Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominikék az utolsó utáni pillanatban buktak el Londonban

2023. szeptember 30., szombat 20:33

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) hetedik fordulójában a magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool az utolsó pillanatban vesztette el 2–1 arányban a Tottenham elleni rangadót.

Egyértelműen a 7. forduló rangadója volt a Tottenham és a Liverpool összecsapása, az elmúlt hat játéknap során egyik csapat sem szenvedett vereséget, így kiváló mérkőzésre volt kilátás a Tottenham Hotspur Stadionban. Ami a liverpooliakat illeti, Szoboszlai Dominik a hétközi Ligakupa-mérkőzésen csereként állt be, majd bombagólt lőtt, csapata pedig 3–1-es győzelmet aratott a Leicester ellen, így jó hangulatban készülhetett Jürgen Klopp csapata a szombati találkozóra. 

Az első perctől kezdve rendkívül intenzív volt a játék, jöttek is egymás után a helyzetek. Előbb Alexis Mac Allister vette célba a kaput 16 méterről, de eltévesztette a célterületet, majd néhány perccel később a másik oldalon Richarlison beadásáról centiméterekkel késett le Szon Heung-min. A 13. percben viszont már a Tottenham kapusának, Vicariónak is dolga akadt, mivel előbb Cody Gakpo hat méterről érkező lövését hárította, majd a kipattanót Robertson tűzte kapura, de ezen próbálkozásnak is útját állta az olasz hálóőr. 

Tovább rohamozott a Liverpool, ezúttal Szoboszlai Dominik villant meg, és indította tökéletes ütemben Curtis Jonest, aki átvette a labdát, majd kapura is tűzte azt, sajnálatára viszont Sarr blokkolta próbálkozását. Ekkor még aligha gondolhatta Jones, hogy ez volt az utolsó érdemleges megmozdulása a mérkőzésen, mivel a 26. percben nagyon csúnyán, talppal találta el Bissouma sípcsontját, jutalma pedig azonnali piros lap volt. 

Emberhátrány ide vagy oda, támadásban maradt a vendégcsapat, olyannyira, hogy Luis Díaz kapott kiugratást a jobb szélen, majd kiszorított helyzetből lőtt gyönyörű gólt, pechére viszont leshelyzetből indult, így a találatot érvénytelenítette a videobíró. Néhány pillanattal később újra rezgett a háló, csak most a másik oldalon, 

Richarlison tökéletes ütemben passzolt a középen érkező Szon elé, aki beleérve a labdába megszerezte a hazaiak vezető gólját, 1–0!

A játékrész utolsó öt percében az előbb még előkészítő szerepkörében tündöklő Richarlison próbálkozott, előbb kicselezte Gomezt, majd célba is vette a kaput, de a középre érkező lövést Alisson hárította. Nem úgy, mint néhány pillanattal később kollégája, Vicario a másik oldalon, aki abszolút tehetetlen volt azok után, hogy Szoboszlai ívelte be a labdát, azt Van Dijk fejelte vissza, Gakpo pedig egy labdaátvételt követően bombázott a kapuba, 1–1

Az emberhátrány ellenére gólt szerzett, egyúttal kiegyenlítette az állást a Liverpool, így döntetlennel vonulhattak szünetre a felek. 

A második játékrész első perceiben Alisson parádéja következett, a Liverpool brazil válogatott kapusa két hatalmas bravúrt is bemutatott, előbb James Maddison lövését tolta vetődve szögletre, majd Szon kapáslövését tornázta ki a léc alól, megmentve ezzel csapatát a góltól.

Rákanyarodva az utolsó fél órára viszont már a brazil kapus is tehetetlen volt: Maddison megint szenzációs labdát adott Richarlisonnak, aki – hasonlóan az első gólhoz – tökéletesen tálalt Szon elé, és a dél-koreai játékos a hálóba rúgta a labdát. Igen ám, de Richarlison leshelyzetben kapta a labdát, így gyors videózás után érvénytelenítették ezt a gólt is. 

A folytatásban annak ellenére, hogy egyelőre nem került hátrányba a Liverpool, egyre rosszabb helyzetben találták magukat Szoboszlai Dominikék, mivel csapattársuk, Diogo Jota is a kiállítás sorsára jutott. Egy perccel az után, hogy Jota sárga lapot kapott, odacsúszott Udogie-nak, így rögtön megkapta második lapját is, ezzel együtt pedig villant a piros, kettős emberhátrányba került a Liverpool! Az utolsó 20 percet így kilenc játékossal volt kénytelen befejezni Jürgen Klopp csapata, de ennek ellenére közel sem játszott alárendelt szerepet. 

Ugyan a Tottenham birtokolta a labdát, és próbálta nyomás alá helyezni ellenfelét, nagy lehetőségig sokáig nem jutott el. A 85. percben Bissouma elé került a labda 17 méterre a kaputól, és lőtt is a mali válogatott középpályás, de próbálkozásába éppen csapattársa, Richarlison lába ért bele, így a labda bőven kapu fölé vágódott. Elképesztő védekezést mutatott be a Liverpool, és ami a legszembetűnőbb volt, hogy a Tottenham kettős emberelőnye ellenére nem alakított ki több ziccert. 

És amikor már úgy tűnt, hogy döntetlennel végződik a mérkőzés, a 96. percben még érkezett egy beadás Pedro porrótól, amibe Joel Matip ért bele rendkívül szerencsétlenül, a labda pedig a hálóban kötött ki, 2–1! 

Végül nem bírta ki a végéig a Liverpool, egyúttal elvesztette veretlenségét az idei szezonban, a Tottenham pedig megszerezte ötödik győzelmét a bajnokságban két döntetlen mellett. 

A győztes gól: 

Premier League, 7. forduló: 

vasárnap:

hétfő:

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok