Index Vakbarát Hírportál

Történelmi győzelem repítheti közelebb az Európa-bajnoksághoz a magyar válogatottat

2023. június 17., szombat 12:12

Szombaton 18.00 órától Podgoricában lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott: Marco Rossi legénysége Montenegró ellen vívja második Eb-selejtezőjét. Szoboszlai Dominikék fontos lépést tehetnek a jövő évi, németországi kontinenstorna felé, ehhez azonban történelmi sikerre lesz szükség, hiszen eddig nyeretlenek vagyunk a balkán állammal szemben.

Gyorsan essünk túl az ilyenkor szokásos statisztikai részleteken: Magyarország a 33., Montenegró a 69. a FIFA világranglistáján. Csapatunk értékét nagyjából 113 millió euróra, míg a hazaiakét 45 millióra taksálja az erre szakosodott Transfermarkt oldala. A számok azonban önmagukban semmit nem jelentenek, ha másként lenne, nem verjük meg a Nemzetek Ligája legutóbbi sorozatában az angolokat és a németeket – érvelt Marco Rossi szövetségi kapitány a pénteki sajtótájékoztatón.

A mérkőzés helyszínéül szolgáló podgoricai Városi Stadion egyébként nem a modernek közül való, egyrészt befogadóképessége is minimális (kb. 11 ezer fő), másrészt a hangulata és a környéke is retró hatást kölcsönöz. 

A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a montenegrói szövetség az UEFA által előírt minimális, 500 vendégjegyet biztosította a magyar drukkereknek, és bár az MLSZ próbált több belépőt kérvényezni, nem járt sikerrel.

Szombat délelőtt egyébként a rendőrség már elkezdte a felkészülést a mérkőzésre, a környező utcákban és a stadion körül is felállították az ilyenkor szokásos kordonokat – remélhetőleg ennél nagyobb munkájuk délután és este sem lesz.

A montenegróiakat látszólag nem hozta lázba a magyar válogatott vendégszereplése

A napi sajtóban egyébként nem kezelik kiemelten az összecsapást, címoldalon egyetlen folyóirat sem foglalkozott az Eb-selejtezővel, a sporthírek között pedig csupán néhány bekezdést írtak a péntek sajtótájékoztatókról.

Ami a két csapat múltját illeti, a mi szempontunkból nem túl kedvező a helyzet: eddig háromszor találkozott egymással a két válogatott, egyszer döntetlent játszottunk, kétszer pedig kikaptunk Montenegrótól, így egyelőre nyeretlenek vagyunk velük szemben. Azok a találkozók „csupán” barátságos mérkőzések voltak, most viszont az első tétmeccsen kulcsfontosságú lenne a három pont megszerzése.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese ugyanis sikerével közvetlen vetélytársát szakítaná le, de nemcsak megerősítené az Eb-részvételt jelentő második pozícióját, hanem 1–0-s sikerrel utol is érné a jelenleg éllovas szerbeket, bármilyen más győzelemmel pedig meg is előzné az ezúttal szabadnapos ellenfelet.

Ennél is fontosabb azonban, hogy Magyarország – egyben Szerbia is  nagy lépéselőnybe kerülne a többi együttessel szemben, mivel két meccs után úgy lenne százszázalékos, hogy éppen közvetlen vetélytársait múlta felül.

Ami mindenképpen biztató, hogy a nemzeti együttes vezéregyénisége és új csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik kifejezetten jó formában fejezte be a klubszezont – többek között gólt szerzett a német kupadöntőben is , márpedig az ő remek teljesítménye nagyban segítheti, hogy hosszabb távon se okozzon gondot a válogatottól tavaly visszavonult középcsatár, Szalai Ádám pótlása.

Magyar szurkolókkal egyelőre elvétve találkozunk a fővárosban, kiindulva honfitársaink leleményességéből nem is csoda, hiszen legtöbben az innen nagyjából egyórás autóútra lévő tengerparti városok, Budva, Ulcinj vagy éppen Kotor városában szálltak meg, összekötve a meccsnézést egy kis nyaralással és strandolással. Délután viszont már Podgoricában gyülekezik a „fekete sereg”, és együtt közelíti meg a mérkőzés helyszínét – terveink szerint a közös vonulásról is beszámolunk oldalunkon.

A Montenegró–Magyarország Eb-selejtező szombaton 18 órakor kezdődik. Kövessék az Indexet, oldalunkon ugyanis folyamatosan beszámolunk a helyszínről a legfontosabb eseményekről és érdekességekről!

(Borítókép:  Szoboszlai Dominik és Kalmár Zsolt, a győztes magyar válogatott tagjai a labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország–Bulgária-mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok