Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábiában rózsaszínben látják a világot, de legalábbis a klub-vb labdáját – fotó!

2023. december 10., vasárnap 15:22

Kedden elrajtol a 2023-as klubvilágbajnokság, amelynek fő kérdése az, hogy képes lesz-e valaki megállítani a Manchester Cityt, vagy Pep Guardiola együttese idei ötödik trófeájával gazdagodik december 22-én. Erre még kell párat aludni, azt viszont már most is tudjuk, hogy Szaúd-Arábiában milyen labdával fognak játszani, kissé formabontó megoldásként rózsaszínnel.

Dzsiddában két stadionban tíz napon keresztül hat konföderációból hét csapat viaskodik majd azért, hogy kiderüljön, melyikük emelheti a magasba végül a klubvilágbajnoki serleget.

A legnagyobb esélyes természetesen az angol bajnok, FA-kupa-, Bajnokok Ligája- és európai Szuperkupa-győztes Manchester City, amely 11-re növelheti sorozatban az UEFA-klubok szériáját.

A fő kihívó ezúttal is egy brazil gárda lehet, a Libertadores-kupát elhódító Fluminense, amely a Corinthians 2012-es meglepetését (akkor a szintén angol Chelsea ellen) ismételheti meg. Az első három kiírás (2000: Corinthians, 2005: Sao Paulo, 2006: Internacional) óta amúgy ez volt az egyetlen, amit nem az európai Bajnokok Ligája győztese húzott be, így a konföderációkat tekintve az UEFA 15–4-re vezet.

Más földrészről érkező együttes erejéből a döntő volt a legjobb teljesítmény, Ázsiából a házigazda al-Ittihad és a helyi BL-t megnyerő japán Urava Red Diamonds viaskodik a negyedik AFC-fináléért, az egyiptomi al-Ahli a harmadik afrikai döntőért küzd, a mexikói León a második CONCACAF-részvételért, az új-zélandi Auckland City pedig az első óceániaiért.

A lebonyolítás a Karim Benzemával, N’Golo Kantéval vagy éppen Fabinhóval felálló szaúdi bajnok és az Auckland City keddi mérkőzésével veszi kezdetét, a párharc győztese az al-Ahlival ütközik meg a Fluminense elleni elődöntőért, a másik ágon a León és az Urava Red Diamonds pedig a Manchester City elleni meccsért. Az elődöntő vesztesei a 22-ei bronzmérkőzésen, a győztesek ugyanezen a pénteken a fináléban találkoznak.

A végső győztest még csak sejthetjük, azt viszont már most is tudjuk, hogy milyen labdával játsszák a meccseket: rózsaszínnel.

Formabontó megoldás az arab országban, az biztos.

Melyk csapat nyeri meg a 2023-as klubvilágbajnokságot?

 • 255
  Manchester City
 • 55
  Fluminense
 • 35
  al-Ittihad
 • 16
  Auckland City
 • 5
  Urava Red Diamonds
 • 5
  al-Ahli
 • 2
  León

Rovatok