Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra hozták a hangfelvételt a Liverpoolt sújtó súlyos videobírói hibáról

2023. október 4., szerda 12:11

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) mellett tevékenykedő játékvezetői szervezet nyilvánosságra hozta a múlt hétvégi, Tottenham–Liverpool-mérkőzésen történt, játékvezetők közötti kommunikációról szóló hangfelvételt, melyből kiderül, mi vezetett pontosan a szinte soha nem látott, súlyos bírói tévedéshez.

Amint beszámoltunk róla, „jelentős emberi tévedés” sújtotta a Premier League 7. fordulójában a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpoolt, amikor a Tottenham otthonában lejátszott rangadó első félidejében nem adták meg Luis Díaz találatát.

A PL mellett tevékenykedő játékvezetői szervezet, a PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) még szombat este közleményben kért elnézést a meccs alakulását befolyásoló tévedésért, majd kiderült, egy félreértés vezetett a szinte soha nem látott bírói tévedéshez. 

Most a PGMOL megosztotta a játékvezetők közötti kommunikációról szóló hangfelvételt, amely új részleteket árult el a súlyos tévedésbe torkollott folyamatról. 

Mint ismert, a játékvezető lest jelzett Luis Díaz potenciálisan vezetést érő góljánál, amit a videobírói szobában megvizsgáltak, majd közölték Simon Hooper játékvezetővel, hogy jó döntést hozott, folytatódhat a játék. Igen ám, de a játékvezetői szobában azt hitték, hogy Hooper gólt jelzett, ezért erősítették meg másodperceken belül döntésében. 

Amint kiderült, hogy les miatt nem adták meg a pályán a gólt, a videobíró Darren Englandet és asszisztensét, Dan Cookot figyelmeztette a visszajátszás kezelője hibájukra, de többször is kijelentették – néhány káromkodás közepette –, hogy már nem tudnak beavatkozni, mivel a játék újraindult. 

Nem tehetek semmit. Nem tehetek semmit

– ismételte feszült hangon England, miközben a visszajátszás kezelője arra kérte, hogy kérje a játékvezetőtől a játék leállítását. A teljes párbeszédet alább hallgathatja meg feliratozva.

Mint ismert, a mérkőzést végül kilenc játékossal befejező Liverpool az utolsó pillanatban szenvedett vereséget a Tottenham Hotspur Stadionban. 

Rovatok