Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai 60 percet kapott, a Liverpool nem bírt a gyengélkedő Man. Uniteddel

2023. december 17., vasárnap 19:29 | aznap frissítve

Az angol labdarúgó-élvonal (Premier League) 17. fordulójában a Liverpool rendkívül feszült – rangadóhoz méltó – mérkőzésen gól nélküli döntetlenre végzett a Manchester United ellen. A magyar válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominikot 60 perc játék után lecserélték.

Első igazi rangadójára készült saját közönsége előtt a Liverpool, mivel ugyan korábban már a városi rivális Evertonnal játszott az Anfielden, a Manchester United elleni ütközet – a „vörös ördögök” hullámzó teljesítménye ellenére is – teljesen más kategória. A forduló előtt Jürgen Klopp csapata az éllovas pozíciót foglalta el, míg a United szerényebb teljesítménnyel a tabella hetedik helyén állt. 

Erik ten Hag, a United vezetőedzőjének a hétközi Bajnokok Ligája-búcsún és a nagyon gyenge eredményeken kívül belső frusztráltsággal is szembe kellett néznie, mivel a napokban több, a klubhoz közel álló forrás szerint a játékosok jelentős része elvesztette bizalmát a holland szakemberben. Ennek ismeretében különösen érdekes volt, hogy milyen játékkal rukkolnak elő a „vörös ördögök” Szoboszlai Dominikék ellen. 

Apropó, Szoboszlai. A magyar válogatott csapatkapitánya – természetesen – újra a kezdőcsapatban kapott helyett, ennek megfelelően Jürgen Klopp az alábbi kezdő tizenegyet küldte pályára: 

A Manchester United kezdőcsapata pedig így festett: 

A Liverpool valósággal nekirontott ellenfelének, a 2. percben Cimikasz ívelte be a labdát szabadrúgásból a kapu előterébe, a nagy kavarodásban végül Ambrabat tisztázott, és rúgta vissza a játékszert a mezőnybe. Néhány pillanattal később Szoboszlai próbálkozott volna a jobb szélről egy beadással, de útját állta a Bruno Fernandest helyettesítő Kobbie Mainoo. Az ezt követő sarokrúgást Varane fejelte ki, majd a visszaérkező labdát Darwin Núnez nem tudta kontrollálni, így elhárult a veszély.

A Liverpool az első percekben magas letámadással próbálta zavarni a United labdakihozatalait, Onana kapusnak pedig emiatt több alkalommal lábbal is közbe kellett avatkoznia. Azok után, hogy a United túlélte riválisa első rohamait, első alkalommal járt Alisson kapuja előtt, és ha már ott járt, Garnacho révén veszélyeztetett is. Vagy legalábbis próbált volna: az argentin játékos nagyon rosszul találta el a labdát, amely végül bőven elkerülte a célterületet.

A gyors liverpooli ellentámadás végén Luis Díaz passzolt Szoboszlai elé, aki szemben a kapuval, 20 méterről lövésre lendítette lábát, de nem találta el a kaput, a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret. Közeledve az első fél óra végéhez, egy Liverpool-szöglet után van Dijk fejelt a kapu közepe felé, de Onana hatalmas bravúrral kipiszkálta a labdát a léc alól. Néhány perccel később Cimikasz bal sarokból érkező szöglete után Konaté fejelt, de a liverpooli védő ezúttal nem talált kaput.

A játékrész utolsó perceiben még Szalah próbálkozott Gravenberch passzából kapura lövéssel, de az egyiptomi 17 méterről érkező, lapos kísérletet Onana könnyedén hárította. Ezenkívül nem történt további említésre méltó esemény, így gól nélküli döntetlennel fordulhattak a felek, még annak ellenére is, hogy a Liverpool aktívabb volt az első 45 percben.

A második félidőben az első percekhez hasonló intenzitással nyitott a Liverpool, Szalah passzából Alexander-Arnold tört be rögtön a tizenhatoson belülre, majd közel az alapvonalhoz az oldalhálóba lőtt. Néhány perc múlva újra az egyiptomi támadó kapta a labdát, és az ötösön belülre passzolva próbálta Núnezt játékba hozni, de Onana menteni tudott.

Az 55. percben a Liverpool kapuja előtt alakultak ki izgalmak, Mainoo passza után Garnacho került helyzetbe egy kontra végén, de Alexander-Arnold az utolsó pillanatban utolérte a United támadóját, az erejevesztett lövést pedig Alisson hárította. Ugyanúgy, mint a másik oldalon Onana, aki ezúttal Szalah 18 méterről érkező lövését hárította. Egyszerűen nem talált fogást egyik csapat sem a másikon.

RÁKANYARODVA A RENDES JÁTÉKIDŐ UTOLSÓ 30 PERCÉRE, SZOBOSZLAI DOMINIKOT LECSERÉLTE JÜRGEN KLOPP, HELYÉT JOE GOMEZ VETTE ÁT.

Ezt követően Alexander-Arnold tűzte kapura a labdát 16 méterről, középről, de lövése centikkel elkerülte a jobb alsó sarkot, Onana szemmel védett. Egyetlen perccel később viszont a másik oldalon Alissonnak már bravúrt kellett bemutatnia: mintaszerű kontratámadás végén McTominay passzolt Höjlund elé, aki kissé jobbról, 12 méterről lőtt, de a kapujából kilépő brazil kapus védett. Hatalmas lehetőség volt. 

A 78. percben váratlan szereplő tűnt fel a tizenhatoson belül, Ibrahim Konaté kapta a labdát, majd csatárokat megszégyenítő módon játszotta tisztára magára, lövése viszont Onana kezei között végezte. Az utolsó percekben egyre jobban nőtt a Liverpool mezőnyfölénye, mindenképpen a három pont megszerzése volt a cél a hazaiak számára, de a befejezéseknél még mindig többnyire pontatlanok voltak játékosai. Öt perccel a rendes játékidő vége előtt Szalah cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd Gomez elé készített, aki lőtt is 12 méterről, de csak az oldalhálóba.

Az 5 perces hosszabbításban már komolyabb lehetőség nem alakult ki, mindössze Diogo Dalot egymás utáni két sárga lapja, majd az ennek eredményéül szolgáló piros lap hozott eseményt: a portugál védő nem tudta türtőztetni indulatait, idő előtt mehetett zuhanyozni. A gól nélküli döntetlen a Manchester United számára hízelgőbb, Erik ten Hag csapata megérdemelten vitt el egy pontot az Anfieldről. 

A Liverpool elvesztette első helyét a tabellán, az új éllovas az Arsenal. 

ANGOL PREMIER LEAGUE,  17. FORDULÓ

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok