Index Vakbarát Hírportál

Fordulat? A német válogatott elhappolhatja Szoboszlai Dominikék edzőjét!

2023. szeptember 11., hétfő 13:43

Ugyan a Bild szinte biztosra vette, hogy Julian Nagelsmann lehet Hans-Dieter Flick utódja a német labdarúgó-válogatott élén, német sajtóhírek szerint közel sem ilyen lefutott a kérdés. A német szövetségnél (DFB) ugyanis jó néhányan kampányolnak Jürgen Klopp, a Liverpool – így pedig a magyar válogatott Szoboszlai Dominik – edzőjének megszerzése mellett.

A DFB alelnöke, Hans-Joachim Watzke megfúrná a tervezett megállapodást Julian Nagelsmann-nal, és helyette Jürgen Klopp, a Liverpool menedzserének kinevezését szorgalmazza – írja a Sky Sport. Watzke a Dortmund vezérigazgatójaként, a Német Labdarúgóliga (DFL) felügyelőbizottsági elnökeként az ország egyik, ha nem legbefolyásosabb sportvezetőjének számít, és hosszú ideje lobbizik azért, hogy Klopp lehetőséget kapjon a német válogatott élén. Teszi mindezt azzal együtt, hogy az 56 esztendős szakember az elmúlt hónapokban többször kijelentette, bár megtisztelőnek tartja az ötletet, hogy egyszer leüljön a „nationalelf” kispadjára, hűséges akar maradni a Liverpoolhoz, amelynél 2026 nyaráig érvényes a tavaly meghosszabbított szerződése.

Watzke elképzelése állítólag az, hogy egy olyan ajánlattal környékezzék meg a Mainz és a Dortmund vezetőedzőjét, amely olyan lehetőséget biztosítana számára, hogy a 2024-es németországi Európa-bajnokságig egy fenékkel üljön meg két lovat, azaz egyszerre legyen a Liverpool menedzsere és a német válogatott szövetségi kapitánya. S csak a kontinensbajnokságot követően kellene döntenie, melyik csapat élén képzeli el hosszabb távon is a jövőjét.

Jó kérdés, egy ilyen ajánlattal el lehet-e gondolkodtatni Kloppot, akinek korábbi szavaiból arra következtetni, hogy 2026-nál tovább nem számol a Liverpoollal a karrierjében. A két szakember mindenesetre jó kapcsolatot ápol egymással, éveken át dolgoztak együtt a Borussiánál.

A Sky megjegyzi, Klopp és Nagelsmann mellett is akadnak még megfontolandó opciók a DFB vezérkara előtt: az olcsó és hatékony megoldás a jelenleg klub nélküli osztrák edző, Oliver Glasner lehet, míg a Benficát irányító Roger Schmidtet szintén a „könnyebben mozdítható” kategóriába sorolják a német szakírók, noha utóbbi épp nyáron kötött új szerződést és 30 millió eurós kivásárlási záradékot is kapott Portugáliában.

A kedd esti, Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen mindenesetre egy korábbi szövetségi edző, a csapatot 2000 és 2004 között irányító, idén január óta a DFB sportigazgatójaként dolgozó Rudi Völler, valamint az U21-es válogatott trénere és segítője, Hannes Wolf és Sandro Wagner dirigál majd a német kispad mellől.

A német szövetség mindenesetre olyan helyzetben találta magát Flick kirúgása után, mint még soha, ugyanis ő lett az első szövetségi kapitány, akit a válogatott történetének elmúlt 126 évében menesztettek a posztjáról.

(Borítókép: Szoboszlai Dominik és Jürgen Klopp. Fotó: Suhaimi Abdullah / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok