Index Vakbarát Hírportál

Őrületes városi derbi: fejes gólokkal mattolták a Real Madridot

2023. szeptember 24., vasárnap 23:01 | nyolc hónapja frissítve

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (LaLiga) hatodik fordulójában az Atlético Madrid hazai környezetben 3–1-re legyőzte a városi rivális Real Madridot. Carlo Ancelotti csapata ezzel elvesztette százszázalékos mérlegét a spanyol pontvadászatban.

Egyetlen hibátlan csapatként várhatta a madridi városi derbit a Real Madrid, mivel Carlo Ancelotti együttese mind az öt bajnoki mérkőzését megnyerte az idényben, legutóbb a Real Sociedad ellen fordított, és gyűjtötte be a három pontot. 

Az Atlético Madrid ennél azért jóval felemásabb teljesítményt mutatott az eddigiekben, Diego Simeone „fiai” például simán kikaptak 3–0-ra a Valencia otthonában, viszont a Rayo Vallecano ellen hét gólig meg sem álltak Antoine Griezmannék. Rendkívül szoros mérkőzésre volt kilátás a vasárnap esti madridi derbin, a csapatok pedig az alábbi felállásban kezdték a mérkőzést:

Egyébként ez a párosítás a spanyol bajnokság történetében legtöbbször megrendezett mérkőzés, 1906 óta már közel 300 alkalommal csaptak össze a felek.

Nos, de térjünk rá a mérkőzésre: természetesen telt ház, és kiváló hangulat fogadta a csapatokat. A találkozót az Atlético kezdte aktívabban, olyannyira, hogy az első percekben egy szögletig is eljutott, majd Samu Lino kapott labdát a bal szélen, vezette egy kicsit, és a tizenhatos előterébe ívelt. Ott Álvaro Morata érkezett tökéletes ütemben, és a 2009-es Puskás-Suzuki mKupa gólkirálya öt méterről fejelte a labdát védhetetlenül a kapu bal sarkába, 1–0

A korábbi Real-nevelésű támadó megadta az alaphangját a madridi derbinek. 

És ha egy üzlet beindul! Szűk negyed óra elteltével kis túlzással lemásolta vezető gólját a hazai csapat, ezúttal Saúl Niguez adta be lágyan a labdát Antoine Griezmann fejére, a francia támadó pedig mértani pontossággal fejelt a vendégek kapujának bal alsó sarkába, 2–0!

Kepa Arrizabalaga nagyon nyújtózkodott, de nem érhette el a labdát, alig telt el 20 perc a mérkőzésből, már két góllal vezetett Diego Simeone csapata. 

A Real Madrid első igazán veszélyes helyzete a 22. percben egy szögletet követően érkezett, akkor Luka Modric elé került a labda, de a horvát aranylabdás nem tudta eléggé leszorítani kapáslövését, így a labda – a hazai szurkolók legnagyobb örömére – a lelátón landolt. Alig telt el 10 perc, újra az Atlético kapujának előterében alakult ki veszély: egy Real-szöglet után Federico Valverde fejelt kapura, de balszerencséjére pont oda, ahol Oblak állt, így a szlovén hálóőr védett. 

Ezek után viszont újra az Atléticónak nyílt lehetősége a gólszerzésre, méghozzá nem is akármekkora. Az előbb még gólpasszt kiosztó Saúl Niguez került helyzetbe, és lőtt kapura Llorente átadása után az ötösön belülről, de Kepa hatalmas bravúrral hárított. És hogy milyen a futball? Ahelyett, hogy három gól lett volna a csapatok között, rögtön egy találatra csökkent a különbség, mivel 

a 35. percben Toni Kroos levette Valverde ívelését, a jobb lábára igazította a labdát, majd 16 méterről őrületes erővel, és egyben pontossággal a jobb alsó sarokba lőtt, 2–1! 

A félidő hátralévő részében még egyszer az Atlético kapujába került a labda, de Camavinga találata előtt Rüdiger lesen állt, és ugyan nem ért labdába a német védő, a játékvezető úgy ítélte meg, hogy Rüdiger mozgásával befolyásolta a helyzetet, így a gól érvénytelen volt. Ennek ismeretében pedig egy rendkívül eseménydús félidő után 2–1-es Atlético-vezetéssel vonultak pihenőre a csapatok. 

És láss csodát, a második játékrész pontosan ugyanúgy kezdődött, mint a mérkőzés eleje, tehát egy Morata fejes góllal. Rögtön az első percben Saúl adta középre a labdát, a spanyol támadó pedig megint senkitől sem zavartatva fejelhetett – elaludt a vendégek védelme – és juttatta a labdát a bal alsó sarokba, 3–1

A mérkőzés utolsó harmadának elején újra a Real Madrid volt veszélyesebb, előbb Rodrygo közeli lövését blokkolta Savics bravúrral, majd Tchouaméni lőtt 19 méterről kapura, és mindössze centimétereket tévedett. Ugyanúgy, mint néhány perccel később Rüdiger, aki szintén egy távoli lövéssel próbálkozott, de a német védő labdája elsuhant a célterület mellett. Nem tudott fogást találni a Real Madrid városi riválisa védelmén, míg Carlo Ancelotti cseréi sem hozták el a remélt változást. 

Így pedig újabb gól nem született a mérkőzésen, az Atlético Madrid három fejes góllal mattolta a Real Madrid védelmét, mely elegendőnek bizonyult a sikerhez. A habfehér együttes elvesztette százszázalékos mérlegét a bajnokságban, az új éllovas pedig a Barcelona. 

LALIGA, 6. FORDULÓ:

korábban: 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok