

LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
C CSOPORT
Lengyelország–Argentína 0–2 (Mac Allister 46., J. Álvarez 67.)
Szaúd-Arábia–Mexikó 1–2 (al-Davszari 95., ill. H. Martín 48., L. Chávez 52.)
A csoport végeredménye: 1. Argentína 6 pont (5–2), 2. Lengyelország 4 (2–2), 3. Mexikó 4 (2–3), 4. Szaúd-Arábia 3 (3–5)  

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a világbajnokságot?

  • 22167
    Argentína
  • 21804
    Franciaország
  • 10096
    más
  • 5455
    Anglia

Ne maradjon le semmiről, böngéssze az Index világbajnoki mellékletét! Ide kattintva elérheti összes cikkünket, a menetrendet, a csoportállásokat, a kereteket, a helyszíneket és még sok minden mást.

(Borítókép:  Amanda Perobelli / Reuters)

Rovatok