Index Vakbarát Hírportál

Emberelőnyben nyert a Dortmund, élre állt a Bundesligában

2023. május 21., vasárnap 19:39

A Borussia Dortmund 3–0-ra nyert az Augsburg otthonában a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 33. fordulójában, ezzel az utolsó játéknap előtt átvette a vezetést a tabellán.

Óriási lehetőség előtt állt a Borussia Dortmund, miután az RB Leipzig szombaton legyőzte az eddigi listavezető Bayern Münchent: a BVB egy Augsburgban elért sikerrel átvehette az első helyet a Bundesliga tabelláján, mindössze egyetlen fordulóval a szezon vége előtt.

Az idény nagy részében a kiesés elkerüléséért küzdő és bennmaradását matematikailag még mindig nem biztosító Augsburg az első félidőben jól tartotta magát, ám Félix Uduokhai 38. percben beszedett piros lapja előrevetítette, a bajorországi együttes aligha fog tudni besegíteni a tartomány kirakatcsapatának, azaz a Bayernnek.

A második félidőben Sébastien Haller törte meg a jeget, az elefántcsontparti válogatott támadó az 59. percben ziccerben, laposan lőtte ki a bal alsót, megszerezve a kulcsfontosságú vezető találatot a BVB-nak.

Haller története alighanem filmért kiált! A csatárt nyáron Erling Haaland pótlására hozták az Ajaxtól, csakhogy az edzőtáborban egy rutinszerű orvosi vizsgálatnál daganatos megbetegedéssel diagnosztizálták. Az ősszel tétmeccsen pályára sem léphetett a Dortmundban, ám a legfontosabb mérkőzését megnyerte, legyőzte a kórt, januárra gyógyultnak nyilvánították, és megkezdhette a munkát új klubjában. Érdekesség, hogy első tétmérkőzésén épp az Augsburg ellen kapott lehetőséget január 22-én.

Most pedig a bajnoki cím, a Bayern München évtizedes hegemóniája megtörésének kapujába lőtte a Borussiát!

Saját hőskölteményét pedig képes volt még ezen az estén fokozni, a 84. percben újabb lapos lövéssel megduplázva a vendégcsapat előnyét – és biztosítva a BVB győzelmét. A kegyelemdöfést a hosszabbítás perceiben Julian Brandt vitte be az Augsburgnak (0–3).

A Dortmund így saját kezébe vette a sorsát, az utolsó fordulóban az FSV Mainz legyőzésével hazai pályán hódíthatja el a salátástálat – ez ellen pedig a Bayern München semmit sem tehet, ha győz is Kölnben, csak akkor lehet bajnok, ha a BVB botlik.

LABDARÚGÁS
NÉMET BUNDESLIGA
Augsburg–Borussia Dortmund 0–3 (Haller 59., 84., Brandt 93.)

Rovatok