Index Vakbarát Hírportál

Varga Barnabás triplázott, a Fradi gálázott Máltán

2023. augusztus 10., csütörtök 21:26

A Ferencváros óriási lépést tett az Európa-konferencialiga play off körébe jutása felé, mivel a selejtező harmadik fordulójának máltai első felvonásán a triplázó Varga Barnabás vezérletével 6–1-re megverte a hajrában szépítő Hamrunt. A visszavágóra jövő csütörtökön kerül sor a magyar bajnok pályaválasztásával.

Tízszeres erőfölény – de láttunk mi már karón varjút…

Némileg javította renoméját a Ferencváros azok után, hogy szégyenszemre búcsúzott a feröeri KÍ Klaksvík ellen a Bajnokok Ligájában, mivel kettős győzelemmel ejtette ki az ír bajnok Shamrock Roverst, igaz, két ligával lejjebb. Az Ekl harmadik selejtezőkörében a zöld-fehérek egy újabb, teljesen ismeretlen ellenféllel küzdenek meg, és a máltai Hamrunk Spartans elleni párharcban természetesen hatalmas favoritnak számítanak. A versengést persze semmiképpen sem szabad félvállról venniük, akiben ilyen gondolat az erőviszonyok ismeretében megfogalmazódna, annak jusson eszébe aferöeriek elleni ütközet...

A Ferencváros a korábbiakban már találkozott máltai csapatokkal az európai kupaporondon, legutóbb a 2019–2020-as szezonban a Valletta FC-t ejtette ki a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában. A zöld-fehérek akkori kupakalandja az Európa-liga csoportkörében ért véget, most viszont egy ligával lejjebb, az Ekl-selejtező harmadik fordulójában utaznak Máltára. 

A mostani ellenfél keretének összértéke viszont elég szerény, a mértékadó Transfermarkt alig ötmillió euróra taksálja a csapatban szereplő játékosok értékét. A klub legértékesebb labdarúgója a szerb Nemanja Krstic 650 ezer euróval, míg a játékosok átlagos piaci értéke nagyjából a 100 és 300 ezer euró közötti állományban mozog. Viszonyításképpen: a Ferencváros keretét közel 50 millió euróra jegyzi a portál, amely összeg tízszer annyi, mint máltai riválisának. (Zárójeles megjegyzés: a KÍ Klaksvík keretének értéke 2,7 millió euró.)

A fehérvári csodacsere bomba gólja után azért volt izgalom

Máté Csaba vezetőedző a Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, I. Cissé, Ramírez – Sigér, Ben Romdhane – Zachariassen, Abu Fani, A. Traoré – Varga B. kezdőcsapatnak szavazott bizalmat a máltai összecsapáson.

A remekül beálló – 11 perc alatt három gólpasszt is kiosztó – Mohammed Abu Fani ezúttal sem húzta az időt, már a harmadik percben megvillant, és mintegy 30 méterről óriási gólt varrt a bal felső sarokba (0–1).

Nem sokkal később Samy Mmaee fejese hullott a léc fölé, de amennyire dicsérhető volt a Fradi támadójátéka vasárnap, annyira nem a védekezés, és ezen a területen a következő percekben most maradt hiányérzet: a korábbi ferencvárosi Joseph Paintsil bátyja, Sethkétszer is nagy helyzetbe került, de Dibusz Dénes kapuja ezúttal érintetlen maradt.

Miután rendezte a sorokat, a magyar bajnok újra az irányítása alá vonta a játékot, és a 17. percben egy ígéretes kontra során Adama Traoré távoli löketét hárította a 11-szeres olasz válogatott Federico Marchetti, aki Sigér Dávid ápolását követően a mali szélső közeli lehetőségénél is résen volt.

Fél óra játékhoz érve Mohamed Ali Ben Romdhane kapáslövését kellett hatástalanítania az olasz kapusnak, ezt követően viszont inkább a hazai szabálytalanságok következtek a szünetig.

Villámgyors góleső – a Fradi percek alatt lerendezte a továbbjutás kérdését is

A fordulást követően viszont újra a játéké volt a főszerep, ez pedig hamar újabb gólokban nyilvánult meg.

Az 51. percben Traoré lövésébe még beleléptek a védők, de a labda így pont Kristoffer Zachariassen elé került, a norvég futballista pedig csukafejessel duplázta meg a fórt (0–2).

Két perccel később egészen hasonló volt a forgatókönyv, Traoré lövése még kimaradt, Zachariassen sem tudott ezúttal a kapuba találni, a több jó lekészítéssel jelentkező Varga Barnabás azonban már eredményes volt – a zöld-fehérek szerencséjére videózás sem volt, mert a norvég azért előrébb helyezkedett a lövésénél (0–3).

A remek rajtot három perccel később ugyancsak a volt paksi gólkirály tette teljessé, amikor is jól lépett ki, majd lőtt a hosszú alsó sarokba. De nem állhatott meg a Varga Barna-show, a második játékrész derekán lemásolta az előbbi befejezését, máris öt volt közte (0–5).

Egyedüli hiányérzete talán Traorénak lehetett, aki az utóbbi két gól között újabb nagy ziccert hagyott ki, és ment is előre töretlenül, hogy ő is feliratkozhasson az eredményjelzőre.

Varga negyedik találatát a 72. percben a kapufa akadályozta meg, majd Traoré kismilliomodik lehetőségét Marchetti és a léc közösen hárította, sőt, a végén még Luke Montebello átlövésével a házigazda szépíteni is tudott (1–5).

Hogy ne legyen a máltaiaké a végszó, arról Traoré újabb kimaradó helyzete után Owusu gondoskodott a kapu torkában, így a Fradi 6–1-re nyert, és gyakorlatilag bebiztosította a helyét a play off körben.

Arra is jó esély van, hogy az ellenfél a litván Zalgiris lesz, amely az Európa-liga 3. selejtezőkörének első meccsén otthon 3–1-re kikapott a svéd Häckentől, márpedig a Fradi párharcának továbbjutója ennek az El-csatának a vesztesével játszhat majd a főtáblára jutásért.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
3. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉSEK
Hamrun (máltai)–Ferencváros 1–6 (Montebello 89., ill. Abu Fani 3., Zachariassen 51., Varga B. 53., 56., 65., Owusu 90.)

A MÁSIK MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ MECCSEN
Rapid Wien (osztrák)–Debrecen 0–0
A visszavágókat egy hét múlva rendezik meg.

(Borítókép: MTI / EPA / Domenic Aquilina)

Rovatok