Index Vakbarát Hírportál

Leo Messi rögvest két trófeával gazdagodott Katarban

A döntő napjának legfontosabb történései egy helyen.

Index
2022.12.18. 11:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szombati, Horvátország–Marokkó-bronzmérkőzés játékvezetőjének tevékenységét mindkét részről elég sok kritika érte a lefújást követően. Kíváncsiak vagyunk az önök véleményére is.

    Hogyan értékeli a katari Abdulrahman Al-Jassim bíráskodását?

    • 529
      Láttunk már jobbat, de rosszabbat is ezen a világbajnokságon.
    • 276
      Tragédia, a megyei bajnokságban egy ilyen meccs után megkergetik.
    • 59
      Tökéletes, minden ítélete jogos volt.
  • Habár az egyéni díjazottakat csak a döntő után közvetlenül szokta bejelenteni a FIFA, hatalmas meglepetés lenne, ha a legjobb kapusnak járó díjat nem a horvát Dominik Livakovic kapná.

    A Dinamo Zagreb hálóőre bronzérmet nyert Horvátországgal, amelyben elévülhetetlen érdemei voltak a 27 éves játékosnak: ha nem lenne elég, hogy a japánok, majd a brazilok elleni büntetőpárbajban is főszerepet vállalt a továbbjutásban, összesen 25 védése volt tornán – több, mint a másik három elődöntős kapusnak együttvéve!

  • Angol sajtóhírek szerint marad az angol válogatott élén Gareth Southgate. A „háromoroszlánosok” Franciaországtól kaptak ki a negyeddöntőben, így 2018 után idén sem sikerült bejutnia a döntőbe a papíron egyik legesélyesebb, klasszisokkal teletűzdelt gárdának. 

    Az angol média szombat este egyhangúlag közölte, hogy a szakember folytatja a munkáját, és ki szeretné tölteni 2024-ig szóló szerződését. 

    Vasárnap reggel az FA hivatalosan is jelezte, marad a posztján a tréner.

    Southgate 2016 óta irányítja az angolokat, a 2018-as vb-n negyedik lett a válogatottal, a tavalyi Európa-bajnokságon pedig tizenegyesekkel kapott ki az olaszoktól.

  • Az argentinok csapatkapitánya, a hétszeres aranylabdás Lionel Messi azt már a katari vb előtti nyilatkozatában leszögezte, a mostani lesz az utolsó világbajnoksága.

    Társaival együtt a tökéletes búcsút megteremtette magának a dél-amerikaiakkal, de érdemes felidézni a kezdeteket is: Messi a 2006-os, németországi tornán debütált a világbajnokságon, ráadásul nem is akárhogyan! A Szerbia és Montenegró elleni csoportmeccs 75. percében cserélte be őt José Pékerman szövetségi kapitány Maxi Rodríguez helyére, az akkor 18 éves Messi pedig három minutummal később gólpasszt adott Hernán Crespónak, majd a 88. percben ő állította be a 6–0-s végeredményt.

     

  • Ezzel a kérdéssel nyitott a Horvát Labdarúgó Szövetség a közösségi médiában, illusztrációként pedig a tegnapi bronzmeccset ünneplő csapatfotót posztolta.

    Joggal lehetnek büszkék déli szomszédaink, a horvátok ugyanis harmadszor végeztek a dobogón a vb-k történetében, amelyre eddig hat alkalommal jutottak ki, az 50 százalékos statisztika pedig több mint elismerésre méltó a 4 milliós országtól.

  • A DailyMail arra vállalkozott, hogy a döntős argentin és francia válogatott játékosait  kombinálva kiállítsa a lehető legerősebb kezdő tizenegyet. Vélhetően ahány ember próbálkozna ezzel, a szubjektív indokok miatt annyi különböző csapatot lehetne összerakni, talán csak két biztos pont lenne mindenkinél: Messi és Mbappé.

  • Nem, egyelőre nem Messiről vagy Mbappéról van szó, hanem a meccslabdáról, amely a világbajnokság hivatalos Twitter-oldala szerint már a Lusail Iconic Stadionnál van.

  • A döntőbe jutó játékosokra méltán büszkék klubcsapataik is, a finálé végeredményétől függetlenül pedig öt együttes egész biztosan egy leendő világbajnokot köszönhet majd újra a soraiban, hiszen mind az argentin, mind a francia csapatban van legalább egy-egy futballistája:

    PSG (francia)
    Lionel Messi (Argentína)
    Kylian Mbappé (Franciaország)

    Atlético Madrid (spanyol)
    Ángel Correa, Rodrigo De Paul, Nahuel Molina (Argentína)
    Antoine Griezmann (Franciaország)

    Manchester United (angol)
    Lisandro Martinez (Argentína)
    Raphael Varane (Franciaország)

    Juventus (olasz)
    Ángel Di María, Leandro Paredes (Argentína)
    Adrien Rabiot (Franciaország)

    Tottenham (angol)
    Cristian Romero (Argentína)
    Hugo Lloris (Franciaország)

  • Alábbi cikkünkben szerkesztőségünk vállalkozó kedvű tagjai is megtippelték a finálé kimenetelét, a vonatkozó rész szerint:

    16 vélemény után minimális (9–7) francia fölény jött ki, ha a gólokat is nézzük, talán már nagyobbnak tűnő, 31–25-ös összdifferenciát láthatunk.

    A két leggyakrabb eredmény sem sokkoló ezek függvényében: a franciák 3–1-es sikerére az argentinok 2–1-es győzelme volt a válasz, ezekre egyaránt három-három voks érkezett, volt még két-két 2–1-es és 3–2-es francia tipp is. Hárman vélték közülünk úgy, hogy tizenegyesek döntenek: kettő argentin, egy francia örömmel.

  • Ez nem a Kossuth Rádió legendás komolyzenei vetélkedője, szimplán csak egy kérdés olvasóinkhoz.

    Ön szerint melyik válogatott lesz a 2022-es világbajnok?

    • 18513
      Argentína
    • 12371
      Franciaország
  • Szombaton a közösségi média felületein üzent az argentin csapatkapitány, aki sokak szerint karrierje egyik, ha nem a legfontosabb mérkőzése előtt áll: ha ugyanis vb-győzelemre vezeti hazáját, az egyetemes labdarúgás legnagyobb alakjává válik.

    A PSG sztárjának rövid üzenetében ez áll: Készen állok. Hajrá, Argentína!

  • Ha sport, akkor sportfogadás, afelől pedig ne legyenek kétségeink, hogy a vb-döntőn az átlagosnál is többen próbálnak majd némi kis pluszpénzt nyerni, főleg az ünnepeket megelőzően.

    Érdekesség, hogy amikor szerdán kiderült a finálé párosítása, a bukmékereknél még ha hajszállal is, de inkább a címvédő franciák felé billent a mérleg, ami azonban a mérkőzés napjához közeledve először kiegyenlítődött, sőt, mostanra a legtöbb portál már a Messi vezérelte dél-amerikaiak felé húz.

  • Kettős érzések kavarognak bennünk ma reggel – egyrészt szűk egy hónapot követően ma este lezárul a labdarúgó-világbajnokság, másrészt viszont a hab a tortán, a torna fénypontja, vagyis a vb-döntő még hátravan: 

    magyar idő szerint 16.00 órától kezdődik a várva várt Argentína–Franciaország-finálé. 

Rovatok