Index Vakbarát Hírportál

Újabb bravúros győzelem Szerbia ellen, karnyújtásnyira az Eb-részvételtől a válogatott

2023. október 14., szombat 22:42

A magyar labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Szerbiát, ezzel Marco Rossi csapata a keddi, Litvánia elleni selejtezőn bebiztosíthatja Európa-bajnoki részvételét. A Puskás Arénából jelentjük.

Minden túlzás nélkül az év legfontosabb mérkőzése várt a magyar labdarúgó-válogatottra szombat este, mivel egy esetleges, Szerbia elleni győzelemmel karnyújtásnyira került volna az Európa-bajnoki részvétel. Igaz, akkor se történik tragédia, ha pont vagy pontok nélkül marad a válogatott, és „az év mérkőzése” jelző a Montenegró elleni, novemberi mérkőzésre kerül át, de annyi biztos, hogy rendkívül fontos találkozó várt hazánk legjobbjaira a csoport papíron legerősebb ellenfele, tehát Szerbia ellen. 

Mint ismert, szeptemberben a belgrádi találkozón 2–1-re a magyar válogatott nyert, de Marco Rossi figyelmeztetett a találkozó előtt: az önbizalom a helyén van az öltözőben, de elbízni magukat semmiképpen sem szabad. Főleg annak ismeretében, hogy a csapat hátsó harmada, tehát a védelem több sebből vérzik, Willi Orbán sérülésén túl Szalai Attila egyáltalán nem játszik klubcsapatában, így leginkább ezen szekció miatt fájhatott az olasz szakember feje. 

Ami pedig a szerb válogatottat illeti, Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány sem számíthat több sérült játékosára, például a Juventus támadójára, Dusan Vlahovicsra vagy a német élvonalbeli Werder Bremen védőjére, Milos Veljkovicsra. Ennek ellenére az 58 éves szakember egyértelműen a három pont megszerzéséért jött, egyúttal visszavágna a rendkívül fájó belgrádi vereségért. 

De térjünk rá a mérkőzésre! A belépők már hetekkel ezelőtt elfogytak, természetesen kiváló hangulat és csordultig telt lelátók előtt léptek pályára a csapatok. Sőt, rendkívül látványos, háromszintes koreográfiával fogadták a feleket, így a hangulatra ezúttal sem lehetett panasz, kitett magáért a magyar szurkolótábor.  

Ami a kezdőcsapatokat illeti, Marco Rossi szövetségi kapitány egyetlen helyen változtatott a belgrádi – győztes – csapaton, a sérült Willi Orbán helyét Fiola Attila foglalta el. Győztes csapaton ne változtass – tartja a mondás. Dragan Sztojkovics több poszton variált olasz kollégájához képest csapatán, kihagyta például a kezdő tizenegyből az egyik legnagyobb sztárt, Dusan Tadicsot.

Az összeállítások alább festettek: 

A találkozó a francia Letexier sípszavára kezdődött. Ami az első pillanatoktól látszott, hogy rendkívül óvatosan kezdett a magyar válogatott, nem rontott rá ellenfelére. Lang Ádám vette át Willi Orbán pozícióját, jobb oldalán Fiola futballozott, a balon pedig Szalai, míg a két szélső, enyhén előrébb helyezkedő védő ugyanúgy Kerkez és Nego volt.

Első alkalommal a harmadik percben kaphatta fel fejét a publikum, mivel Fiola közel 40 méteres indítása éppen Kerkez elé esett, aki vitte egy darabig, majd Szalainak passzolt, aki középre adta a labdát, de arra senki nem ért oda, még a másik szélen, Negónak is hosszú volt. Az első kaput eltaláló lövést a vendégek jegyezték, név szerint Gudelj lőtte rá a tizenhatoson kívülről, de próbálkozása ugyan kaput talált, Dibusz különösebb gond nélkül hárított. 

Néhány perccel később Gacsinovics hozta a frászt a magyar szurkolókra, mivel a bal szélen kapott tökéletes ütemű kiugratást, meghúzta a tizenhatos vonalán, majd befelé tört. Ahelyett viszont, hogy lőtt volna, a beadás mellett döntött, így a labda végül érintetlenül elhagyta a játékteret. Szinte azonnal érkezett a magyar válasz, Szoboszlai először villant meg a mérkőzésen, a tizenhatos előterében kapta a labdát, meg is csinált néhány cselt, de három szerb védővel találta magát szemben. Így inkább Nego elé készítette le a játékszert, aki kapásból lőtt, de próbálkozását blokkolták, lábában maradt a magyar vezetés. Nem úgy, mint Varga Barnabáséban! 

A 21. percben Sallai pörgette ki a jobb szélre a labdát tökéletes ütemben Nego elé, a szélső védő cipelte egy ideig, majd kiválóan passzolt a középen érkező Varga Barnabás elé, aki könnyedén rúgta a hálóba a labdát, 1–0! 

A Puskás Aréna pedig felrobbant. 

A megszerzett vezetés ellenére a magyar védelemnek továbbra is voltak bizonytalan pillanatai, egy saját térfélen eladott labda után Mitrovics iramodott meg, már Dibuszon is túlhámozta magát, viszont annyira kisodródott, hogy az üresen tátongó kaput már nem tudta célba venni, beadását pedig kifejelték a védők – ezt megúszta a magyar válogatott.

Azt viszont már nem, amikor a 33. percben Gudelj szögletét Pavlovics csúsztatta meg, és a labda a magyar kapuban kötött ki, Dibusz tehetetlen volt, 1–1. De nem maradt sokáig döntetlen az eredmény, a középkezdésből rögtön támadást indított a magyar válogatott, 

Nego tette Sallai elé a labdát, aki kissé nehézkesen, de átvette azt, majd 19-ről bal lábbal lőtt, és bombázott a kapu jobb oldalába, 2–1!

Úgy tűnik, a Freiburg támadója kizárólag bombagólokat tud lőni a Puskás Arénában, még júniusban Litvánia ellen is szépségdíjas találatot szerzett, íme az újabb. A folytatásban az ismét hátrányba kerülő szerb válogatott vette át az irányítást, többször veszélyes támadást vezetett, Mitrovics újra eltalálta fejjel a kaput, de az egyenlítés nem jött össze, így 2–1-es magyar vezetéssel vonultak pihenőjükre a felek. 

A fordulás után Dragan Sztojkovics belenyúlt a mérkőzésbe, pályára lépett két támadó szellemű játékos, Tadics és Kosztics, ami rögtön elhozta a változást. A szerb válogatott nekiugrott a magyar csapatnak, túlnyomó arányban birtokolta a labdát, miközben egymás után végezhette el a sarokrúgásokat. Az egyik szöglet után röviden szabadított fel a védelem, az ötös előterében Milinkovics-Szavics bólintotta vissza a labdát, melyre Mitrovics csapott le, és kotorta azt a kapuba. Igen ám, de lesen helyezkedett a szerbek támadója, így a gól érvénytelen! 

Ugyanúgy, mint a néhány perccel később Mitrovics gólja, aki őrületes erővel vágta védhetetlenül a kapuba a labdát Tadics passzát követően, de a szerbek 10-ese azon pillanatban, mikor kapta a labdát, lesen helyezkedett, mindössze egy-két centivel Szalaihoz képest, így újra lengette zászlaját a partjelző, ezt is megúszta a magyar válogatott!

Az viszont nyomasztó tény volt, hogy a második játékrész első 10 percében 68 százalékban birtokolták a labdát a vendégek, a magyar csapat pedig jóformán még a felezővonalat sem lépte át. 

Egyenlítő gól viszont nem született, így egyre nagyobb szerb fölény ide vagy oda, maradt a 2–1. 

Az első említésre méltó magyar momentumot a 64. percben Varga Barnabás fejesénél jegyezhettük fel, de ezúttal a Szoboszlaitól, 40 méterről érkező indítást nem tudta veszélyesen kapura fejelni. Az ezt követő percekben azonban megint rendkívül meleg pillanatokat élt át a magyar védelem – és egyben a Puskás Aréna –, mivel újra futószalagon jöttek a szerb helyzetek, az egyik sarokrúgás után pedig nem tudott felszabadítani a védelem, a lecsorgót először Tadics rúgta kapufára, majd a kipattanót szinte centire pontosan a kapufa ugyanazon részére rúgta Pavlovics. Elképesztő, mekkora helyzet maradt kihasználatlanul a vendégeknél. 

A szerb szorításból ezek után szerencsére egyre jobban tudott szabadulni a magyar csapat, Marco Rossi pedig cserékkel próbált belenyúlni a játékba, így lépett pályára többek között Kalmár Zsolt és Bolla Bendegúz. Utóbbi, amint pályára lépett, rögtön eldönthette volna a három pont sorsát, mivel Sallai tökéletes ütemű passzából kapura törhetett, de szemben a szerb hálóőrrel mintha egy kicsit megijedt volna, és a kapu mellé passzolt. Hatalmas lehetőség maradt ki.

Rákanyarodva az utolsó öt percre, újra a szerbek veszélyeztettek, egy hosszú indítást követően Ratkov fejelte le a labdát a leshatáron mozgó Tadicsnak, majd kapta is vissza tőle, utóbb 18 méterről lőtt, nem sokkal a léc fölé! Hősiesen védekezve tartotta vezetését a magyar válogatott. Az utolsó percekben rendkívül fizikálissá vált a mérkőzés, amire a hatperces hosszabbítás sem volt pozitív hatással. A ráadás harmadik percében Tadics rendkívül veszélyesen középre érkező labdáját Dibusz öklözte ki három szerb védő között, parádézott az egész mérkőzésen a Ferencváros kapusa. 

A Puskás Aréna egy emberként állt talpon az utolsó percekben, a szurkolásnak meg is lett az eredménye: 

a magyar válogatott – a belgrádi mérkőzéshez hasonlóan – újra 2–1-re győzte le a csoportrivális Szerbiát. 

Ezzel Marco Rossi csapata karnyújtásnyira került a biztos Eb-részvételtől: amennyiben kedden Litvániában begyűjti a három pontot, úgy minden további eredménytől függetlenül kvalifikál a jövő nyári, németországi kontinenstornára. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a lefújás után Kalmár összeszólalkozott a vendégek kapusával, a játékvezető pedig piros lapot mutatott fel neki, így a Fehérvár játékosa biztosan nem játszik Litvánia ellen.

A csoport másik mérkőzésén a litván válogatott bravúrgyőzelmet aratott Bulgária vendégeként, így a magyar csapat keddi ellenfele jó formában várhatja az októberi mérkőzések második felvonását. 

LABDARÚGÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG 2024, SELEJTEZŐ
Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia 0–2 (0–1)
MAGYARORSZÁG–Szerbia 2–1 (2–1) 
Gólszerzők: Varga B. (21.), Sallai (34.), ill. Pavlovics (33.)

Október 17., kedd
Litvánia–MAGYARORSZÁG 20:45
Szerbia–Montenegró 20:45

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 5 4 1 9–2 7 13
2. Szerbia 6 3 1 2 10–6 4 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Litvánia 6 1 2 3 6–10 –4 5
5. Bulgária 6 2 4 3–10 –7 2

A további menetrend:

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–MAGYARORSZÁG

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
MAGYARORSZÁG–Montenegró

A magyar válogatott eddigi eredményei:
Március 27.:
Magyarország–Bulgária 3–0

Június 17.:
Montenegró–Magyarország 0–0

Június 20.:
Magyarország–Litvánia 2–0

Szeptember 7.:
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok