Index Vakbarát Hírportál

Döcögősen indult, de csak győzelemmel rajtolt a Fradi a főtáblán

2023. szeptember 21., csütörtök 20:44

A Ferencváros győzelemmel kezdett az Európa-konferencialiga főtábláján, a szerb Csukaricski ellen Dejan Sztankovics legénysége hátrányból fordítva nyert Varga Barnabás büntetőjével, valamint Owusu és Alekszandar Pesics találatával 3–1-re.

A Ferencváros a feröeri KÍ Klaksvík elleni meglepő BL-búcsút követően a Shamrock Roverst, a Hamrun Spartanst és a Zalgiris kiejtésével feljutott az Európa-konferencialiga főtáblájára, így a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa/Európa-liga után ebben a sorozatban is az NB I rekordbajnoka lett a honi úttörő.

Az F jelű csoport előzetesen legkönnyebbnek ígérkező mérkőzése várt a zöld-fehérekre, hiszen messze a szerb csapatkeretértéke a legalacsonyabba négyesből, persze, a feröeri bajnoké sem volt túl magas, szóval indokolt volt az elővigyázatosság.

A Fradi-lesgólra szabályos szerb találat, majd lehengerlő hazai hajrá jött

A papírformának megfelelően a kezdeti percekben a Ferencváros játszott mezőnyfölényben, és ez hamar góllá is érett, más kérdés, hogy Mohammad Abu Fani szabadrúgását követően Varga Barnabás lesről fejelt a kapuba, így nem született meg a 15. gólja az idényben.

A szerb csapat ettől meg is nyugodott, Djordje Ivanovics került nagy helyzetbe az ötös bal sarkánál, de Dibusz Dénes leért a lövésre.

No, a 27. percben már a magyar válogatott kapusa sem tudott segíteni, Bojicsa Nikcsevics jobb oldali beadásai közül egy csak eljutott Ivanovicsig, aki 12 méterről a jobb alsóba lőtt (0–1).

Ez volt az első gól, amit Dejan Sztankovics érkezése óta kapott a Fradi – tegyük hozzá, ez a második meccse azMK-debütálás óta.

Gyorsan jöhetett volna a Fradi válasza, Botka Endrével szemben szabálytalankodtak a tizenhatos jobb csücskénél, a játékvezető büntetőt ítélt, majd visszanézés után elvette.

No, amíg itt a kontakt megítélése lehetett kérdéses (mert, hogy volt, az egyértelmű), nem sokkal később már az volt a kérdés, hogy a szerbek gólszerzője a 16-oson kívül szabálytalankodott-e az újabb visszanézett esetnél. A visszajátszások alapján igen, viszont ez a büntető érvényben maradt. Így vagy úgy, Varga Barnabás csak elvégezhetett egy tizenegyest, és a jobb felsőbe lőtt (1–1).

a PAKSRÓL érkező nb i-es gólkirálynak A 13. Fradi-meccsén ez volt a 15. találata, hat gólpassz mellett!

És ha egy üzlet beindul!

A hétperces hosszabbítás végén Varga játszott a balján lévő Owusuhoz, aki 13 méterről a bal felsőbe lőtt, így még a szünet előtt fordított a magyar bajnok (2–1).

Lassan csordogáló meccsbe a cserék hoztak lendületet és újabb gólt

A szerbek kettős cserével igyekeztek felrázni csapatukat a második félidőre, de rögvest két újabb büntetőterületen belüli eset következett, ezúttal újabb tizenegyes nélkül.

Nem sokkal később jött a változtatás a Fradinál is, Botka Endre helyére Sigér Dávid jött be, pontosabb Makreckis csúszott jobbhátvédbe ezzel a lépéssel. 

A játékrész derekán Abu Fani szabadrúgásáról kevéssel maradt le Kristoffer Zachariassen, majd Christian Ramírez pontrúgásból leadott bombája süvített el a jobb felső fölött, mielőtt a pillanatokkal korábban Varga helyére beálló Alekszandar Pesics fejesénél mutatott be bravúrt a szerbek kapusa. 

A szerb támadó nagyon lelkesen kezdett honfitársai ellen, amit egy szép szólóval is nyomatékosított, más kérdés, hogy Owusu jobb oldali beadását nem követte helyzet.

Jött viszont két újabb hazai csere, Lisztes Krisztián helyzetét ugyan még védte Szamurovics, a kipattanót viszont Pesics már a léc alá lőtte (3–1).

A hajrában így már nem volt kérdéses a három pont sorsa, a Fradi pedig a szurkolók örömére továbbra is nyomott, még ha újabb gólt már nem is szerzett.

Matics: Megérdemelten győzött a Fradi

A mérkőzést követően elsőként a szerb csapat tartott sajtótájékoztatót, a Csukaricski edzője, Igor Matics elismerően beszélt a magyar bajnokról.

„Gratulálok a Ferencvárosnak, megérdemelt győzelmet aratott – kezdte Matics. – Remekül indult a találkozó, bejött a meccstervünk, ebből jött a vezetésünk is, aztán sajnos hibáztunk, és a szünet előtt fordított az ellenfél. A folyatásban támadó cserékkel szerettem volna a csapatot felpörgetni, ez nem jött össze, még egyszer gratulálok a győzelemhez.”

A szerbek edzője újságírói kérdésre elmondta, szenzációs hangulat uralkodott a Ferencváros stadionjában, amiben öröm volt játszani, és reméli, hogy több hasonló légkörű meccshez lesz még szerencséje.

Ön szerint hogyan szerepel a Ferencváros az Európa-konferencialiga csoportkörében?

  • 7091
    A kvartett második helyezettjeként a playoffkörbe kerül.
  • 3153
    Lemarad a továbbjutásról, a harmadik helyen zár.
  • 2522
    Csoportelsőként zár, és rögvest a nyolcaddöntőbe jut!

A Ferencvárost első hazai meccsén irányító Dejan Sztankovicsot ugyancsak lenyűgözte a hangulat, ugyanakkor a nyomás szerepét is kiemelte, ami ezzel jár. Elmondása szerint csapata ezt jól reagálta le.

A VAR-döntésekkel kapcsolatban elmondta, már megszokta a rendszert, nem stresszel miatta, néha segíti a csapatot, néha nem, de 99 százalékban jó döntéseket hoz.

„Örülök a csapat hozzáállásának, ez az első lépés a jó eredmény eléréséhez. Bízom a csapatban, jól állt a meccshez, jól játszottunk” – tette hozzá.

Európa-konferencialiga, F csoport, 1. forduló

Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1 (2–1)

Budapest, Groupama Aréna, 17 859 néző. V.: Cuadra (spanyol)

FTC: Dibusz – Botka (Sigér, 53.), S. Mmaee, I. Cissé, C. Ramírez – Makreckis, Abu Fani (Romdan, 74.) – Owusu (Lisztes, 74.), Zachariassen, Marquinhos – Varga Barnabás (Pesics, 67.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics

Csukaricski: Szamurovics – Sztevanovics (Rogan, 88.), Szubotics, Vranjes – Tosics, Nikcsevics (Jankovics, a szünetben), Sissoko, Docics (N. Sztankovics, 64.), Kovacs (Miladinovics, a szünetben) – Adetunji (Cvetkovics, Ivanovics. Vezetőedző: Igor Matics

Gólszerző: Varga B. (44. – 11-esből), Owusu (45+7.), Pesics (79.), ill. Ivanovics (27.)

A csoport másik meccsén:

Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2 (Zeqiri 12., McKenzie 85., ill. L. Ranieri 7., 23.)

További eredmények:

A csoport
Slovan Bratislava (szlovák)–KÍ Klaksvík (feröeri) 2–1 (0–0)
szerdán játszották:
Lille OSC (francia)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 2–0 (1–0)

B csoport
Makkabi Tel–Aviv (izraeli)–Breidablik (izlandi) 3–2 (3–1)
Zorja Luhanszk (ukrán)–KAA Gent (belga) 1–1 (0–0)

C csoport
Viktoria Plzen (cseh)–FC Ballkani (koszovói) 1–0 (0–0)
Dinamo Zagreb (horvát)–Asztana FK (kazah) 5–1 (1–0)

D csoport
Club Brugge (belga)–Besiktas (török) 1–1 (0–0)
FC Lugano (svájci)–Bodö/Glimt (norvég) 0–0

E csoport
Legia Warszawa (lengyel)–Aston Villa (angol) 3–2 (2–2)
Zrinjski Mostar (bosnyák)–AZ Alkmaar (holland) 4–3 (0–3)

G csoport
Eintracht Frankfurt (német)–Aberdeen (skót) 2–1 (1–1)
HJK Helsinki (finn)–PAOK (görög) 2–3 (1–0)

H csoport
PFC Ludogorec (bolgár)–Spartak Trnava (szlovák) 4–0 (0–0)
Fenerbahce (török)–Nordsjaelland (dán) 3–1 (2–0)

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok