Index Vakbarát Hírportál

A németek olyan lépésre szánták magukat Flick menesztésével, mint soha korábban

2023. szeptember 11., hétfő 10:26

Amint arról beszámoltunk, a japán ellen 4–1-re elbukott felkészülési mérkőzést követően a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) menesztette Hans-Dieter Flicket a válogatott szövetségi kapitányi székéből. A Bayern München korábbi sikeredzőjével így olyan történt, ami még egyetlen elődjével sem – más kérdés, hogy erre a fajta történelemírásra aligha lesz büszke.

„Nem láthatom előre, mi következik, de még mindig hiszem, én vagyok a megfelelő ember a posztra” ­– ezzel a gondolattal búcsúzott szombat este az újságíróktól Hansi Flick, miután a németek azt kérdezték tőle, mit tartogat számára a jövő a kiábrándító vereség után. A japán elleni felkészülési mérkőzésen alulmaradt német válogatottnak másnap 11 órakor kezdődött az edzése, azt még Flick és stábja tartotta, ám mint kiderült, ez volt az utolsó tréning a „nationalelf” életében ebben a felállásban: Bernd Neuendorf szövetségi elnök nem sokkal később közölte a stábtagokkal, a DFB frankfurti központjában megszületett a döntés, felmentik őket a munkavégzés alól.

Ezzel Hansi Flick lett a német labdarúgó-válogatott történelmének első menesztett szövetségi kapitánya.

Tizenegy elődje közül senkit sem kellett idő előtt felállítani a kispadról, vagy maguktól mondtak le egy nagy torna utáni kudarcnál, vagy csupán szerződésük lejártakor nem hosszabbítottak velük, ha elégedetlenek is voltak a munkájukkal. Pedig a DFB 1926 óta alkalmaz szövetségi kapitányokat (előtte egy bizottság állította össze és gardírozta a nemzeti csapatot). Az azóta eltelt időben ráadásul csak egy kapitány, az 1998 októberétől 2000 júniusáig regnált Erich Ribbeck ült kevesebb meccsen a kispadon, és ért el pocsékabb eredményeket, 24 találkozóból mindössze tíz győzelmet, hat döntetlent és nyolc vereséget felmutatva. Flick 25 meccsen 12 győzelemmel, hét döntetlennel és hat vereséggel búcsúzott most.

A számok is magukért beszélnek, hát még a lépés…

A fentiek miatt a német szövetség még soha nem is találkozott azzal a problémával, hogy ilyen rövid idő alatt találjon új kapitányt egy korábbi helyére. A kedd esti, Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen mindenesetre egy korábbi szövetségi edző, a csapatot 2000 és 2004 között irányító, idén január óta a DFB sportigazgatójaként dolgozó Rudi Völler, valamint az U21-es válogatott trénere és segítője, Hannes Wolf és Sandro Wagner dirigál majd a kispad mellől.

Hosszabb távú megoldásként korábban Ralf Rangnickot, Stefan Kuntzt és Jürgen Kloppot is bedobta a német sajtó, ám előbbi az osztrák, második a török válogatott élén áll jelenleg, míg utóbbi jelezte, liverpooli szerződése lejártáig nem tervez váltani. Egyre több lap ír arról, a Bayern Münchentől tavasszal menesztett Julian Nagelsmann reális opció lehet Flick pótlására, vele kapcsolatban csupán a kora – még mindig csak 36 éves –, illetve a Bayern-játékosokkal való esetlegesen megromlott viszonya okoz fenntartásokat.

Nagelsmann sajtóhírek szerint nyáron a Chelsea-nek és a Paris Saint-Germainnek is nemet mondott a megfelelő kihívásra várva. Egy darabig tartotta magát a pletyka, egyéves kihagyásban gondolkodik a tréner, utána pedig Carlo Ancelotti örökébe léphet a Real Madrid vezetőedzőjeként, ám ezt a tervet könnyen átírhatja a német szövetség felkérése.

A németeknek – rendezőként – nem kell selejtező mérkőzéseket játszaniuk a 2024-es Európa-bajnokság előtt, így a FIFA- és UEFA-játéknapokon felkészülési találkozókat rendeznek folyamatosan.

Rovatok