Index Vakbarát Hírportál

Az angol futball 28 éve nem látott ajándékkal kedveskedik szenteste

2023. december 5., kedd 06:30 | aznap frissítve

Nincs megállás. Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság a karácsonyi ünnepek idején hasonlatos V. Károlyhoz, a történelem egyik legmeghatározóbb uralkodójához. Amíg előbbiben még akkor is dömpingben jönnek a mérkőzések, amikor Európában a sportág élvonala azért szusszan egyet, addig utóbbi világbirodalmában sohasem nyugodott le a Nap. A Premier League-ben december 21. és január 2. között, 13 nap leforgása alatt három fordulót, 29 összecsapást rendeznek, és 1995 után újra lesz mérkőzés december 24-én, ami Magyarországon a szenteste ünnepe, sok családban az ajándékozás napja.

Az 51. héten kilenc találkozónak, az év utolsó hetében 18 mérkőzésnek, 2024 első két napján pedig egy-egy ütközetnek lehetünk szemtanúi. A kakukktojás a Manchester City–Brentford-összecsapás a 18. fordulóból, amit a címvédő manchesteri gárda klubvilágbajnoki kötelezettsége miatt kellett későbbi időpontra halasztani. Josep Guardioláékra így még vár egy dzsiddai utazás is, ott pedig két fellépés (19-én az elődöntő, majd 22-én a helyosztó), mielőtt 27-én visszatérnek a bajnoki küzdelmekbe, akkor az Everton vendégei lesznek.

A 20. és a 21. forduló között az élvonalbeli együttesek – a másodosztályú gárdákhoz hasonlóan – az FA-kupa küzdelmeibe kapcsolódnak be, nehogy kiessenek a ritmusból.

Szoboszlai Dominik nyári érkezése óta Magyarországon kiemelt figyelem kíséri a Liverpool mérkőzéseit. A magyar válogatott csapatkapitánya aligha unatkozik majd decemberben, és kerül ünnepi hangulatba, tekintve, hogy a koncentrációja egész hónapban angol klubcsapatán marad. A Liverpool decemberben nyolc tétmérkőzésen lép pályára, továbbá az év első napján is rögtön oda szólítja a kötelesség és a menetrend. A kilenc összecsapás közül kettő nemzetközi kupameccs (Európa-liga-csoportkör), egy angol ligakupa, a további hat bajnoki fellépés. Közvetlen az ünnepek előtti napokban a PL-ben rangadón fogadják az MU-t (17-én), majd a WHU-t (20-án) a ligakupában.

Ezt követi sorrendben az Arsenal (23-án otthon), a Burnley (26-án idegenben) és a Newcastle United (1-jén otthon) elleni bajnoki összecsapás Jürgen Kloppék számára.

A nemzetközi kupasorozatok csoportkörös lezárása után az angol futballnak december második felében csak magára kell fókuszálnia, a sűrű menetrend miatt az érintettek évek óta fogalmaznak meg azzal kapcsolatos szakmai gondolatokat, hogy bizony komoly dolgok is történhetnek ekkor, amik döntő hatással lehetnek a tavaszi folytatásra, akár még a bajnoki zárásra is. Függetlenül attól, hogy még igen messze a pontvadászat vége, éppen túljutnak annak felén.

A Premier League mérkőzései az ünnepi időszakban
   51. hét 52. hét 1. hét
hétfő 1
kedd 5 1
szerda 3
csütörtök 1 2
péntek 1
szombat 6 6
vasárnap 1 2

Különösen igaz ez a most zajló idényre, amelyben még bőven ott van az élen egymás nyakán az elit. A 14. fordulót követően a 33 ponttal éllovas Arsenal két ponttal előzi meg az őt már második helyen követő Liverpoolt, amely a vasárnapi, Fulham elleni emlékezetes győzelmével helyet cserélt a címvédő Manchester Cityvel (30 p). Utóbbi a Tottenhammel játszott ugyancsak maradandó emléket hozó, 3–3-as döntetlent.

Haalandékat egy pont hátránnyal követi az Aston Villa (29 p) és a már említett Spurs (27 p). A hatodik Newcastle (26 p) már kicsit leszakadva követi a listavezető „ágyúsokat”, de a sűrű középmezőny legjobbjai is látótávolságon belül vannak.

Még, mert a példa azt mutatja, a december képes alapos rostálást végezni.

Lóverseny, rókavadászat, rögbi és futball

Arra a kérdésre, hogy a Premier League-ben karácsonykor vajon miért rendeznek ilyen ipari mennyiségben meccseket, annak egyszerű és prózai az oka: a szurkolók nagy része ilyenkor szabadságon van, egyszerűbben ki tud jutni mérkőzésekre. A klubok így a szokottnál is nagyobb nézettségre és bevételre, a pályán lévő csapatok még jobb hangulatra számíthatnak. Nem véletlen, hogy általában ezek az év legnépszerűbb összecsapásai.

Idén némi meglepetésre nemcsak a tradicionálisan megszokott Boxing Day napján, 26-án, hanem 24-én is lesz mérkőzés: a Wolves fogadja hazai pályán a Chelsea-t. A szurkolók számára nem feltétlen szimpatikus módosításra a televíziós követelmények miatt volt szükség.

EDDIG csupán EGYETLEN alkalommal rendeztek mérkőzést ezen a napon a PL-ben: 1995-ben a MANCHESTER UNITED–LEEDS UNITED- (1–3) összecsapást, 28 ÉV UTÁN PEDIG MOST ismét lesz meccs december 24-én.

A Boxing Day, avagy december 26-a Nagy-Britanniában egy kiemelten fontos ünnep, amelynek mára komoly hagyománya is van, leginkább a sportéletben. Eredetileg a szegény emberek ajándékozására találták ki, a nevének eredete még az 1800-as évekből Viktória királynőhöz köthető, emellett az első világháborúban is szerepet kapott ez a nap. A sztorit már történelemórán mindenki hallhatta: a brit és a német katonák – rövid fegyverszünetet kötve – a lövészárkok közötti „senki földjén” egymás ellen fociztak karácsony másnapján. A teljes történethez hozzátartozik, hogy a britek meghallották, amint a lövészárokban a németek hazafias dalokat énekeltek, majd üzengetni kezdtek egymásnak, aminek a vége az ajándékozás és a már említett közös futball lett. Pedig a tisztek igyekeztek ezt megakadályozni, mert attól féltek, hogy ez a nap aláássa a katonák harci kedvét.

A Boxing Day a lovak védőszentjének, Szent Istvánnak, az első keresztény vértanúnak az ünnepe is, így természetesen a lóversenyek sem hiányozhatnak erről a napról. Miként egyéb, a briteknél komoly hagyományokkal bíró sportesemények, köztük a rókavadászat, a rögbi és nem mellékesen évszázadok óta a futballnak is kiemelt napja.

LEGUTÓBBI TÖRTÉNELME TÖBB MINT 160 ÉVVEL EZELŐTTRE NYÚLIK VISSZA,

amikor a két legrégebbi futballklub, a Sheffield FC és a Hallam FC 1860. december 26-án összecsapott egymással. Nemcsak ez volt az első Boxing Day-i labdarúgó-mérkőzés, hanem az első futballderbi is lett.

Az olaszok sem sokat pihennek, de három helyett csak két kört rendeznek

Az angolokhoz hasonlóan az olasz Serie A-ban sincs szabad év végéje a csapatoknak: december 23-ig játsszák le a 17. forduló mérkőzéseit, majd 29-én kezdődik a 18. forduló, de legalább hét közben nem zsúfolnak be még egy kört, mint az angolok. A többi európai topligában azonban más a helyzet: a spanyol La Liga többsége 21-én bezárja az évet – szenteste előtti nap csupán az elhalasztott Atlético Madrid–Sevilla-találkozót pótolják –, és január 3-án kezdik az új esztendő érdemi részét.

Hasonlóképpen tesznek Franciaországban: ott is napokkal karácsony előtt zárnak a 17. fordulóval, és január közepén tér vissza az élet a  Ligue 1-be. A német Bundesliga menetrendje megegyezik a franciával: december 20-tól január 12-ig tartanak szünetet.

Rovatok