Index Vakbarát Hírportál

Belgium és Németország számára is véget ért a katari világbajnokság!

A katari foci-vb legérdekesebb hírei, eseménye egy helyen

Index
2022.12.01. 20:24
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Spanyolország húsz perc után 86 százalékos labdabirtoklást tud felmutatni Japán ellen. Megfordítva: az ázsiaiak eddig mindössze 14 százalékon állnak. Ez még durvább dominancia, mint az imént emlegetett német fölény Costa Rica ellen. 

  • Musiala önzetlen a 16-os előterében, lepasszolja a mélységből érkező Sanénak a labdát, végül ő sem lő, hanem tökéletes ütemben kiugratja a 16-os bal oldalától befelé húzó Gnabryt, utóbbi kissé hosszan veszi át, kisodródik, így az igazán nagy helyzet oda, de egy lapos centerezésre így is jó – ezt szögletre mentik a közép-amerikaiak. 

    Nem az első alkalom ezen a meccsen, amikor a ziccernél is nagyobb ziccert akarnak összehozni a németek. 

  • Manuel Neuer pályafutása 19. mérkőzését játssza világbajnokságokon a német válogatott színeiben.

    Ezzel a 36 éves hálóőr lett a legtöbb világbajnoki szerepléssel bíró kapus a világbajnokságok történetében.

    Kulcsfontosságú mérkőzésen ír történelmet Neuer, mivel a németek győzelmi kényszerben futballoznak Costa Rica ellen. Igaz, egyelőre minden a német válogatott kedve szerint alakul, mivel Serge Gnabry góljával hamar megszerezte a vezetést. 

  • Hansi Flick együttese 82 százalékban birtokolta a labdát az első 15 percben Costa Rica ellen. 

  • Ezúttal Müller nyesi be a labdát a 16-os jobb oldalától, középen Goretzka ugrik magasra és tud fejelni 5 méterről, Navas azonban védeni tudja a közelről érkező labdát. A német középpályás estében bezuhan a kapuba, de a labda nem követi őt... 

    A PSG 35 éves kapusa már a harmadik védésénél jár, pedig csak 15 perc telt el a meccsből. 

  • A 12. percben Morata fejesével előnybe került Spanyolország Japán ellen. Ezzel pillanatnyilag a két európai csapat az E csoport két továbbjutója. Japán harmadik, Costa Rica negyedik helyen búcsúzna a vb-től. 0–1

  • 10. perc: Raum adja be a labdát balról, Gnabryról Duarte messze lemarad, így a német szélső 6 méterről, a röviden szinte felugrás nélkül bólinthat, a fejese pedig a bal kapufa belső oldalához száll. Navas tehetetlen volt! 0–1!

  • 9. perc: A Bayern támadója, aki a 2010-es vb-társ gólkirálya volt, teljesen üresen érkezik az ötös előterében, ám kissé jobbról megkísérelt csukafejese után a labda elkerüli a kapu bal oldalát. Nem sok hiányzott a német vezetéshez! 

  • A spanyol keret egyetlen aktív világbajnoka (2010) jó 20-22 méterről, kissé jobbról próbálkozik, de méterekkel a bal felső fölé vágja a labdát. A 7. perc kezdődik a japán–spanyol-meccsen. 

  • A német közvélemény által a kispadra követelt, Hansi Flick bizalmát egyelőre még is élvező Gnabry az ötös bal csücskének előterében veszi át a labdát, majd éles szögből a rövidet jól záró Navasba bikázza azt. A kihagyott helyzetet csak azért nem vetik majd ismét a szemére, mert még lesről is indult... 

  • 2. perc: A 16-os bal csücskénél veszi át a labdát, befelé megtolja, majd a pálya tengelyéből, 15 méterről lő, Navas üti oldalra a bal alsóba tartó löketet. 

  • Costa Rica–Németország és Japán–Spanyolország tehát az esti program. Mindkét mérkőzésen útjára indult a labda. A németek meccsére fókuszálunk majd ezúttal picivel jobban, de a gólokról, cserékről, fontosabb eseményekről a japán–spanyol-meccs eseményei közül is beszámolunk majd – elvégre a két találkozó alakulása együtt igazán izgalmas.

    A Costa Rica–Németország-meccs már biztos történelmi, sokat emlegettük, hogy a játékvezető a francia Frappart lesz, ám nemcsak ő működik közre nőként az összecsapáson, hanem a teljes játékvezetői négyes hölgyekből áll. Az alábbi képen az egyik partjelző, a mexikói Neuza Ines Back.

  • Pályán mindkét stadionban a főszereplők. Ha a két meccs 0–0-lal érne véget, akkor marad a jelenlegi sorrend, azaz továbbjut csoportelsőként Spanyolország, második helyen pedig Japán. Kiesik harmadik helyen Costa Rica és csoportutolsóként Németország. 

  • Valahogy egyik buszsofőrünknek sem sikerül megugrania elsőre, de néha még 3-4. próbálkozásra sem, hogy oda érkezzünk meg, ahová kellene, így kicsit karcos volt, de csak ideértünk.

  • Stéphanie Frappart lesz a Costa Rica–Németország-mérkőzés játékvezetője, ezzel ő lesz az első női bíró, aki világbajnoki mérkőzést dirigál. Sok sikert kívánunk neki! 

    A rosszmájúak már meg is jegyezték, hogy biztosan remek lesz, mert egy hölgy mindig pontosan tudja, mit hibázott egy férfi...

  • Mint beszámoltunk róla, a belga labdarúgó-válogatott képtelen volt kapuba találni a horvát ellen, s mivel a csoport másik meccsén a marokkóiak legyőzték a kanadaiakat, mindez azt jelenti, búcsúztak a 2022-es világbajnokságtól Romelu Lukakuék. 

    Az Inter támadója a meccs után részben lebontotta a kispadot, a keserűsége pedig aligha csak a búcsúnak szólt. Az ESPN riportere, Bill Connelly két szám segítségével rávilágított, mi vezetett Lukaku elképesztő frusztráltságához...

    Avagy a második félidőre beállt csatár öt nagy helyzetből legalább két gólt szerezhetett volna, ha csupán csak átlagos teljesítményt is hoz az xG-modell alapján. A belgák 3,4-es várható gólszámra hoztak nullát.

  • Hans-Dieter Flick pedig az első szövetségi kapitány lehet, aki az első három vb-meccsét nyeretlenül vívja meg a Nationalelf kispadján. Ha ez így lesz, aligha tölti ki 2024 nyaráig szóló szerződését... De ne rohanjunk ennyire előre! 

  • Roberto Martínez, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a horvátok elleni kiesést jelentő döntetlen mérkőzést követő sajtótájékoztatón bejelentette, nem hosszabbítja meg az év végén lejáró szerződését. 

    A 49 éves edző 2016-ban vette át a belga válogatott irányítását, előtte az Everton, a Wigan Athletic és a Swansea City csapatait irányította – utóbbinál játékosként 122 mérkőzésen lépett pályára. Vezetése alatt a belga válogatott a 2018-as világbajnokságon bronzérmes lett, a 2016-os és 2020-as Európa-bajnokságon pedig a negyeddöntőben ért vége a Vörös Ördögök menetelése. 

  • Este 20 órakor kezdődik az E csoport utolsó fordulója, a Japán–Spanyolország és a Costa Rica–Németország mérkőzés. A spanyolok akár egy vereséggel is továbbjuthatnak a csoportból, de minden bizonnyal nem erre alapoz Luis Enrique szövetségi kapitány, amiről a spanyolok kezdője is árulkodik. 

    Spanyolország kezdőcsapata: Simon – Balde, Torres, Rodri, Azpilicueta – Busquets, Pedri, Gavi – Olmo, Williams, Morata. 

    Japán kezdőcsapata: Gonda – Nagatomo, Taniguchi, Josida, Itakura, Ito – Tanaka, Morita – Kubo, Maeda, Kamada. 

  • Megvannak a Costa Rica–Németország összecsapás kezdői.

    Costa Rica: Navas – Spence, Duarte, Waston Manley, Vargas. Oviedo – Aguilera, Borges, Tejeda, Campbell – Venegas.

    Németország: Neuer – Kimmich, Süle, Rüdiger, Raum – Goretzka, Gündogan – Gnabry, Musiala, Sané – T. Müller. 

    A németek ismét 4–2–3–1-ben állnak fel, ugyanabban a hadrendben, ahogyan Spanyolország ellen is kezdtek. Hansi Flick a kezdőn azonban változtatott: a német orvosi stáb összedrótozta Leroy Sanét, aki ezúttal így kezd a bal szélen, innen Ilkay Gündogan került egy sorral hátrébb, klasszikusabb szűrű posztjára, míg a középpálya közepéről Joshua Kimmich került ki a védelem jobb szélére. 

    Sarkalatos pont lehet Kimmich szerepe, aki fiatalon rendre jobb oldalon, a 113-szoros válogatott Philipp Lahm „örököseként" a Bayernben és a nemzeti csapatban is ezen a poszton szerepelt, aztán 2018 környékén megváltozott valami, és a játékos kérésének megfelelően – középen jobban szeret futballozni –, a bajorok és a Nationalelf edzői is egyre többször szerepeltették a középpályán. 

  • A csoportkörben elszenvedett harmadik vereségével Kanada csoportutolsóként búcsúzott a katari labdarúgó-világbajnokságtól. A kanadai válogatott a három mérkőzés alatt két gólt szerzett, azonban hét alkalommal kapitulált a védelme. 

    Kanada 36 év után szerepelhetett újra világbajnokságon, de a pontszerzés ezúttal sem jött össze. A világbajnokságok történetében Kanada hat mérkőzést játszott, de mind a hat találkozón vereséget szenvedett. 

    Ilyen negatív rekordja a futballtörténelemben Kanadán kívül még El Salvadornak van, a közép-amerikai ország is elveszítette összes világbajnokságokon játszott mérkőzését. 

  • Az Európa-bajnokságokat is figyelembe véve ez az első alkalom a 21. században, hogy Belgium nem jut tovább egy nagy focitorna csoportköréből – hívta fel a figyelmet az Opta. 

  • Belgium kiesése után még egy topcsapat számára lehet forró – és hozhat végül katari búcsút – ez a nap: Németország győzelmi kényszerben lép pályára Costa Rica ellen, miközben Hansi Flick együttesének azért is szorítania kell, Japán nehogy meglepje Spanyolországot és pontot szerezzen a 2010-es világbajnok ellen. 

    A torna legfeszültebb, legizgalmasabb 0–0-ja után izgalmasnak ígérkezik a folytatás is!

  • A Horvátország ellen (0–0) csereként beállt Inter-csatár könnyek között jött le a pályáról, miután Belgium csoportharmadikként kiesett a világbajnokságról. A 191 centis labdarúgó nem tudta elfojtani indulatait, az öltöző felé menet izomból belevágott a kispad oldalfalába, bedöntve a plexit és néhány tartóelemet, azzal sem foglalkozva, hogy egy úr éppen ott állt. Ezt követően leült a kispadra, ahol ismét eltörött nála a mécses.

    Lukakut a második félidő elején cserélték be, a belgának alsó hangon négy ajtó-ablak helyzete volt, melyből egyet sem sikerült gólra váltania. Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora is megjegyezte, ha van olyan játékos, aki el van átkozva ezen a világbajnokságon, az egyértelműen Lukaku. 

  • Érvényesítette a papírformát Marokkó, 2–1-re legyőzte Kanadát. Az afrikai csapat csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, bővebb összefoglalónkat ide kattintva olvashatja. 

  • A csoportkört sem élte túl a katari labdarúgó-világbajnokságon a 2018-as tornán Oroszországban bronzérmes Belgium, mivel az F csoport zárásán csak ikszelt Horvátországgal, így riválisa mögött maradt, Marokkó pedig végül megszerezte az első helyet. Helyszíni összefoglalónkat ide kattintva olvashatják!

  • S már nem. Vége a meccsnek ott is! Marokkó 2–1-re nyert és ezzel megnyerte a csoportot! A horvátok második helyen mennek tovább! 

  • A Kanada–Marokkó-meccs még tart, cirka egy perc van hátra. Innen kéne két kanadai gól. Ez több mint lehetetlennek tűnik. A világranglista második búcsúzik. Egy perc és hivatalos is lesz! 

  • Közben Gvardiol megint ment egyet az ötösön belül ügyeskedő Lukakut megelőzve. El sem akarja hinni az interes belga csatár. 

  • Thorgan Hazard pedig elrontja a kontrát, eladja a labdát. De visszaszerzik a belgák, a bal szélen Doku szólózik, a 16-os előteréből beadja, a hosszún T. Hazard leveszi, éles szögből beemeli a kapu elé, az ötös bal csücskénél Lukaku jön üresen, mindenkit megelőzve testtel próbálja a hálóba sodorni a labdát, de nem tudott erőt adni neki, a visszavetődő Livakovic védeni tud! Pedig üres volt megint a kapu! 

Rovatok