Index Vakbarát Hírportál

Tanulságos liverpooli elemzés Szoboszlai Dominik formája alakulásáról

2023. december 18., hétfő 07:04

A Liverpool.com a Liverpool FC-hez közel álló honlap, amely talán a leghitelesebb információkkal rendelkezik a Vörösök kulisszatitkairól. Éppen ezért megszívlelendő, amit David Comerford szakíró osztott meg a vasárnapi, Manchester United ellen 0–0-ra végződő PL-örökrangadó után.

A Liverpool.com-nak dolgozik ifjú honfitársunk, Bocsák Bence is, de most nem ő, hanem David Comerford elemezte Szoboszlai Dominik közelmúltban, meg úgy egyáltalán, a szezon eddigi részében nyújtott teljesítményét.

Már az írás címe is elgondolkodtató: „Nehéz döntés előtt Jürgen Klopp, először az idényben, és Gary Neville tudja, hogy miért.” A nehéz döntés nyilvánvalóan arra vonatkozik, hogy esetleg ne kezdesse Szoboszlait a soron következő, Arsenal elleni rangadón.

A szakíró úgy látja, a Manchester United ellen a Liverpool bal oldala, Kosztasz Cimikasszal, Luis Díazzal és Ryan Gravenberch-kel az élen helytállt, ugyanakkor a Szoboszlai Dominik, Mohamed Szalah alkotta jobbszárny alulteljesített. Pedig abban talán minden szurkoló egyetért, hogy ők ketten ott vannak a csapat öt legjobb játékosa között az egész idény alapján.

De nem vasárnap. Nem véletlen Gary Neville kommentárja. A Sky Sports szakértője így fogalmazott a televízióban:

Úgy játszottak, mintha a jobblábas cipőjüket a balra, a ballábast pedig a jobbra húzták volna fel...

Senki sem csodálkozott volna, ha Jürgen Klopp már a szünetben lecseréli a felismerhetetlen Szoboszlait, ám a menedzser hagyott még egy negyedórát a magyar válogatott kapitányának. Mindhiába, egy óra elteltével Szobo átadta helyét Joe Gomeznek egy taktikai átszervezés részeként.

Szoboszlai passzpontossága 76 százalékos volt (a második legrosszabb a csapatban a 69 százalékos Szalahé után), mind az öt beadása rossz helyre szállt, és 15 alkalommal veszített labdát! Átlagban 3,5 labdaérintés után veszítette el a labdát.

Szoboszlai első tíz Premier League-meccsén végigjátszotta a 90 percet, az utóbbi hét alkalomból azonban csak egyszer. Sőt, négyszer már a 75. perc előtt lecserélték. Meglehet, a menedzser így próbálja óvni Szobót a karácsony környéki nagyüzem előtt.

Ebben az összetételben még sohasem ment neki a decembernek a Liverpool. Márpedig ez az angol futball legkeményebb hónapja, és most különösképpen  mondta Klopp.

Ettől függetlenül megkockáztatható, hogy a pazar kezdést követően visszaesett Szoboszlai formája. Tény, hogy Szalah után ő töltötte a legtöbb percet a pályán a csapatból (1745, 1603), azaz a fáradtság is indokolhatja a gyengébb teljesítményt, de ezt a megállapítást árnyalja az a tény, hogy csütörtökön nem játszott az utolsó Európa-liga-csoportmeccsen, tehát pihenhetett.

Ennek ellenére nem biztos, hogy Klopp megengedheti magának Szoboszlai mellőzésének luxusát a hétvégén az éllovas Arsenal elleni rangadón. Ugyanis a magyar játékos a csapat támadásban leginkább használható középpályása, és a támadószekció mostanában gyengélkedik az Anfielden...

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Liverpool–Manchester United-mérkőzésen 2023. december 17-én. Fotó: MB Media / Getty Images Hungary)

Rovatok