Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai nagy sorozata a liverpooli derbin folytatódott, csapata magabiztosan nyert

2023. október 21., szombat 15:30

A magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool FC 2–0-ra legyőzte a városi rivális Evertont a labdarúgó Premier League 2023–2024-es idényének 9. fordulójában. A Jürgen Klopp vezette alakulat ezzel – vélhetően csak néhány órára, de – a tabella élére állt. A vörösök több mint egy órán át emberelőnyben futballozhattak.

Tizenhét meccs és mindössze egy vereség. Ez volt szombat délutánig Jürgen Klopp mérlege a Liverpool FC menedzsereként az Everton elleni derbiken. A Premier League negyedik helyén álló vörösök a tizenhatodik pozícióban tanyázó városi riválist fogadták az Anfield Roadon, a házigazda kezdőcsapatában pedig természetesen ezúttal is ott volt Szoboszlai Dominik. A magyar válogatott csapatkapitánya a 2023–2024-es idényben így már kilencből kilenc bajnokin volt ott az első perctől kezdve a Liverpoolban. 

A meccs első helyzete a vendégek támadója, Dominic Calvert-Lewin előtt adódott, ezt követően azonban a papírformának megfelelően átvette az irányítást a Liverpool. A házigazda csakhamar megszerezhette volna a vezetést Luis Díaz révén, ám az 56-szoros válogatott Jordan Pickford bravúrral védeni tudott. 

A vörösök védelmének bal oldaláról hiányzott a skót válogatott Andy Robertson, akire vállműtét és három hónapos kihagyás vár, miután megsérült a Spanyolország elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen. Ott volt viszont az a Trent Alexander-Arnold, aki az angol sajtó szerint centiknek köszönhette, hogy egyáltalán él, miután pénteken közúti baleset érte a Babet nevű vihar által kicsavart, útra dőlő, nagyfeszültségű kábelt tartó oszlop miatt. 

Az első félidő derekán épp Alexander-Arnold közeli szabadrúgása okozott némi izgalmat az Everton védőinek, majd nem sokkal később Mohamed Szalah villant, és tekert a tizenhatos jobb csücskétől centikkel a hosszú felső sarok fölé. 

A mezőny legrutinosabb tagja, az Everton védelmének jobb szélén futballozó Ashley Young a 37. percben csak szabálytalanul tudta megállítani a büntetőterület bal oldalánál felgyorsító Díazt, és mivel ekkor már volt egy sárga lapja, a játékvezető teljes joggal kiállította őt. Beszédes, a 38 esztendős exmanchesteri bosszankodott, de nem reklamált a döntéssel szemben... A Pool ebben az idényben már háromszor is emberhátrányba került, ám most először fordult elő a csapattal, hogy emberelőnyben futballozhatott. Mindez azonban góllal nem párosult a szünetig hátramaradt időben. 

A második félidőre Sean Dyche átszervezte csapatát, tíz emberrel egyértelműen jó eredmény lett volna az Everton számára a döntetlen is az Anfielden, ennek megfelelően egy rendkívül defenzív 5–3–1-es felállásra állt át az alakulat, két frissen beküldött bekkel. 

A Liverpool nyomása egyre fokozódott a vendégkapun, Alexander-Arnold, majd Szalah veszélyeztetett ismét. Nem sokkal később az egyik csereember, Michael Keane kezezése miatt reklamálhattak tizenegyest a hazaiak, ám a 2023–2024-es idényre bevezetett új szabályértelmezés jegyében, mivel megpattanó labdáról volt szó, nem értek büntetőt a történtek. 

Eltelt egy óra, és gólt még mindig nem láthatott a publikum. Ezúttal Klopp döntött úgy, átszervezi csapata játékát, az eltiltását töltő Curtis Jonest halovány játékkal helyettesítő Ryan Gravenberch helyére érkezett Harvey Elliott, nem úgy az uruguayi csatár, Darwin Núnez, aki a bal oldali bekk, Konsztantinosz Cimikasz helyett jött be a pályára. 

Bő tíz perccel később ismét Keane kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, ezúttal pedig a VAR-monitorhoz szólították Craig Pawsont, aki felülbírálva az akció közben hozott ítéletét, tizenegyest ítélt a Liverpoolnak. A 75. percben Szalah volt az, aki kegyetlen erővel a kapu bal oldalába vágta a labdát, így értékesítve a kiszenvedett büntetőt (1–0). 

A hajrá kezdetén Szoboszlai szöglete után Diogo Jota veszélyeztetett, de a labda elkerülte Pickford kapuját. Jotának a kilencperces ráadás elején volt még egy esélye a 2–0-hoz, ám két szép csel után az oldalhálóba lőtt. Az Everton azonban így sem úszta meg újabb kapott gól nélkül, a 98. percben ugyanis egy Núnez-elfutást követően Szalah beállította a kétgólos hazai sikert jelentő végeredményt. 

Szoboszlai Dominik a kilencedik bajnokiját is végigjátszotta a Liverpoolban, s mivel Robertson ezúttal hiányzott, így immáron a magyar középpályás az egyetlen, aki mezőnyjátékosként elmondhatja magáról a csapatban, hogy minden lehetséges játékpercet a pályán töltött a 2023–2024-es szezon eddigi részében. 

A Liverpool a sikerével a tabella élére ugrott, ám ez aligha bizonyul majd többnek pünkösdi királyságnál, a pontazonossággal közvetlenül Kloppék mögött álló Tottenham és Arsenal, valamint a kétpontos lemaradásban lévő Manchester City meccse ugyanis még odébb van a fordulóban... 

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
9. FORDULÓ
Liverpool FC–Everton FC 2–0 (Szalah 75., 98. – az elsőt 11-esből)

Rovatok