Index Vakbarát Hírportál

José Mourinhót eltiltották a budapesti El-döntő utáni viselkedése miatt

2023. június 21., szerda 21:12

Négy Európa-liga-mérkőzésre eltiltotta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága José Mourinhót, az AS Roma vezetőedzőjét, mivel sértő módon beszélt a május 31-i budapesti Európa-liga-döntő játékvezetőjével, Anthony Taylorral – írja az MTI.

A portugál tréner a Sevilla ellen 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel elvesztett finálét követően már a sajtótájékoztatón is élesen bírálta Taylort, majd a napvilágra került videofelvételek alapján a Puskás Aréna parkolójában sértő kifejezésekkel inzultálta az angol bírót, akit szégyennek nevezett.

A játékvezetőt nemcsak Mourinho inzultálta, hanem másnap a római szurkolók is a budapesti repülőtéren, ahol lökdösték és rángatták, a rendőröknek kellett megvédeniük a súlyosabb támadástól.

Az AS Roma 55 ezer eurós bírságot kapott szimpatizánsainak viselkedése miatt, az olasz szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak, és különféle tárgyakat dobáltak a pályára. Ezenkívül a klub drukkerei nem vásárolhatnak jegyet a következő idegenbeli nemzetközi összecsapásra.

Az UEFA arra is felszólította az AS Romát, hogy harminc napon belül forduljon a Magyar Labdarúgó-szövetséghez a Puskás Arénában okozott károk rendezése ügyében.

Az olasz együttes a Serie A 2022–2023-as idényében a hatodik helyen zárt, így a következő kiírásban is az Európa-ligában szerepel.

A fegyelmi bizottság további büntetéseket is kiszabott. A római szurkolók a Bayer Leverkusen elleni hazai elődöntős összecsapáson is tárgyakat dobáltak a gyepre, ezért a klubnak összesen 80 500 eurót kell befizetnie, és az egyik szektorban nem árusíthatnak jegyet a következő hazai találkozójukra, ez hatezer helyet érint.

A Leverkusen hasonló okok miatt 43 ezer eurós, az Európa-konferencialiga-győztes West Ham United 58 ezer eurós bírságot kapott.

Rovatok