Index Vakbarát Hírportál

Tizedannyit ér a Fradi riválisa, a Debrecenre sokkal nagyobb falat vár Európában

2023. augusztus 10., csütörtök 15:26

Csütörtök este folytatódik a magyar labdarúgócsapatok európai kalandozása, de ezúttal már csak két szereplővel, mivel a Kecskemét és a Zalaegerszeg búcsúzott az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében. A rekordbajnok Ferencváros és a Debrecen viszont még talpon van a harmadik számú kupasorozatban, előbbi Máltára látogat, míg utóbbi Ausztria egyik leghíresebb klubjával néz farkasszemet a következő fordulóban. Nézzük, mit várhatunk a párharcoktól!

Némileg javította renoméját a Ferencváros azok után, hogy szégyenszemre búcsúzott a feröeri KÍ Klaksvík ellen a Bajnokok Ligájában, mivel kettős győzelemmel ejtette ki az ír bajnok Shamrock Roverst, igaz, két ligával lejjebb. Az Ekl harmadik selejtezőkörében a zöld-fehérek egy újabb, teljesen ismeretlen ellenféllel küzdenek meg, és a máltai Hamrunk Spartans elleni párharcban természetesen hatalmas favoritnak számítanak. A versengést persze semmiképpen sem szabad félvállról venniük, akiben ilyen gondolat az erőviszonyok ismeretében megfogalmazódna, annak jusson eszébe a feröeriek elleni ütközet...

A Debrecen a vártnál talán néhány fokkal nehezebben, de végül búcsúztatta az örmény Alahskertet a második körben, így következhet a sokkal komolyabb kihívásnak ígérkező Rapid Wien elleni párharc, amelyben viszont az előző körrel ellentétben már nem Srdan Bagoljevics csapata számít esélyesnek.

Ennek ellenére aligha feltartott kézzel érkezik a Debrecen a bécsi odavágóra, főleg annak ismeretében, hogy Dzsudzsák Balázsék bajnoki mérkőzését a hétvégén elhalasztották, így egy hét pihenő után léphetnek újra pályára. 

Először vegyük górcső alá a magyar rekordbajnok párharcát a máltai Hamrun Spartans ellen. A Ferencváros a korábbiakban már találkozott máltai csapatokkal az európai kupaporondon, legutóbb a 2019–2020-as szezonban a Valletta FC-t ejtette ki a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában. A zöld-fehérek akkori kupakalandja az Európa-liga csoportkörében ért véget, most viszont egy ligával lejjebb, az Ekl-selejtező harmadik fordulójában utaznak Máltára. Ellenfelük az aktuális bajnok, és a honi mezőny toronymagasan kiemelkedő csapata, a Hamrun Spartans lesz.

DE MIT KELL TUDNI A MÁLTAI CSAPATRÓL? 

A Spartans a mindössze kilencezer fős Hamrun városának csapata, mely település enyhén emelkedő síkon 2,5 kilométerre található Vallettától. A település 1881-ig a San Giuseppe nevet viselte, és a hétköznapi nyelben a mai napig használatban van. A város labdarúgócsapata jelenleg a máltai élvonal első számú klubja, úgy nyerte meg a bajnoki címet a legutóbbi szezonban, hogy a második helyezett Birkirkarát 19 ponttal előzte meg, kétség sem fért dominanciájához.

A keretének összértéke viszont elég szerény, a mértékadó Transfermakt alig ötmillió euróra taksálja a csapatban szereplő játékosok értékét. A klub legértékesebb labdarúgója a szerb Nemanja Krstic 650 ezer euróval, míg a játékosok átlagos piaci értéke nagyjából a 100 és 300 ezer euró közötti állományban mozog. Viszonyításképpen, a Ferencváros keretét közel 50 millió euróra jegyzi a portál, amely összeg tízszer annyi, mint máltai riválisának. (Zárójeles megjegyzés, a KI Klaksvík keretének értéke 2,7 millió euró.)

Sokatmondó adat, hogy a nyáron visszatérő Cristian Ramírez egymaga többet ér a Ferencvárosban, mint az egész Hamrun kerete.

Nos, visszatérve az apró máltai település együtteséhez, lebecsülni semmiféleképpen nem szabad a Hamrunt, már csak azért sem, mivel az Ekl-selejtező előző körében legyőzte a szintén sokkal értékesebb és így esélyesebb grúz Dinamo Tbiliszit. A Hamrun összesen 16 légióst foglalkoztat, ez a szám a magyaroknál 21, míg a máltaiak sosem jártak még európai kupasorozat főtábláján. Ezzel ellentétben a Ferencváros sokkal rutinosabb „európai kalandozónak” számít.

Az olasz mester, Luciano Zauri edzette alakulat hazája kilencszeres bajnoka, míg hat alkalommal a Máltai Kupát is elhódította.

Egyelőre csak az európai kupaszerepléssel kell foglalkoznia, mivel a honi bajnokság szeptember derekán veszi kezdetét. A Ferencváros ezzel szemben már elkezdte menetelését a magyar élvonalban a Fehérvár elleni 5–3-as győzelemmel. A népligetiek mérlege abszolút pozitív a máltai riválisokkal szemben. Az FTC történelme során összesen nyolc mérkőzést játszott Máltáról érkező klubok ellen, ezek közül ötöt megnyert, két alkalommal végzett döntetlenre és egy vereséget szenvedett. Viszont egyetlen párharcot sem veszített!

Lesz magyar csapat az Európa-konferencialiga főtábláján?

  • 1582
    igen, de csak az egyikük jár végül sikerrel
  • 1081
    nem, mindét versenyben marad elbukik a csoportkör előtt
  • 623
    igen, sőt, mindkettő ott lesz a főtáblán

Rendkívül kellemetlen lenne, ha ez a mutató két hét múlva változna. Az első találkozót csütörtök este 19 óra 30 perckor rendezik Máltán – az Index élő szöveges tudósításban számol be a találkozóról , majd a visszavágóra augusztus 17-én a Groupama Arénában kerül sor.

Az európai szövetség (UEFA) hétfői sorsolásán közben már az is kiderült: a párharc továbbjutója a következő körben az Európa-liga-selejtezőjéből érkező svéd bajnok BK Hacken vagy Zalgiris Vilnius ellen meccselhetne az Ekl csoportköréért.

Lehetetlen küldetés vár a Debrecenre?

Ezt azért természetesen nem jelentenénk ki, egy dolog azonban biztos: sokkal keményebb ellenféllel találja szembe magát a DVSC, mint volt az örmény Alashkert az előző selejtezőkörben. Az előző kiírásban bajnoki bronzérmes Loki kifejezetten biztatóan kezdte a szezont: előbb Örményországban aratott győzelmet, majd a bajnoki rajton is magabiztosan, 3–1-re kerekedett a Mezőkövesd fölé. Következett az Alashkert elleni visszavágó hazai pályán, amely viszont néhány fokkal nehezebb feladatnak ígérkezett, mint amire számítottak a Nagyerdei Stadionban.

A Debrecen már kétgólos hátrányban is volt a találkozón, és a 76. percig kiesésre állt. A hajrát felvezető percek előtt azonban érkezett Dzsudzsák Balázs, és góljával hosszabbításra mentette a mérkőzést. Annak ellenére, hogy a ráadásban már végig emberelőnyben futballoztak a hazaiak, nem tudták eldönteni a párharcot, a büntetőpárbajban azonban már nem hibáztak, és végül a következő fordulóba jutottak. 

Srdan Bagoljevics tanítványai a harmadik selejtezőkörben Ausztria egyik legjobb csapata ellen lépnek pályára. De mennyire számít erős csapatnak most a Rapid Wien?

Az osztrák bajnokság egyik meghatározó alakulata, a legutóbbi pontvadászat negyedik helyén végzett a LASK Linz, Sturm Graz és a bajnok Salzburg mögött, ezzel kvalifikálta magát az európai kupaporondra. A bécsi székhelyű gárda a Debrecen ellen kezdi európai szereplését az idényben, de a bajnokságban már pályára lépett: az első fordulóban döntetlenre végzett a LASK ellen, míg múlt hétvégén 4–0-ra ütötte ki az Altach együttesét.

A Rapid Wien hazája egyik legnívósabb klubja, 79 éve tagja az élvonalbeli pontvadászatnak. Története során 32 alkalommal nyerte meg a Bundesliga névre keresztelt első osztályt, a hazai kupában pedig 14-szer végzett elsőként.

Keretének összértéke a mértékadó Transfermakt szerint közel 24 millió euró, mely összeg nagyjából két és félszer annyi, mint a Debrecennek.

A bécsiek legértékesebb játékosa a 25 éves Marco Grüll, a szélsőt 3,5 millió euróra taksálja a portál.

Az osztrák csapat sokkal rutinosabb európai kalandornak számít a Debrecennél, mivel az utóbbi években stabil szereplője volt valamelyik európai kupasorozat főtáblájának. Tavaly ugyan az utolsó selejtezőkörben elhasalt az Ekl-ben, de előtte az El-főtábla visszatérő vendége volt, miközben a debreceniek legutóbb a 2009–2010-es szezonban szerepeltek ősszel európai kupasorozatban, igaz, akkor a Bajnokok Ligája főtábláján.

A Rapid Wien–Debrecen-párharc első mérkőzését csütörtök este az osztrák fővárosban rendezik 21 órától, a visszavágóra egy héttel később kerül sor a Nagyerdei Stadionban.

A környező országok képviselői közül még sokan talpon vannak

Gyors kitekintésként megvizsgálva, mi a helyzet szomszédaink, illetve a térség csapataival, megállapíthatjuk, hogy még jó néhányuk érdekelt a nemzetközi kupaporondon.

A Bajnokok Ligájában találunk szlovák, szlovén, horvát, osztrák és szerb csapatot is, míg az osztrák bajnok Salzburg alanyi jogon főtáblás a legrangosabb európai kupasorozatban.

Egy szinttel „lejjebb”, az Európa-ligában szintén szerepel osztrák csapat (LASK Linz), míg a Cukaricki Szerbiát, a Slavia Praha pedig Csehországot képviseli a selejtezősorozatban.

Az Európa-konferencialiga életben maradt csapatai között pedig ugyanúgy találunk osztrákot, mindjárt kettőt is, a főváros képviseletében a Rapidot és az Austria Wient, míg a főtábláért harcol a román Sepsi OSK, a szerb Partizan és a szlovén Celje is.

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok