Index Vakbarát Hírportál

Már megint elszabadult a pokol Brüsszelben és Párizsban a vb-elődöntő után

2022. december 15., csütörtök 06:54

Több helyen is zavargások törtek ki Franciaországban és Belgiumban azt követően, hogy a franciák szerda este 2–0-ra legyőzték Marokkót a katari labdarúgó-világbajnokságon. A hatóságok több ezer rohamrendőrt vetettek be, többen megsérültek és egy 14 éves tinédzser meghalt.

A franciák győzelméről ebben a cikkünkben számoltunk be. Azt már a mérkőzés közben is tudni lehetett, hogy a francia hatóságok jelentős óvintézkedéseket tettek: egyedül a párizsi Champs-Élysées-n 2200 rohamrendőrt helyeztek készenlétbe. Ugyanis néhány napja, Marokkó és Franciaország továbbjutásakor már elszabadult a pokol Párizsban (előtte pedig Brüsszelben voltak többször is hasonló esetek).

Nem volt ez másképp most sem, amikor a két csapat közül már csak az egyik juthatott tovább. A demonstrálók több francia városban is összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel. Az alábbi videó például Montpellier-ben készült. 

Montpellier mellett Nizzában és Párizsban is összecsaptak a szurkolók a rendőrökkel. A legsúlyosabb incidens azonban Montpellier-ben volt, 

OTT UGYANIS EGY 14 ÉVES KAMASZ IS ÉLETÉT VESZTETTE.

DailyMail szerint a fiatal több szurkolóval együtt megrohamozott egy francia zászlós autót. A sofőr erre bepánikolt, tett egy hajtűkanyart, és elhajtott a helyszínről, de közben elütötte a fiatalt, akit egy közeli kórházba szállítottak ugyan, de nem tudták megmenteni az életét.

Belgiumban sem volt jobb a helyzet, ahol az utcákon megint rongálásba kezdtek a marokkói csapat szurkolói.

Egy, a franciákkal szimpatizáló helyi lakost szintén megfenyegettek a dühös szurkolók, aki ezután inkább el is távolította a balkonról a francia zászlót.

A zavargások során Franciaországban több mint 250 embert vettek őrizetbe. A rendőrség közlése szerint 167 embert Párizsban tartóztattak le, míg országszerte összesen 266-an kerültek őrizetbe. A fővárosban a párizsi ügyészség szerint 40 szélsőjobboldali szimpatizánst tartóztattak le, náluk ugyanis szúrófegyvereket találtak. Ők a francia sajtó szerint a Champs-Élysées-n zajló tömeges ünneplésben akartak részt venni, ugyanakkor a BFMTV értesülései szerint a biztonsági erők úgy értesültek, hogy ezek az emberek a marokkói drukkerekkel akartak összecsapni. Franciaországban több mint 700 ezer marokkói él.

(Borítókép: Párizsban az ünneplő szurkolók összecsaptak a rendőrökkel. Fotó: Julien Mattia / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok