Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai ezúttal nem remekelt, a Liverpool a 91. percben fordított és nyert

2023. december 9., szombat 15:33

A Liverpool a hajrában szerzett gólokkal fordított a Crystal Palace otthonában, az így begyűjtött három ponttal pedig – meglehet, csak néhány órára, de – átvette a vezetést az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Szoboszlai Dominik a tizenhatodik Premier League-meccsén is kezdő volt, ám ezúttal nem tudott villanni, csapata mindkét találata a magyar középpályás lecserélése után született.

Nyolc meccs, nyolc vereség. A Premier League edzői mezőnyének korelnöke, Roy Hodgson még egyetlen alkalommal sem tudott nyerni Jürgen Klopp Liverpoolja ellen. Az aktuális forma alapján ezúttal sem bizakodhatott sok jóban a Crystal Palace kispadján, a londoniak ugyanis legutóbbi nyolc bajnokijukból csak egyet húztak be. Az erre a délutánra zöld-fehér gúnyába bújtatott vendégek ez idő alatt nyolcból egyet sem vesztettek.

Tény azonban, hogy a Pool – amelynek kispadján Hodgson is eltöltött bő fél évet – az elmúlt hetek veretlenségéért alaposan megfizetett. Az első számú kapus, Alisson ugyan visszatérhetett kisebb sérüléséből, a csapatból így is hiányzott egy fél kezdő Andrew Robertsontól kezdve Joel Matipon, Alexis Mac Allisteren át Diogo Jotáig. Az esetleges győzelemmel néhány órára mindenképpen a Premier League tabellájának élére ugró „vörösök” kezdője azonban így sem volt gyengének nevezhető, a tizenegyben – szokás szerint – Szoboszlai Dominikkal.


A Liverpool bekezdett, és már a meccs legelejétől saját tizenhatosa előterébe szorította a Palace-t, amely egy-egy kontrában, pontrúgásban bizakodhatott kitörési pontként. A vendégek letámadása a londoniak visszaállásával együtt kevés területhez, cserébe rengeteg párharchoz vezetett, ettől pedig kissé csapongóvá vált a játék az első negyedórában. Komoly kidolgozott helyzetek helyett Konsztantinosz Cimikasz, majd Ryan Gravenberch átlövési kísérlete, a kettő között pedig egy jobbról – Mohamed Szalahtól – érkező beadás okozott némi izgalmat a hazai kapu előtt.

A folytatásra Kloppék érezhetően stratégiát váltottak. Kissé visszább léptek a zöld-fehér mezesek, ezzel több területet hagyva a londoni játékosoknak, egyúttal kijebb is csalogatva őket. Az így a piros-kékek védelme mögött nyíló területbe pedig már lendületből próbálhatott befutni Szalah vagy épp Darwin Núnez egy-egy mélységből – többnyire Trent Alexander-Arnold irányából – érkező indításra.

A 28. percben a meccs addigi legnagyobb helyzetét mégis a Palace hozta össze, a jobb oldalon meginduló Odsonne Édouard centerezésére Jeffrey Schlupp érkezett a hosszún, Alisson azonban a jobb oldali kapufa (és egy óriási bravúr) segítségével védeni tudott. Egy perccel később ismét bajba került a Liverpool, Édouard a kapus és Virgil van Dijk között a földre került a büntetőterületen belül, Andrew Madley pedig befújta a tizenegyest. Csakhogy a videobíró jelezte a sporinak, érdemes lenne visszanéznie a pálya széli képernyőn Will Hughes esetet megelőző labdaszerzését is... Aztán amikor ez megtörtént – négy perccel a történések eredeti időpontja után –, visszavontak minden döntést, a tizenegyestől kezdve a Pool csapatkapitányának kiosztott sárga lapig.

A kritikus pillanatokat kapott gól nélkül átvészelve ismét irányítása alá vonta a játékot a Klopp-csapat. Ám hiába a játékrész végére a 75 százalékot is meghaladó labdabirtoklási fölény, nemhogy a vezetést jelentő találat, még kaput eltaláló lövés vagy fejes sem jött össze Luis Díazéknak fordulásig. Ehhez egyébként a Szalah próbálkozása után elé csorgó labdából épp Szoboszlai Dominik járt legközelebb a hosszabbítás pillanataiban.

A szemerkélő esőben fordulás után is maradt fölényben a vendégcsapat. De a Palace a fegyelmezett védekezés mellett továbbra is jól kontrázott, az 53. percben pedig  Jean-Philippe Mateta – a hazai futballisták közül másodikként – gyanus körülmények között a földre került Jarell Quansah szorításában. Az esetért elsőre nem ítélt semmit a játékvezető, jó egy perccel később viszont egy játékmegszakítást kihasználva a fülére szóltak, az első félidőben visszavont tizenegyeshez hasonlóan ezt a szituációt is vissza kellene nézni: csak ezúttal egy jogos büntető miatt. Ami bejött a réven, elment a vámon Szoboszlaiéknak: a VAR-jelzés után Mateta állt a labda mögé, és lőtt a jobbra vetődő Alisson mellett középmagasan enyhén balra (1–0).

Ennél rosszabb forgatókönyvet nem is követhetett volna a meccs a vendégek szempontjából, ugyanis a gól lehetőséget adott a hazaiaknak arra, hogy ismét mélyre húzódjanak a saját térfelükön. A Liverpool pedig hiába próbálkozott, a kellő lendület és kreativítás valahogy hiányzott ezekben a percekben a csapatból ahhoz, hogy fogást is találjon a londoni védelmen.

A 74. percben aztán újabb fordulat következett: Ayew a félpályánál feleslegesen szabálytalankodott a frissiben beállt Harvey Elliott-tal, ezért pedig megkapta a második sárga lapját – indulhatott zuhanyozni. A feltámadások nagy mesterének számító Pool – amely a forduló előtt már 15 pontot gyűjtött be hátrányból felállva, messze a legtöbbet a Premier League-csapatok közül – pedig pikk-pakk élt is az emberelőny jelentette eséllyel. A Szoboszlait váltó Curtis Jones labdájából Szalah vette be Sam Johnstone kapuját. A lövés ráadásul gellert is kapott a korábban a vörösöknél futballozó Nathan Clyne-on, így védhetetlenné válva (1–1). 

A találat több szempontból is mérföldkő az egyiptomi csatár pályafutásában, ugyanis ez volt a 200. liverpooli és a 150. Premier League-gólja. Igazi elitklubhoz csatlakozott ezzel, ugyanis a vörösök történelmében csupán Ian Rush, Roger Hunt, Gordon Hodgson és Billy Liddell volt képes ennyi találatra korábban. A liga történetében pedig az ötödik legkevesebb meccsre volt szüksége a 150-hez...

A hajrában már az ág is húzta Hodgson együttesét, amely Johnstone kapus sérülése miatt kénytelen volt újoncot avatni a kulcsfontosságú pozícióban, a legutóbb Skóciában szerepelt Remi Matthews személyében. A 29 éves PL-újoncot pedig csakhamar fel is avatta Elliott, aki a 91. minutumban a tizenhatos jobb csücskétől befelé húzva bombázott a rövidbe (1–2) igencsak potyaízű gólt.

A ráadásban még Núnez is bevette Matthews kapuját, ám a szépségdíjas emelés után az eredményjelzőt nem kellett átírni, les miatt ugyanis nem adták meg az uruguayi találatát. A lényegen mindez azonban nem változtatott – köszönhetően Alisson 100. percben bemutatott bravúrjának is –, a meccs jelentős részében szenvedő 19-szeres bajnok végül csak-csak behúzta a három pontot, ezzel pedig átvette a vezetést a tabellán.

Az Arsenal 18 óra 30 perckor kezdődő, Aston Villa elleni meccséig mindenképp...

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
16. FORDULÓ
Crystal Palace–Liverpool 1–2
(Mateta 57. – 11-esből, ill. Szalah 76., Elliott 91.)
Brighton–Burnley 1–1 (0–1)
Manchester United–Bournemouth 0–3 (0–1)
Sheffield United–Brentford 1–0 (1–0)
Wolverhampton Wanderers–Nottingham Forest 1–1 (1–1)
Aston Villa–Arsenal 1–0 (1–0)

vasárnap játsszák
Everton–Chelsea 15:00
Fulham–West Ham United 15:00
Luton Town–Manchester City 15:00
Tottenham Hotspur–Newcastle United 17:30

(Borítókép: Szalah és a társak gólöröme az egyenlítés után. Fotó: Alex Pantling/Getty Images)

Rovatok