Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: A holnapi lehet életem egyik legkülönlegesebb napja

2023. október 16., hétfő 19:30

Megtartotta a Litvánia elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóját Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Kaunasban. Az olasz szakember mellett Szalai Attila, a válogatott védője osztotta meg várakozásait a különleges jelentőségű Európa-bajnoki selejtező előtt. Kaunasból jelentjük.

Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott szombat este szenzációs hangulatban, mintegy 60 ezer néző előtt legyőzte Szerbia legjobbjait az Európa-bajnoki selejtezőn, aminek köszönhetően karnyújtásnyira – Lang Ádám szavaival élve ujjnyújtásnyira – került a biztos Eb-részvételtől. Marco Rossi csapatának három mérkőzés maradt hátra a selejtezősorozatból, de amennyiben kedd este legyőzi Litvániát, úgy a többi eredménytől függetlenül kvalifikál a kontinenstornára, mi több, megnyeri csoportját. 

A válogatott még hétfő délelőtt Telkiben tréningezett egyet, és mint Marco Rossi jelezte, a csapat rendkívül sok energiát fordított a regenerálódásra a szerbek elleni mérkőzést követően, majd repülőre ült, és Litvánia felé vette az irányt. Mi is így tettünk, igaz, egy kis kitérővel, mivel sem a litván főváros – tehát Vilnius –, sem a mérkőzés helyszíne, Kaunas felé nincs közvetlen budapesti járat, így Varsón keresztül, átszállva érkeztünk meg hétfő délután a balti országba. 

Egyébként Litvánia vasúti közlekedése rendkívül fejlett, többnyire kétemeletes, modern vonatok járják az országot, így nem volt nehéz Vilniusból Kaunas felé tartó vonatot találni, a menetidő nagyjából másfél óra volt.

No, de térjünk rá a lényeges dolgokra, tehát a hétfő esti, mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóra.

A litván válogatott képviseletében Edgaras Jankauskas szövetségi kapitány egy korábbi időpontban állt a sajtó rendelkezésre, amelyen elmondta: rendkívüli öröm volt számára, hogy szombaton két év után tétmérkőzést nyert a csapat – idegenben győzte le Bulgáriát –, de az ünneplésre sok idejük nem volt, mivel szeretnék átmenteni jó formájukat a hazai közönség előtt játszandó, Magyarország elleni találkozóra. 

A 48 éves, korábban kiváló labdarúgó elmondta: tisztában vannak vele, hogy a magyar válogatott kvalitásai terén sokkal előrébb jár – tehát jobb csapat –, ennek ellenére bízik a saját közönségük előtti tisztes helytállásban, és ameddig matematikailag esélye van válogatottjának az Európa-bajnoki részvételre, addig álmodna a csodáról.

A magyar válogatott már a 2021-es Eb-n bebizonyította, hogy akár a legjobb csapatok ellen is van esélye, azóta például Angliát legyőzte kétszer is. A keretet minőségi játékosok alkotják, éppen ezért nehéz lesz megóvni a kapunkat. Nem véletlen, hogy a montenegrói meccset leszámítva mindig legalább két gólt szerzett

– mondta Edgaras Jankauskas, aki hozzátette: az is rendkívül figyelemreméltó a rivális teljesítményében, hogy mindössze két gólt kapott a selejtezősorozatban.

Az már korábban kiderült, hogy a G jelű csoportból Bulgária szombaton „elszállt”, a többi csapatnak azonban még van esélye kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. 

Szalai Attila: Még nem értük el a célunkat

Az első kérdést a szövetségi kapitány mellett helyet foglaló Szalai Attila kapta, aki kifejtette: mindenki a csapaton belül átérezte, hogy mekkora jelentőségű volt a szerbek ellen aratott győzelem, ennek ellenére nem volt nagy ünneplés, mivel még nincs elvégezve a munka teljes egészében.

Még nem értük el célunkat, Litvániában győzelmet akarunk aratni, és akkor mondhatjuk, hogy elértünk mindent, amit szerettünk volna, addig viszont a koncentráció áll a főszerepben. Elsősorban a regeneráción volt a hangsúly az elmúlt napokban, és úgy érzem, teljesen felkészültünk mind fizikailag, mind mentálisan a holnapi mérkőzésre

– tekintett előre Szalai. A német élvonalbeli Hoffenheim védője arra is kitért, hogy klubcsapatában nem jut játéklehetőséghez, így külön motivációként tekint a válogatottbeli szereplésre. Hozzátette, mindig hatalmas megtiszteltetés a magyar válogatott mezét magára húzni, ezúttal sem lesz másképpen, és már alig várja, hogy pályára léphessen.

Az első, litvánok elleni mérkőzés eredményét ki kell zárni, mivel a futball a jelenről szól, nincs jelentősége annak, hogy korábban 2–0-ra legyőztük őket a Puskás Arénában. Természetesen elemeztük a litvánok játékát is, mely területeken a legerősebbek, és levontuk a megfelelő következtetéseket

– zárta mondandóját Szalai Attila, aki ezenfelül elmondta: a kaunasi, rendkívül hideg időjárás és ezen adta körülményektől azt várja, hogy még jobban futballozzon, mivel egyébként is szeret hideg időben futballozni.

Mérföldkő lehet a keddi meccs

Marco Rossi rögtön az elején leszögezte, hogy minden játékosa teljesen egészséges a keretből, a legnagyobb hangsúly a regeneráción volt az elmúlt napokban, amit úgy gondol, hogy tökéletesen elvégzett a csapat.

Az összes játékosom akár egy lábbal is játszana kedden

– utalt ezzel arra az olasz szakember, hogy győzelem esetén a magyar válogatott bebiztosítja két körrel a selejtezősorozat vége előtt a biztos Európa-bajnoki részvételt.

Rossi kifejtette: egyedülálló mérföldkő lenne a kontinenstornán való részvétel kiharcolása a litvánok ellen, egyenes ágon, két körrel a vége előtt, méghozzá csoportelsőként. Ezért fognak harcolni, hogy ez valósággá váljon.

Ennek ellenére óvatosan fogalmazott a győzelemmel kapcsolatban a szövetségi kapitány. Mint elmondta, maximális tisztelettel érkeztek Kaunasba, és ugyanezt tanúsítják a litván válogatott felé, tudják, hogy egyáltalán nem vár rájuk könnyű mérkőzés.

Budapesten nagyon nehezen szereztük meg ellenük a második gólt, mindvégig közel voltak ahhoz, hogy megnehezítsék a dolgunkat, így egyáltalán nem vehetjük biztosra, hogy holnap győzünk. Fiatal edzője van a litván válogatottnak, sokkal agresszívabban, magabiztosabban futballoznak az elmúlt időben, és győztek ugye Bulgáriában, bennük is ég a bizonyítási vágy, főleg hazai közönség előtt

– elemezte a holnapi ellenfél aktuális formáját Marco Rossi. Az olasz szakember arról is beszélt, hogy természetesen elgondolkodott azon, milyen érzés lenne holnap kijutni az Európa-bajnokságra, de konkrét választ még magában sem tudott megfogalmazni.

„Minden mérkőzés ugyanolyan fontos számunkra, de talán a litvánok elleni mégis kicsit más lesz. Nehéz most megmondanom, hogy mit fogok érezni, ha holnap győzünk, de mivel ismerem magam, és tudom, hogy az évek alatt érzelmesebb lettem, szerintem egy rendkívül érzelmes pillanat lenne számomra a holnapi siker” – mondta Rossi, majd hozzátette:

A holnapi lehet életem egyik legkülönlegesebb napja.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya felelevenítette, hogy 2020-ban, amikor kiharcolta Európa-bajnoki részvételét a magyar csapat, akkor koronavírus-betegsége miatt nem állhatott a pálya szélén, így ez lehet az első kijutás, amit személyesen élhet meg.

Emlékszem, még 2016-ban, amikor a magyar válogatott kijutott a franciaországi kontinenstornára, még a Budapest Honvéd edzője voltam. Már akkor lenyűgözött a magyar szurkolók szenvedélye, szinte minden autóból, taxiból magyar zászlók lógtak ki, bízom egy hasonló forgatókönyvben annak esetére, ha holnap kiharcoljuk az Eb-részvételt

– tekintett előre a magyar kapitány.

A Litvánia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt kedd este, magyar idő szerint 20 óra 45 perckor rendezik a kaunasi Darius ir Girénas Stadionban. A helyszínről az Index percről percre frissülő közvetítéssel, összefoglalóval, majd a főszereplők értékeléseivel jelentkezik.  

(Borítókép: Szalai Attila, a magyar labdarúgó-válogatott játékosa (b) és Marco Rossi szövetségi kapitány sajtótájékoztatót tart a kaunasi Darius ir Girénas Stadionban 2023. október 16-án. A magyar csapat Litvánia ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőt október 17-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok