Index Vakbarát Hírportál

Újabb csontvázak estek ki a szekrényből, mélyebb a német válság, mint bárki gondolta

2023. szeptember 20., szerda 15:04

Andreas Rettig kinevezése után olyan szaktekintélyek hagyták el a Német Labdarúgó-szövetséget, mint a Bayern München volt vezérigazgatója és játékosa, Karl-Heinz Rummenigge, illetve az RB Leipzig ügyvezető igazgatója, Oliver Mintzlaff. A jelek szerint nem csak a másfél hete menesztett Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány munkájával volt komoly gond a német válogatottnál, de a hátországban is óriási a baj.

A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) pénteken jelentette be, hogy megtalálta új, teljes állású sportigazgatóját, Andreas Rettinget. A sportvezető részben Rudi Völler feladatait veszi át, aki a válogatott csapatkoordinátoraként látta el a sportigazgatói teendők többségét azóta, hogy Oliver Bierhoff munkáját megköszönték a katari vb-kudarc után.

Rettinget hosszasan magasztalta a DFB elnöke, Bernd Neuendorf, rendkívül szenvedélyes, határozott és magabiztos szakemberként jellemezve őt. A korábban a Freiburg, a Köln és az Augsburg sportigazgatójaként, valamint a Német Labdarúgóliga (DFL) vezérigazgatójaként is dolgozó Retting kinevezése azonban megosztotta a szövetség korábbi alkalmazottjait.

A DFL munkáját különböző pozíciókban több mint két évtizede segítő Karl-Heinz Rummenigge Oliver Mintzlaff-fal együtt hétvégén benyújtotta lemondását a DFB szakértői munkacsoportjából, melynek eredeti célja az volt, hogy segítse a válogatott felkészülését a 2024-es hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

A munkacsoport tagjai állítólag azon háborodtak fel, hogy Neuendorf egy az egyben kihagyta bizottságot Retting kinevezéséből, sőt, a korábban szintén a munkacsoporthoz tartozó Fredi Bobic elmondása szerint egyenesen önkényes döntést hozott az új sportigazgató személyéről. A Herthától tavasszal menesztett sportigazgató minderről egy előadáson beszélt az Express beszámolója szerint.

„Már eleve azt tapasztaltuk, munkacsoportunk nem vesz részt valóban fontos döntési folyamatokban, sőt, sokszor tájékoztatást sem kapunk a történésekről. Andreas Retting kinevezéséről is csupán a sajtón keresztül értesültünk, holott személye és pozíciója egyaránt rendkívül érzékeny téma, amit érdemes lett volna szélesebb körben megvitatni” – áll Rummeniggéék lemondásukról szóló közleményében.

A német szövetség története során először menesztett egy szövetségi kapitányt, amikor másfél hete felmentette a munkavégzés alól Hansi Flicket és stábját. Az 58 esztendős szakember helyére nagy valószínűség szerint Julian Nagelsmann, a Bayern München korábbi vezetőedzője ül le, aki minden idők második legfiatalabb német kapitánya lehet. 

Rovatok