Index Vakbarát Hírportál

A Szoboszlai-őrület szintet lépett, a Liverpool magabiztosan nyerte a magyaros rangadót

2023. november 12., vasárnap 17:03

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 12. fordulójában a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató Liverpool magabiztosan, 3–0-ra legyőzte a Brentfordot, ezzel javítva múlt heti botlását. A magyar válogatott csapatkapitánya a mérkőzés lényegi részét végigjátszotta, de fő szerepet nem vállalt a gólokban. Helyszíni riport Liverpoolból.

Nyugodtan kijelenthetjük, a Szoboszlai-őrület szintet lépett három hónap alatt – az Anfield Road környéke azonban nem sokat változott augusztushoz képest. Megszokhatatlannak tűnik a látvány, miként a 17A jelzésű double decker első sorában ülve a szélvédőn túl előbukkan a stadion tetőszerkezetének első szeglete. A szemerkélő eső ellenére is inkább leszállok egy megállóval előrébb, a Blessington Roadnál, hogy innentől gyaloglábon kövessem végig, ahogy apránként kirajzolódik az aréna többi részlete is. Az élményt csak fokozzák a környező tűzfalak óriási falfestményei, rajtuk az elmúlt évtizedek legnagyobb liverpooli klubhőseivel és a csapat történetének egy-egy nagy momentumával.

A magyar válogatott csapatkapitányának egyelőre csak az Anfield oldalára felhelyezett óriásmolinókon van több száz méterről is jól kivehető arcmása a környéken, noha már augusztusban arról mesélt néhány helybéli drukker, rövidesen ő is felkerülhet az egyik tűzfalra. A 23 éves labdarúgó azóta nyújtott teljesítményével alighanem csak ráerősített ezen gondolatokra.

Szoboszlai Dominikék úgy vághattak neki a Brentford elleni, a Premier League 12. fordulójában lejátszott bajnokinak, hogy egy győzelemmel megelőzhetik a szombaton betliző Tottenhamet, és kettő vagy több gólos siker esetén az Arsenalt is. Vagyis a második helyre kapaszkodhatnak. Más kérdés, hogy a vendégegyüttest a továbbra is eltiltását töltő Ivan Toney hiányában sem kellett különösebben félteni. Az erre a szezonra valódi vezérré vált Bryan Mbeumo főszereplésével és Mathias Jensen utóbbi hetekben látott villanásaival legalább olyan veszélyes ellenfélnek ígérkezett, mintha az egyszeres angol válogatott is ott lehetett volna a keretben.

A londoni együttes szezonok óta a Premier League egyik legkülönlegesebb klubja. A liga legkisebb költségvetésű csapatai közé tartozik, mégis rendre megfricskázza a legnagyobbakat is, mióta visszatért az angol élvonalba. S bár erről leginkább a Chelsea tudna mesélni – mely eddigi mindhárom hazai PL-meccsét elbukta a „Méhekkel” szemben –, bizony a Liverpool orra alá is törtek már borsot. A legutóbbi szezonban például a két csapat első randevúját, igaz, a mostani meccsel ellentétben hazai pályán, 3–1-re megnyerték Thomas Frank tanítványai. Most pedig az Anfield Roadon készült hasonló bravúrra a fordulót megelőzően a felsőházhoz tartozó piros-fehér alakulat.

A dán mester 2018 ősze óta jelenti az állandóságot a Brentfordnál, annál a klubnál, amely a lassan kultfilmmé váló sportdráma, a Brad Pitt fémjelezte Moneyball legkézenfekvőbb megtestesítője Britanniában. Az analitikus megközelítés valódi klubmodellé vált a törzsszurkolóból lett klubtulaj, Matthew Benham érájában. Az egyesület rendhagyó kiválasztási módjának is köszönhetően rendre olcsón vesz, majd néhány idényt követően jelentős profittal ad el játékosokat, miközben olyan, mára már a Premier League sztárjainak számító futballisták fordultak meg a kötelékében, mint Szaid Benrahma (23 millió fontos nyereség) vagy Ollie Watkins (24 milliós nyereség). S jó eséllyel hamarosan itt említhetjük majd David Rayát is, aki nyáron – egyelőre még „csak” – kölcsönbe került az Arsenalhoz.

A befektetett munka gyümölcse nem csupán a fényes profit, valamint a 2021–2022-es évadban látott magabiztos bennmaradás, majd az egy évvel későbbi 9. hely, hanem az ezen a szinten kicsinek számító átlagos transzferdíjakból felépített, mára már több mint 380 millió fontra taksált keret is, ami a liga 11. legértékesebbje.

Ráadásul ebben a munkában 2022 nyara óta egy magyar szakembernek is fontos szerepe van, ő pedig nem más, mint Balogh Tamás. A Fehérvár FC korábbi vezető játékosmegfigyelője a Brentfordnál a kelet- és közép-európai tehetségek feltérképezéséért felel. Vagyis a két csapat csörtéje számunkra kvázi magyar rangadó: az egyik oldalon Szoboszlaival a pályán, a másikon Balogh megfigyelői munkájával a háttérben.

A találkozót felvezető sajtótájékoztatón Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere is alig győzte dicsérő jelzőkkel, amikor Frank és a Brentford munkája szóba került. A tréner kifejezetten kemény mérkőzést jósolt maguknak, amelyen a szervezettség és a fegyelem lehet a kulcs, elvégre az ellenfél legnagyobb erényei is ezek, a villámgyors átmenetek és jó kontrák mellett. Ilyen szempontból pedig a Poolnak valóban vigyáznia kellett, mert egy esetlegesen túl magasra meghúzott védelmi vonalra éppen úgy ráfizethetett, mint tette csütörtök este a Toulouse otthonában kialakult adok-kapokban.

A vasárnap délutáni találkozóra is szép számmal érkeztek magyar szurkolók, Liverpool utcáin több honfitársunkkal is összefutottunk, akik természetesen Szoboszlai Dominik arcképével díszített sálakban indultak az Anfield irányába. 

A Liverpool kezdőcsapatában természetesen ott volt a magyar középpályás, Klopp pedig a lehető legerősebb tizenegyét küldte pályára az eltiltását töltő Alexis Mac Allister és a combsérülés miatt maródi Ryan Gravenberch hiányát figyelembe véve. És ha már Szoboszlai, a magyar válogatott csapatkapitánya rögtön főszereplője volt az első hazai lehetőségnek, mivel Gakpo elé gurított labdájából a holland támadó 20 méterről lőtt, próbálkozását viszont Flekken könnyedén védte. A Brentfordból sérülés miatt hiányzott a két alapembernek számító szélső védő, Rico Henry és – a Chelsea elleni két héttel korábbi bravúrgyőzelem alkalmával megsérült – Aaron Hickey is. Talán utóbbi kimaradásának is volt köszönhető, hogy a londoniak védelmének jobb szélét kifejezetten gyakran tudta megbontani a Liverpool az első percekben.

Alig telt el néhány pillanat, az előbb még Gakpo lövését hárító Flekken ívelt fel szabadrúgásból, a jobb szélről Mee adott középre, és a kapu előtt ide-oda pattogó labdára végül Pinnock csapott le, de lövése gyengére sikerült, elgurult a kapu mellett. Az első negyedóra után már komolyabb védést kellett bemutatnia a Brentford kapusának, miután Szalah lódult meg a jobb szélen, majd hozta játékba Núnezt, aki állítás nélkül lőtt, de a 30 éves holland a helyén volt, és lábbal hárított.

A 22. percben viszont már ő sem tudott védeni. Diogo Jota gurította vissza a labdát Szoboszlainak, a magyar középpályás egyből lőtt a tizenhatos vonaláról, próbálkozása megpattant, és éppen Núnez elé perdült, aki a kapuba továbbította azt. Igen ám, de az uruguayi csatár lesen helyezkedett, lengett a partjelző zászlaja, a gól érvénytelen volt. A videobíró pedig megerősítette a pályán hozott döntést.

Ugyanúgy, mint néhány perccel később, mikor újra az uruguayi volt eredményes. A szögletből a kapu előterébe érkező labdát először van Dijk fejelte kapura, ekkor még Flekken bravúrral hárított, a kipattanót viszont Núnez kotorta a hálóba, de újra leshelyzetről, így már két érvénytelen találatnál járt a Liverpool. De amikor harmadszorra zörgött a Brentford hálója, már semmi sem mentette meg a vendégeket, ezúttal a vörösök kilencese szolgálta ki Szalaht, aki ziccerben találta magát, és nem is hibázott, higgadtan gurított a jobb alsó sarokba, 1–0!

Szívhatta a fogát a vendégek támadója, Mbeumo, aki néhány perccel korábban egy előrevágott labdával lefutotta a liverpooli védőket, majd 10 méterről egy az egyben csupán Alissonnal a kapu mellé emelt – utóbb kiderült, hogy azért, nem lett gól, mert a brazil hálóőr bravúrral beleért a ziccerből eleresztett lövésbe. A találat kissé megfogta a Brentfordot, a ráadás perceiben tovább növelhette volna előnyét a Liverpool, Alexander-Arnold varázsolt pazar labdát Szalah irányába, de az egyiptomi támadó öt méterre a kaputól kapásból fölébombázott...

A második félidő nem kezdődött olyan intenzíven, veszélyesebb helyzet sokáig ki sem alakult, az egyetlen említésre méltó lehetőség Jensen szabadrúgása volt, amelyet Alisson tolt a léc fölé. Rákanyarodva az utolsó fél órára viszont már újra gólnak örülhetett a hazai publikum, az alapvonalnál Cimikasz tartotta bent éppen a labdát, a beadást pedig Szalah bólintotta talpról higgadtan a kapuba, 2–0. Hiába reménykedtek az Anfield vendégszektorát csordultig töltő Brentford-drukkerek, a VAR ezúttal már nem sietett a segítségükre, a görög bekk még pont jó ütemben nyeste középre a labdát, az nem ment ki.

Sőt, hamarosan megszületett a harmadik hazai gól is, újra Cimikasz volt a kiszolgáló fél, a görög védő passzából Diogo Jota húzott befelé, majd védhetetlenül lőtt a bal felső sarokba. Szépségdíjas gól volt, ezzel pedig minden bizonnyal lezárultak a lényegi kérdések, 3–0


Így is lett. Ugyan a Brentford szorgosan próbálkozott legalább a szépítést jelentő gól megszerzésével, de a vendégek játékosai többnyire fölérúgták helyzeteiket, így Alissonnak nem akadt érdemi védeni valója. Szoboszlai Dominik a rendes játékidő lejártához közeledve kapásból lőtt a tizenhatos előteréből, de próbálkozása nem jelentett gondot Flekken számára, és elegendő erőt sem tudott beletenni a magyar középpályás. 

Jürgen Klopp az utolsó percekben lecserélte Szoboszlait, helyét pedig a 19 éves James McConnell vette át, aki ezen a délutánon debütált a Premier League-ben.

Győzelmével a Liverpool immár 27 pontos, és beérte az élen az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Manchester Cityt. A Brentford ezúttal nem tudott meglepetést okozni, a 11. helyre visszacsúszva várhatja a válogatott szünet utáni folytatást. A vörösökre a Man. City elleni aranycsata, a „Méhekre” az Arsenal elleni londoni derbi vár a 25-ei hétvégén.

A forduló szombaton lejátszott mérkőzéseiről itt olvashat!

PREMIER LEAGUE,  12. FORDULÓ:

Szombaton játszották:

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok