Index Vakbarát Hírportál

Nincs újabb Real-csoda, a Manchester City gálával jutott be a BL-döntőbe

2023. május 17., szerda 22:52

A Manchester City hazai pályán a duplázó Bernardo Silva vezérletével 4–0-ra kiütötte a Real Madridot a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, így bejutott a június 10-i fináléba, ahol az ellenfele a városi rivális AC Milant búcsúztató Internazionale lesz.

A két gárda egymást követő második évben került össze az elődöntőben, egy évvel ezelőtt a Real Madrid drámai végjátékban kerekedett felül: hazai pályán a 90. percben még kétgólos hátrányban volt összetettben, de hosszabbításra mentette a meccset Rodrygo duplájával, majd Karim Benzema döntőbe lőtte a csapatát, hogy aztán a Liverpoolt is legyőzze a királyi gárda, megszerezve a 14. BEK/BL-győzelmét.

Ezúttal Madridban kezdtek a csapatok, és amikor a Manchester City volt fölényben, akkor a házigazda lőtt bombagólt Vinícius Júnior révén, amikor a spanyol együttes irányított, akkor pedig az angolok egyenlítettek Kevin De Bruyne szenzációs lövésével.

Bár Eduardo Camavinga a hétvégén kisebb sérülést szenvedett, a BL-visszavágóra felépült, így csak a hazai Nathan Aké volt maródi az alapcsapatokból, ezúttal az alábbi kezdőknek szavazott bizalmat Pep Guardiola és Carlo Ancelotti:

Manchester City: Ederson – Walker, Dias, Akanji – Stones, Rodri – B. Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish – Haaland
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Camavinga – Valverde, Kroos, Modric – Rodrygo, Benzema, Vinícius Júnior

Ez egyben azt is jelentette, hogy egyrészt a Madridban remekül játszó Antonio Rüdiger visszaszorult a kispadra az eltiltását letöltő Éder Militao visszatérésével, másrészt a manchesterieknél a házi góllövőlista második (Rijad Mahrez 15 gól+10 gólpassz), harmadik (Julián Álvarez 15+5) és negyedik (Phil Foden 14+7) helyezettje sem kezdett. 

Parádés City-kezdés, Bernardo Silva duplájával

A mérkőzést a várakozásoknak megfelelően a házigazda kezdte aktívabban, előbb Kyle Walker lövése tévesztett célt, majd De Bruyne centerezését az idény során már 52-szer eredményes Erling Haaland elől mentették a védők, mielőtt ugyanebben a szereposztásban már ziccerben lépett ki a norvég csatár, de lövés helyett még egy cselt húzott meg, aztán Rodri próbálkozása került a jobb alsó mellé – és még csak a hetedik percben jártunk!

A 2023-ban mind a 14 hazai tétmeccsét megnyerő, 49–7-es gólkülönbséggel bíró manchesteriek maradtak támadásban, és John Stones mellészálló távoli lövése után Jack Grealish bal oldali beadása után Haaland ziccerben fejelhetett, Thibaut Courtois bravúrral védett.

Az első negyedórában 78 százalékban birtokolta a labdát a manchesteri csapat, amely 5–0-ra vezetett a lövések, és 124–13-ra a pontos passzok számában – nagyon érett a vezetés.

A 19. percben De Bruyne próbálta megtréfálni honfitársát, bal oldali szabadrúgása után kevéssel tévesztette el a jobb sarkot. 

Pillanatokkal később még nagyobb helyzetbe került Haaland, fejesét viszont földöntúli bravúrral szedte ki a hosszú felsőből Courtois – maradt a 0–0!

A 23. percben aztán a nyolcadik lehetőségből megtört a jég, Kevin De Bruyne parádés labdájából Bernardo Silva lőtt az elvetődő Courtois mellett a rövidbe (1–0).

Először állt továbbjutásra a párharc során az angol csapat. Az elmúlt hat BL-idényben ez már a 22. gólpassza volt a belga varázslónak, aminél többet csak Kylian Mbappé jegyez (23).

Rögvest jöhetett volna az újabb pofon, de Haaland átlövése a bal felső mellé szállt, elképesztő volt a manchesteri fölény.

A spanyolok félórányi játék után kezdtek kicsit éledezni, előbb Vinícius Júnior kilépését zárta rövidre Walker, majd Benzema elől kellett menteni, mielőtt Carvajal beadása szögletre pattant.

A 35. percben aztán már valóban riogatott is a Real, Toni Kroos bombája a lécen csattant, bár rajta volt Ederson.

És amilyen a futball, amikor a madridiak kezdtek kicsit fellélegezni, jött az újabb hazai találat, Ilkay Gündogan lövése egy blokkon még elhalt, a felpattanó labdát viszont Bernardo Silva a bal felsőbe fejelte (2–0).

A portugál szélső Lionel Messi és Robert Lewandowski után a harmadik futballista, aki a BL-elődöntőben legalább kétszer betalált a Real Madrid ellen.

A félidő utolsó percében Courtois akadályozta meg Bernardo Silva mesterhármasát, majd Manuel Akanji lövésébe vetődtek bele a védők.

Az első félidő 13–1-es kapura lövési mutatót hozott, a manchesteriek 72 százalékban birtokolták a labdát.

Aktívabb Real, de veszélyesebb City, egy öngól és a kegyelemdöfés

A fordulásra pörgősebb Real érkezett, ez pedig előbb egy blokkolt Benzema-átlövésben, majd Alaba parádésan csapódó szabadrúgásában kristályosodott ki, Ederson a léc fölé simogatta a labdát.

Az angol bajnok pontrúgások utáni lehetőségekkel felelt, majd Carvajal adott kis híján gólpasszt adott Gündogannak, miközben Grealish sorra verte meg a madridiakat egy az egyben.

A 63. percben érkezett aztán Rüdiger a Realba, Alaba kiment a balhátvéd helyére, ahonnan Camavinga lépett fel a lecserélt Luka Modric helyére.

A francia mindenes rögvest nagy mentéssel mutatkozott be egy sorral feljebb De Bruyne megiramodásánál, majd Haaland elől is tisztázni tudott.

A Realnak egyre feljebb kellett lépnie, erre pedig sorra jöttek a labdaszerzések utáni De Bruyne-megiramodások, más kérdés, hogy a belga középpályás a szokásosnál jóval pontatlanabbul (és mintha kedvetlenebbül is) játszott, így ezeket nem követte újabb hazai ziccer.

A 73. percben aztán már volt, Haaland és Gündogan kényszerítője után előbbi lőhetett nagy helyzetben, Courtoisról a lécre, onnan pedig az alapvonalon túlra pattant a labda.

Ahogyan pedig az első félidőben, ezúttal sem sokat váratott a nagy ziccerre a gól, Grealish-t nagyjából 20. alkalommal vágták fel, De Bruyne szabadrúgása Manuel akanji fejese után Éder Militaóról a saját kapujába pattant (3–0).

A 83. percben nagyon közel került a Real Madrid a szépítéshez, de előbb Benzema éles szögből leadott lövését, majd a csereként beálló Dani Ceballos ismétlését is védte Ederson.

Gündogan, De Bruyne és Haaland helyére Mahrez, Foden és Álvarez is beállt a hajrában, ez a hármas pedig a ráadásban össze is hozta a negyedik gólt, gála (4–0)!

Így tehát az idei 15. hazai tétmeccsét is megnyerő (53–7) manchester city jutott be a június 10-i fináléba, amit a tervek szerint Isztambulban játszanak le. Ez még módosulhat, az viszont már fix, hogy az ellenfél a városi rivális AC Milant kiejtő Internazionale lesz, amely a hatodik döntőjére készülhet.

A Manchester City 2023-as hazai tétmérkőzései      
dátum sorozat ellenfél szerzett gól kapott gól
2023. 01. 08. FA-kupa Chelsea 4 0
2023. 01. 19. bajnoki Tottenham 4 2
2023. 01. 22. bajnoki Wolverhampton 3 0
2023. 01. 27. FA-kupa Arsenal 1 0
2023. 02. 12. bajnoki Aston Villa 3 1
2023. 03. 04. bajnoki Newcastle 2 0
2023. 03. 14. BL RB Leipzig 7 0
2023. 03. 18. FA-kupa Burnley 6 0
2023. 04. 01. bajnoki Liverpool 4 1
2023. 04. 11. BL Bayern München 3 0
2023. 04. 15. bajnoki Leicester City 3 1
2023. 04. 26. bajnoki Arsenal 4 1
2023. 05. 03. bajnoki West Ham United 3 0
2023. 05. 06. bajnoki Leeds United 2 1
2023. 05. 17. BL Real Madrid 4 0
összesen 15 meccs 15 győzelem 53 7

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája döntőjét?

  • 5263
    Manchester City
  • 1516
    Internazionale

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4–0 (B. Silva 23., 37., Akanji 76., J. Álvarez 91.)
Továbbjutott: Manchester City, 5–1-es összesítéssel
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Internazionale (olasz)–AC Milan (olasz) 1–0 (La. Martínez 74.)
Továbbjutott: az Inter, 3–0-s összesítéssel
A DÖNTŐBEN (június 10.)
21.00: Manchester City (angol)–Internazionale (olasz)
Isztambul

(Borítókép: James Gill – Danehouse / Getty Images)

Rovatok